TOP 6 legjobb külföldi szakács!

Először is a téma szubjektív, hisz mindenki mást tart jónak. Aki kicsit is elmerült a gasztronómia világában, mint ételművész, vagy mint ételszerető bizonyára ismeri a külföldi "sztár séfek" valamelyikét. 

Jómagam a saját ízlésem alapján állítottam össze az alábbi sorrendet, azok között a séfek közt akik már valamilyen formában debütáltak mint közszereplő és nem csak a saját országukban, de világviszonylatban is híressé váltak.

1. Gordon Ramsay77173_170304206326185_3964810_n.jpg

A professzionalista: közel 4 millió követőjével a facebook-on méltán nevezhető népszerű személyiségnek. Kicsit talán már inkább média szereplő, de ne feledjük a műsorok főszereplőjén túl alapjában véve ő is szakács. Nekem elsőre nagyon unszimpatikus volt, egy idegbeteg alaknak tartottam. Ezt főként a show műsorai váltották ki belőlem (Hell's Kitchen, Kitchen Nightmare stb.) De aztán tüzetesebben utánanéztem és a receptjeit látva, nem hagyományos módon közelíti meg a főzést, odafigyel az összetevőkre, a receptjei soha nem elcsépeltek, mindig összetett, inkább már bonyolult felé halad, de mindig megvan benne az összhang! A személyiségében van némi kifogásolni való, de ha az ételeit nézzük akkor 'absolute number one'.

2. Anthony Bourdain

552312_10151162941831262_402655137_n.jpg

Több mint 1,5 millió követővel a facebookon szintén nagy népszerűségnek örvend. Nem ok nélkül. Kis híján a világot bejárt séfről beszélünk. Talán több ízt kóstolt mint amit mi elképzelni tudunk. A 'no reservation' vagyis fenntartások nélkül c. műsorban követhetjük nyomon gasztronómiai kalandozásait. De ezen kívül több műsorban is feltűnik, így akit érdekel a téma bizonyára hallott már róla.  Érdekes helyeket, érdekes ételeket és elképesztő főzési módokat mutat be, különböző nemzeti konyhák hagyományain keresztül. Ha a receptjeit nézzük, akkor: formabontó és egyedi. 

3. Anne Burrell 1972411_644949595566982_1717780476_n.jpg

Hát igen kicsit "szörnyellás frizkó", de ha az ő főzési stílusától nem jön meg a kedved a főzéshez, vagy legalább az evéshez akkor semmitől. Igazán szenvedélyesen viszonyul az alapanyagokhoz, szinte már már beteges, de talán épp ettől olyan egyedi. 126 ezer facebook követővel nem a legnépszerűbbek közt van, viszont az én stílusomhoz közelebb áll. Valahogy van érzéke ahhoz, hogy mit mivel kell összepárosítani. Az ételei szívet melengetőek, de mégis van bennük valami szokatlan, meglepő. 

4. Hugh Fearnleyhugh-fearnley-whittingstall-1-1024x840.jpg

Igazi otthont idéző ételek, falusi hangulat. Ki ne hallott volna a River Cottage sorozatról? A közösségi oldalakon nem épp a top 10-ben van a maga valamivel több mint 15 ezres követőjével, de a mozgalmaival, az étel és élet szeretetével nálam viszonylag az elsők között van. Fontosnak tartom én is, hogy ne csak az ételek a főzés szeretetét hangsúlyozzuk hanem az élet és az étel fenntartását is. A törekvései sajnos a mai globalizált világban nem érték el a tömeges követőket, a termelj magadnak mozgalma, vagy a tanyasi csirke és a csirketartás népszerűsítése, és a halak védelme ugyan eljutott magasabb szintekre is, de sajnos mindössze napirendre került, és nem hozta meg a várt eredményt. Ettől függetlenül érdemes a receptjei közt szemezgetni, vannak nagyon jó és egyszerű de mégis nagyszerű fogásai!

5. Jamie Oliver11162079_10152984433599807_5774865333031057261_n.jpg

3,5 millió követővel kellő népszerűségre tett szert. Figyelemre méltó a törekvése miszerint meg akarta reformálni az iskolai menzákat, és az emberek életvitelét. Rá akarta venni a Brit lakosságot arra, hogy főzzenek. Kicsit görcsösnek találom azt az 'önfényezést' amikor már kellő tőke birtokában, a piacra dobta saját étkészletét, konyhai eszközeit és szószait. Ahelyett, hogy abból élne amihez elméletileg ért. Inkább amolyan piaci jól eladható termékké vált. Nálam a Jamie 15 perces kajái c. műsorral csapta ki a biztosítékot. Elsőre ötletesnek tűnik, de rengeteg készterméket használ (15 perc alatt ez nem csoda), de nem figyel a minőségre, sok esetben nem szán elég időt az alapanyagokra, tele van szeméttel a pult ahol dolgozik, kapkod jobbra balra, hogy végül 15 perc után egy látványában mutatós fogást mutasson be, ami kalóriaszegény, de minden szempontból optimális. Viszont ha jól megnézzük, akkor az indiai és marokkói konyha jellegét próbálja szinte a legtöbb esetben ilyen-olyan mértékben kombinálni. Mint közszereplő népszerű, de mint szakács nálam már nincs a lista élén.

6. Nigella Lawson10408715_10152928193952480_5692014732928807558_n.png

Nos ő az aki papíron nem szakács, és a foglalkozását tekintve sem séfként kezdte. Alapjában véve a 'best sellerei' tették híressé, majd főző műsoraival terjedt el a világ szinte minden táján. 1,3 millió facebook követővel büszkélkedhet. Autodidakta szakácsként vannak jó ötletei, és jó receptjei, de nagyon gyakori nála, hogy a piacon megvásárolt legminőségibb és legdrágább anyagokat nemes egyszerűséggel összerakja egy tányérra. Túl sok készterméket használ. Jó néha néha lazítani és venni néhány kész dolgot is az ételeinkhez, de valljuk be, akármilyen jó minőségű is a kész alapanyag, nem attól lesz egyedi az ételünk, hanem a két kezünk által alkotott dolgoktól. 

Az első listám elkészült. Számos említésre méltó és a szakmában aktívan résztvevő személyiség van még, legközelebb majd egy másik témakörben ők kerülnek napirendre. Addig is szavazz a mostani TOP témában!

 

Fotók az alábbi forrásból: 

https://www.facebook.com/gordonramsay/photos/a.170304202992852.32505.170304082992864/170304206326185/?type=1&theater 

https://www.facebook.com/noreservations/photos_stream

https://www.facebook.com/NigellaLawson/photos/a.434323117479.235244.9297377479/10152928193952480/?type=1&theater

https://www.facebook.com/jamieoliver?fref=ts

https://www.facebook.com/ChefAnneBurrell/photos/a.573495839379025.1073741829.206392696089343/644949595566982/?type=1&theater

http://www.lyndseyyoung.co.uk/tag/hugh-fearnley-whittingstall/

Címkék: top