A majdnem 200 éves főétel: tejfölös pörkölt
2016. május 22. írta: GasztroÉden

A majdnem 200 éves főétel: tejfölös pörkölt

img_20160522_124321-001.jpg

Ha hihetünk a korabeli leírásoknak akkor először Czifray István szakácskönyvében jelent meg a tejfölös csirke receptje 1830-ban. Persze feltételezhető, hogy ez az elkészítési mód ismert volt korábban, de ennek a szakácskönyvnek a megjelenésével vált népszerűvé a pörköltek tejfölös változata. A könyv elérhető a http://mek.oszk.hu/14300/14303/ oldalon. Én most nem csirkét, hanem tejfölös sertéspörköltet hoztam nektek. Próbáljátok ki ti is! 

Hozzávalók: 

1,5 kg sertéscomb 

4-5 vöröshagyma 

1 tv paprika

1 paradicsom 

1 csapott ek fűszerpaprika 

bors

1 ek sertészsír 

1 gerezd fokhagyma 

1 pohár (2 dl tejföl) 

1 ek liszt 

 

A húst ezúttal nem kockákra hanem kis szeletekre vágjuk. A hagymát a szokott módon aprítsuk fel, majd a zsíron kezdjük el dinsztelni. Közben adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a pirospaprikát, majd a húst. Fehéredésig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel ami ellepi. Tegyük bele az 1 gerezd zúzott fokhagymát, majd fedő alatt főzzük puhára a húst.  

Ha már a hús teljesen megpuhult készítsünk habarást a tejfölből és adjuk a pörkölthöz. Forraljuk át újra és már tálalhatjuk is. 

Jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr898739184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása