Az egyik legjobb őszi fogás! (képekkel)
2015. szeptember 12. írta: GasztroÉden

Az egyik legjobb őszi fogás! (képekkel)

Sütőtökös, húsos-szalonnás rakottas burgonyakoszorúban

dscn9054-001.JPG

Valami igazán őszies szívet melengető ételt szerettem volna kitalálni. Végül ez lett belőle :) 

Hozzávalók: 

1 kg sütőtök

2 kg burgonya

1 kg sertéscomb

10 dkg bacon

20 dkg egyéb szalonna

3-4 vöröshagyma

2 fej fokhagyma

1 paradicsom

1 paprika

só, bors

kevés olaj

Ezt az ételt vagy agyagtálban célszerű elkészíteni, vagy elkészíthetjük tepsiben is, de akkor alaposan fóliázzuk le, a fólia alá tegyünk sütőpapírt is.

A meghámozott sütőtököt vágjuk vékony szeletekre. Ha kis méretűt választunk mint ahogy én is, akkor hámozás után egyszerűen karikázzuk fel. Olajjal kenjük ki az edény alját, majd kezdjük el ráhelyezni. Sózzuk, borsozzuk, pár gerezd fokhagymát szeljünk rá. Majd hagymakarikát, középre burgonyaszeleteket. dscn9045.JPG

Majd helyezzük rá a szeletekre vágott hús egy részét, a paradicsom felét, a paprika felét felvágva, hagymát, fokhagymát szalonna darabokat, sózzuk, borsozzuk. 

dscn9047.JPG

Majd erre a rétegre jöhet egy réteg burgonya karika, itt is sózzunk borsozzunk miután körberakosgattuk. 

dscn9048.JPG

Majd körbe kerüljön 2 újabb sor burgonyakarika. 

dscn9050.JPG

Középre helyezzük a maradék paradicsomot, paprikát, egy kevés vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, sózzuk borsozzuk. Majd a sütőtök maradék feléből felkarikázott szeletekkel borítsuk be. 

dscn9051.JPG

A felszeletelt hús másik felét, a sütőtökös rétegre helyezzük úgy, hogy mint a burgonyaszeletek körbe körbe legyenek elrendezve, a rétegek közé, só, bors, fokhagyma, szalonna, szeletelt bacon került. 

dscn9052.JPG

A maradék szalonnából pár szeletet tehetünk a szélére ahol a burgonya van. A húsnak pedig ilyen torony szerűen kell kinéznie, közte a hús-szalonna váltakozásával. 

Borsozzuk, enyhén sózzuk ezt a réteget is, majd egy sütőpapírt borítsunk rá.

dscn9053.JPG

Erre azért van szükség, mert ehhez nem tapadnak a szalonnák, vagy a húsok. Mivel elég magas tornyot kapunk, illetve az én esetemben az agyagedény teteje egy az egyben hozzáérne a húshoz, ha nem tennék sütőpapírt ráégnének a felső részen elhelyezett hozzávalók. Sütés közben viszont össze fog esni, így nem baj, ha nagyon megpakoljuk az edényünket, tepsinket, mert ahogy sül, nem lesz ilyen magas torony szerű. 

Legalább 1 órán át süssük alaposan lefedve, teljes lángon. Ha tepsiben sütjük, akkor inkább közepes lángon süssük 2-2,5 órát. Agyagedény esetén, 1 óra sütés után vegyük le a sütőpapírt majd a fedőt helyezzük vissza. A legtöbb agyag fedőn van egy kis lyuk amin keresztül a pára egy része távozni tud. Így süssük tovább legalább 1 órát teljes lángon, majd vegyük le a fedőt, és 15-20 percig süssük tovább addig amíg a tetején a bacon meg nem pirul. 

dscn9054-001.JPG

Ha tepsiben készítjük, akkor többségében fólia alatt süssük, majd ugyan úgy mint az agyagedény esetében a végén vegyük le a fóliát és pirítsuk meg. 

dscn9074.JPG

Tálaláskor szedjünk minden rétegből a tányérra. Amíg nagyon forró, hajlamos kicsit szétcsúszni akár egy hagyományos rakott krumpli. Így érdemes várni 15-20 percet mielőtt szedünk belőle. Az agyagtál ez idő alatt is melegen tartja. 

Ha van kedvetek hozzá próbáljátok ki! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr807781704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása