Igazi frissítő!
2015. május 09. írta: GasztroÉden

Igazi frissítő!

Citromhabsüti

dscn7100-001.JPG

Hozzávalók

A tésztához:

6 tojás 

10 ek liszt

6 ek cukor

1 ek vaníliás cukor

4 ek olaj

1 cs sütőpor

csipet só

A krémhez:

350 g (egy nagy pohár) tejföl

500 ml cukrászhab/habtejszín

5 ek porcukor

1 ek vaníliás cukor

1 cs dr oetker színtelen zselatin + 1 dl víz

1 citrom leve és héja 

10-15 csepp citromsárga folyékony színezék

A mázhoz: 

1 cs dr oetker zselatin

2 dl 50% citromlé

0.5 dl víz

5 ek cukor

1 ek folyékony citromsárga színezék

Díszítéshez: 

cukorba mártott citromdarabok

 

Verjük habosra a tojások fehérjét egy csipet sóval. A sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olajat, 6 ek vizet, keverjük el, majd a sütőport és a lisztet is alaposan oszlassuk el benne. Keverjük hozzá a hab 1/4 részét intenzíven, majd óvatosan forgassuk bele a megmaradt 3/4 részt. Előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben süssük készre, közepes hőfokon kb. 30 perc alatt. 

A krémhez a tejfölt keverjük el egy citrom reszelt héjával, 5 ek porcukorral, 1 ek vaníliás cukorral, és 1 citrom levével. . Tegyük 1 dl vízbe a zselatint, hagyjuk megduzzadni. A cukrászhabot robotgéppel keverjük kemény habbá, majd forgassuk össze a tejföllel. A zselatint mikróban melegítsük fel, keverjük el hogy teljesen feloldódjon, majd adjuk a masszához, és kis fokozaton robotgéppel keverjük bele.

A kihűlt piskóta lapot, a tetejével lefelé tegyük vissza a tepsibe, oszlassuk el rajta a krémet egyenletesen és simítsuk el a tetejét, tegyük hűtőbe dermedni. 

dscn7092-001.JPG

Közben a másik csomag zselatint tegyük egy edénybe a 2 dl citromlével, fél dl vízzel, cukorral, színezékkel együtt, és gyakori kevergetés mellett forraljuk fel. 1 perc forralás után zárjuk el alatta a lángot, majd hagyjuk hűlni, időnként megkevergetve. Ha már sűrűsödik, akkor öntsük egyenletesen a sütemény tetejére, majd tegyük hűtőbe 1 éjszakára. 

Másnap szeleteljük, és tálaláskor cukorba mártott citromszelettel tálaljuk. 

A zselatinos máz elég vékony lesz ezekkel az arányokkal, ha valaki szereti, akkor készítsen hozzá dupla mennyiséget. A tepsi amiben sült olyan 30-35x20-25 cm körüli volt. 

dscn7114-001.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr257445124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása