Babos-édeskáposztás szárma
2015. április 19. írta: GasztroÉden

Babos-édeskáposztás szárma

dscn6960.JPG

Hozzávalók (12 személyre)

1 nagy fej édeskáposzta (3-3.5 kg)

1 kg darált hús

1,5 bögre rizs

5 nagy fej vöröshagyma

3 babérlevél

20-30 dkg füstölt oldalas

30-40 dkg sertéscomb

1 kg savanyított káposzta

2 konzerv bab

só, bors, ételízesítő

pirospaprika

világos rántás 3-4 ek lisztből

tejföl a tálaláshoz

 

Elkészítés

Egy edénybe öntsük bele a savanyú káposzta levét. A káposzta torzsáját vágjuk ki, majd helyezzük az edénybe, öntsük fel annyi vízzel ami ellepi, majd forrástól számítva főzzük 5-6 percig, majd vegyük ki, tegyük hideg víz alá és szedjünk le annyi levelet róla, amennyi már átfőtt annyira, hogy lejönnek. Majd tegyük vissza a forróvízbe és ismételjük meg a műveletet addig amíg 12-14 káposztalevelet le nem szedtünk. Használjunk lapos fejű káposztát, ezt könnyebb tölteni és nagyobbak a levelei. 

A töltelékhez a rizst egy kevés olajon pirítsuk meg, kevés sót adjunk hozzá, majd öntsük fel 3 bögre vízzel. Ha a víz elpárolgott adjuk a darált húshoz a főtt rizst. A 4 vöröshagymát, 2 tojással tegyük chopperbe vagy más aprítógépbe, majd aprítsuk pépesre, tegyük a darált húshoz. Tegyünk hozzá 2 tk pirospaprikát, 3 tk borsot, sót ízlés szerint, és ételízesítőt. Ha nem vagyunk biztos a sósságát illetően akkor főzzünk elő egy keveset vízben. Ezt a tölteléket töltsük a levelekbe. Kb. egy kisebb marék menjen egy töltelékbe, és hosszában oszlassuk el, hengeresre tekerjük fel. 

A maradék édes káposztát aprítsuk fel, tegyük vissza a főző vízbe, a savanyú káposztával együtt, tegyünk bele 2 tk pirospaprikát, babérlevelet, sót, borsot, a füstölt darabolt oldalast, a combot feldarabolva, és forraljuk fel. 

Egy nagyobb edénybe amibe majd belefér mindkét része az ételnek (nagyobb levesfőző edény vagy ilyesmi) kezdjünk el egy réteget letenni a káposztából, majd erre menjen 3 töltelék, majd ismét káposzta, és a töltött káposztalevelek, addig ismételjük a műveletet, amíg el nem fogy az alapanyag. A tetejére menjen az utolsó vöröshagyma félkarikába vágva. A levével öntsük fel, és tegyünk rá fedőt. Majd helyezzük az egészet sütőbe. Kis hőfokon süssük legalább 4 órán át. 

Időnként ellenőrizzük, hogy nem párolgott-e el a leve, ha szükséges öntsük fel, hogy ellepje. Ha eltelt a 4 óra, vegyük ki, és vágjunk el egy töltött káposztát, nézzük meg átfőtt e a káposzta és a töltelék  mindenütt. Ha elkészült, akkor ugyan abba az edénybe amiben előzőleg előfőztük a káposztát készítsünk világos rántást (természetesen miután elmostuk időközben) kb. 3 ek lisztből és olajból, majd erre kezdjük el kiszedni a káposztát, egy külön tálra pedig szedjük ki a töltött káposzta leveleket.

dscn6962.JPG

Ha kész akkor a rántást a káposztával keverjük el alaposan, kevés vizet ha szükséges adjunk hozzá, illetve most kerülhet bele a konzerv bab. Miután felforrt még legalább 15 percet főzzük, hogy a bab is átvegye az ízeket. 

Tálaláskor tegyünk egy adagot a káposztából a tányérra, majd a töltött káposzta levelekből, és alaposan locsoljuk meg tejföllel. 

Ha nincs lehetőségünk egyben elkészíteni, akkor megtehetjük azt is, hogy külön készítjük el fent a gázon a káposztát, a hússal, és a füstölt oldalassal. Illetve egy tepsibe pedig kevés víz vagy a káposzta lé hozzáadásával fóliával lefedve elkészíthetjük a töltött káposztákat is, bár ez esetben nem lesz olyan füstös a töltelék íze, mintha mindent egy edényben készítenénk. 

Kisebb adag esetében akár kacsasütőben, agyag edényben is el lehet készíteni. Igazán a rántás is opcionális, és készíthetjük száraz babbal is, de azt már akkor az elején tegyük bele az összes többi hozzávalóval együtt. 

Nagyon kiadós étel, viszont alacsony a szénhidrát tartalma. 

Ezt az ételt fagyasztva is jól lehet tárolni, vagy pedig mivel elég macerás a töltött káposzta készítése, a nyers töltelékkel betöltött leveleket is le lehet fagyasztani és utólag bármikor elkészíteni savanyú káposztával. Az eredeti szárma, ami egy szerb étel, savanyú káposztával készül, van ugyan édes káposztás változata is, de csak a levelek amibe töltik a tölteléket édesek, a többi része savanyított káposzta, és nem tesznek bele babot, babérlevelet. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr777381134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása