A franciák legnépszerűbb melegszendvicse!
2015. október 07. írta: GasztroÉden

A franciák legnépszerűbb melegszendvicse!

Gombás croque monsieur

dscn9135.JPG

A croque monsieur (krok mösziő) egy "egyszerű" francia melegszendvics, besamellel. Vitathatatlanul Franciaország legnépszerűbb melegszendvicse, a lényege a mustáros besamel. Rendszerint toast kenyérből készítik, a besamelbe pedig tesznek némi dijoni mustárt. Olvastam olyan verziót ahol a tetején csak besamel van, van ahol sajt is, esetleg a végén tükörtojás, vagy csak serpenyőben sütik át a két oldalát. Kívül ropogósnak kell lennie, belül pedig krémes, olvadt sajtosnak. Íme az én saját gombás verzióm kívül belül sajtosan. 

Hozzávalók: 4 szendvicshez 

8 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér 

8 szelet jó minőségű sonka

8 nagy szelet ementáli sajt (vagy 16 toast kenyér méretű)

8-10 szem kis csiperke 

25 g vaj 

1 kk dijoni mustár 

só, bors

1-1.5 dl tej 

2 ek liszt 

1 tk olíva olaj 

2 gerezd fokhagyma 

A vajat az olíva olajjal olvasszuk meg, a tisztított csiperkét szeleteljük fel, tegyük a vajba, adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Pirítsuk meg, majd szedjük ki a zsiradékból a gombát a fokhagymát és tegyük félre. A megmaradt vajba tegyünk 2 csapott ek. lisztet, nagyon enyhén pirítsuk át, sózzuk borsozzuk, majd öntsük fel tejjel. Keverjük el alaposan egy kézi habverővel hogy ne legyen csomós, majd forraljuk át. A sűrű krémes besamelhez miután már elzártuk alatta a gázt keverjünk egy kávés kanál dijoni mustárt. Fektessük le a 8 szelet kenyeret, mindegyikre kenjünk 1 tk mártást, majd 4 szeletre tegyünk 2-2 szelet sonkát. Az ementáli sajtot vágjuk el félbe. Így kapunk 8 épp akkora szeletet ami befedi a toast kenyereket. Tegyünk 1-1 sajtszeletet az összes kenyérre, majd amin csak sajt van azon osszuk el a maradék pirított gombánkat. 

dscn9132.JPG

A sajtos kenyerekkel fedjük be a sonkásakat, majd tegyük hagyományos grill sütőbe (ha van ilyenünk) ha nincsen, akkor a sima sütőt forrósítsuk jól elő, majd ebben süssük készre, amíg a sajt meg nem pirul, és az alja ropogós nem lesz. 

Az én croque monsieur-mnek inkább az alja ropogós, de a krémes olvadt sajtos, besameles gombás egyveleg nagyon jól érvényesül ebben a szendvicsben. 

dscn9149.JPG

Próbáljátok ki! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr247885684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3x 2015.10.09. 14:49:09

Úgy vettem észre, hogy aminek tojás van a tetején azt croque madame-nak hívják! :)

Xmas 2015.10.09. 14:50:03

Mi az a "tosat"? :P

Phteven 2015.10.09. 14:50:28

Csendben jegyzem meg, hogy a jelenlegi divat szerint mindenhez oliva olajat kell használni, de az sütéshez, pirításhoz nem annyira alkalmas. Egyszerű napraforgó olaj sokkal jobban megfelel erre a célra, lévén annyi dolga van az olajnak, hogy ne fröcsögjön, ne égjen le a vaj.

GasztroÉden 2015.10.09. 15:07:37

@Xmas: :D egy félregépelés amit azóta már javítottam

GasztroÉden 2015.10.09. 15:10:08

@3x: igen a croque madame a tojásos

GasztroÉden 2015.10.09. 15:11:46

@Phteven: olíva olajjal is kiválóan lehet sütni és pirítani, csak tudni kell róla, hogy sokkal alacsonyabb hőt bír el, hamarabb megég, de aki használ olíva olajat szerintem ezzel tisztában van. Én mindig ezt teszek a vajhoz, és nem volt vele gondom. De valóban az olaj csak azt a funkciót tölti be a vaj mellett, hogy a vaj ne égjen el, ebben teljesen igazad van.
süti beállítások módosítása