Ropogós pizza - szalámis-kukoricás
2015. május 04. írta: GasztroÉden

Ropogós pizza - szalámis-kukoricás

dscn7015-1.jpg

Bizonyára sokan vannak úgy, hogy a pizza szélét nem szívesen eszik meg, mert vagy tömény és száraz, vagy gumis és nyúlós. Ez a pizzatészta garantáltan sikert arat. A focaccia tészta receptből indultam ki, annyira azért nem olajos mint egy focaccia, de olajosabb mint a pizzatészták többsége általában. 

Hozzávalók (16 szelet pizzához)

Fél kg liszt

1,5 dl langyos víz

1 tasak porélesztő

1 ek cukor

0.5 dl olíva olaj (+ további mennyiség a kenéshez, nyújtáshoz)

10 dkg paprikás szalámi

2 marék mirelit/konzerv kukorica

1 vöröshagyma vékonyra gyalulva

1 paradicsom vékonyra gyalulva 

friss oreganó/bazsalikom levél 

paradicsomszósz (saját/ boltban vásárolt)

15-20 dkg sajt (én hajdú mozzarella sajtot használtam)

pizzafűszerkeverék

A langyos vízben cukorral futtassuk fel az élesztőt, tegyük a liszthez az olajjal együtt és dolgozzuk ki a tésztát 4-5 perc alatt, illetve tegyünk a tésztába egy csipet sót is. A kezünkkel oszlassunk el rajta egy kevés olajat, hogy ne ragadjon a tálba és tegyük meleg helyre keleszteni. 

Ha megkelt vegyük két részre formázzunk belőle két bucit, olajozzuk meg enyhén a felületét és 20-30 percig pihentessük tovább. 

Készítsük elő a feltétet. V-gyalun vagy szeletelő robotgéppel nagyon vékonyra szeljük le a vöröshagymát és a paradicsomot. Melegítsük elő a sütőt. Egy sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsin oszlassunk el 1-2 ek olajat, majd az egyik bucit a kezünk segítségével nyújtsuk szét rajta, nem kell teljesen szabályosnak lennie, a felületét is megkenjük olíva olajjal így könnyebb szétteríteni, a széleit hagyjuk vastagabbra. Nem kell nyújtófa, vagy egyéb eszköz, csak nyomkodjuk és húzzuk amennyire a tészta engedi.

Egy szilikon kenőtoll segítségéve vékonyan vigyük fel rá a paradicsomos ragunkat. Én pillanatnyilat bolti pizza krém és ketchup fele-fele arányú keverékét használtam. Ha sajátot akarunk készíteni azt is megtehetjük (pl.: paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, cukor, ecet, oregano, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, pirospaprika). Miután megkentük a szósszal, szórjuk meg sajttal utána helyezzük rá a szalámi felét, hagyma felét, paradicsom felét, kukorica felét, majd szórjuk meg pizza-fűszerkeverékkel, és friss oregano levelekkel, vagy bazsalikom levéllel vagy amilyen fűszert kedvelünk, én most oregano-t használtam. 

dscn7009-1.jpg

Közepes hőfokra állítsuk a sütőt, ha gázsütőnk van béleljük ki az alját alufóliával, és süssük 20 percig. A végén ellenőrizzük, ha az alja és a teteje és aranybarna egész biztos, hogy elkészült. 

A végeredmény: ropogós aranybarnára sült, illatos pizza. 

:)

Majd mivel van még egy tésztabucink, erről se feledkezzünk meg és ismételjük meg a műveletet. 

dscn7011-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr467429440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása