Az egyik legfinomabb spenótos galette
2015. október 05. írta: GasztroÉden

Az egyik legfinomabb spenótos galette

Burgonyás-spenótós galette

dscn9110.JPG

A galette (ejtsd: galett) nem más mint egy felül nyitott omlós francia pite. Ennek a legelterjedtebb verziója ma a gyümölcsökkel töltött galette. De tölthetjük krémekkel, vagy elkészíthetjük sósan is. Íme az én sós változatom.

Hozzávalók: (2 közepes pitéhez kb. 4 személyre).

30 dkg liszt
5 dkg feta sajt
12 dkg margarin
2 csipet só
0.5-1 dl hideg tej

  • A spenótos töltelék:

2 ek. vaj
2 ek liszt
1 gerezd fokhagyma
400 g spenót
1 dl tejszín

  • A burgonyás töltelék:

2 burgonya
1 dl tejszín
2 ek. vaj
csipet só
fél gerezd fokhagyma
1 tojássárgája

2 egész tojás
+ 5 dkg kecskesajt a díszítéshez/ vagy juhsajt

 

A tészta hozzávalói közül először a margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a sót, a sajtot majd kevés tejet. A tej mennyisége függhet a liszt minőségétől is. Annyit adjunk hozzá, amitől egy könnyen nyújtható lágy rugalmas tésztát kapunk. Osszuk el 2 részre (vagy akár 4 kisebbet is készíthetünk belőle).

A spenótos töltelékhez a vajat olvasszuk meg, majd tegyük rá a lisztet, ezt követően tejszínt. Habverővel keverjük egyenletesre kis hő mellett, majd tegyük bele a kiolvasztott lecsepegtetett spenótot, forraljuk össze. Tegyük félre.

A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük teljesen puhára majd szűrjük le, törjük össze, ekkor adjuk hozzá a vajat, a fél gerezd zúzott fokhagymát, a tojássárgáját majd keverjük jól át.

Az egyik tésztát nyújtsuk ki, helyezzük a kivajazott kilisztezett sütőlemezre. A közepére terítsük el a burgonya felét, majd a spenót felét, hajtogassuk fel a széleket, üssünk egy nyers tojást a közepére, majd sózzuk meg. Tegyük ugyan ezt a maradék tésztával is.

Jól előmelegített sütőben süssük közepes lángon 30-35 percig amíg a tészta felszíne aranybarna nem lesz.

Ha elkészült, akkor morzsoljunk a tetejére kevés kecskesajtot, vagy juhsajtot, kevés frissen őrölt borsot és már tálalhatjuk is. Ha megvárjuk míg teljesen kihűl szépen lehet szeletelni és a rétegek is szépen elválnak egymástól.

Tipp: utólag jutott eszembe, hogy esetleg lehetne valamelyik réteg közé tenni egy szelet sajtot (edami, ementali egyéb), ami szépen beleolvadna sütés közben :) Szerintem így is finom lehet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr847881836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2015.10.07. 11:03:28

-Éérdekes, -galette "néven" Franciaországban, kizárólag, egy vastagabb "óriás" palacsintát, árulnak, -aminek a tésztája, legalább fele részben hajdinalisztből készül!, -"nyitott", -hasonlóan, van hajtogatva, mint itt, hasonló töltelékekkel (is) töltik, -de az "ótentikus" a füstölt, vagy sült lazac, vagy sonka+ tükörtojás....
-Ők bretagne-i "eredetűnek" tartják, -ott tényleg mindenütt árulják, piacoktól a legelőkelőbb éttermekig, ---még a szupermarketekben, pékségekben, stb., is kapni "üreset"...-otthoni elkészítésre.
Bocs., én így tapasztaltam, ezt láttam....

GasztroÉden 2015.10.07. 11:15:28

@szsuzsanna: a helyzet az, hogy neked is igazad van, de nekem is. A hajdinalisztes palacsinta szerűség is galette, és a nyersen töltött vajas tésztás pite is galette. Gondolom Franciaország minden térségében nem jártál. A kettő merőben eltér egymástól, hisz az a palacsinta szerű egy előre kisütött tészta, aminek a jellegét a hajdina adja meg. Valószínű a palacsinta szerű lehetett a régebbi, mert ezt a pite szerűséget is korábban részben hajdina liszttel sütötték, de ma már fehér lisztes és sok egyéb változata van. A fő különbség, hogy ennél ugye a nyers tésztába kerül a töltelék és utána sütjük meg. De amit te írsz is és amit én írok is ugyan azon a néven fut. Könnyedén utána tudsz nézni akár a neten is. Úgyhogy lényegében neked is igazad van, sőt különös területeken ez a közkedveltebb. Nézz utána a galette de roisnak. Területileg ugyan arra a térségre vezethető vissza, sokkal "fiatalabb keletű" és cseppet sem hasonlít az általad említett régebbi recepttúra alapján készített galett-re. Pedig mindkettő az. Igaz a palacsinta szerűt már "ősidők óta készítik" ez pedig ehhez képest egy fiatalabb keletű étel, de bármilyen furcsa is ugyan arról az eredetű ételről van szó, csak formálódott az idők során..
süti beállítások módosítása