Hozzávalók (6 személyre)
40 dkg házi lasagne tészta (vékony)
6 paradicsom (felkarikázva nagyon vékonyra)
40 dkg sajt
3/4 liter tej
125 g margarin
liszt (amennyit a margarin majd felvesz)
500 g spenót
2 gerezd fokhagyma
olíva olaj
só, bors
Elkészítés
1-2 perc alatt főzzük ki a friss lasagne tésztát, ha nem frisset és nem házit használunk, akkor is főzzük ki hagyományos módon. A besamelhez a margarint olvasszuk fel, tegyünk bele annyi lisztet amennyit felvesz, illetve habverővel kevergetve adagoljuk hozzá a tejet apránként kb. 3/4 litert vesz fel. Sózzuk borsozzuk. A mirelit spenótról párologtassuk el a vizet egy serpenyőben, majd 2 gerezd fokhagymát nyomjunk bele, sózzuk. 1 csapott ek. spenótot keverjünk el a besamelben. A sajtot reszeljük le.
Egy közepes tepsit kenjünk ki olíva olajjal. 1 réteg tésztát helyezzünk rá, majd a beasemelt, majd egy réteg spenótot, paradicsomot, sajtot. Ismételjük meg a műveletet még 3x úgy, hogy a végén a tetején ne a tészta hanem a besamel, spenót, paradicsom és sajt legyen. Kevés olíva olajjal locsoljuk meg a tetejét, majd toljuk meleg sütőbe, közepes hőfokon 35-40 percig süssük amíg a sajt meg nem pirul.
Kiválóan fagyasztható, de frissen a legfinomabb.