Akár csak egy jókora rózsaszín felhő aminek eper íze van. Jól hangzik nem? Mindezek mellett pofon egyszerű süteményről van szó, olcsó, és bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető. Ez a habcsók alapú sütemény remek választás ha kevés energiával szeretnénk szépet és finomat készíteni. A habcsók alatt azért ne a karácsonyi habkarika jusson eszünkbe. A pavlova torta külseje roppanós akár a habcsók, a belseje pedig puha könnyed. Íme a recept ahogy én készítem.
Hozzávalók a pavlova alaphoz:
4 db tojásfehérje
100 g kristálycukor
100 g porcukor
fél tk almaecet
1 ek kukoricakeményítő
1 késhegynyi pink/piros gél állagú ételfesték Wilton vagy Dr. Oetker (opcionális)
Hozzávalók az eperzseléhez:
1 tasak színtelen zselatin
450-500 g eper vagy egyéb gyümölcs
4 ek cukor
Díszítéshez:
200 ml cukrászhab/habtejszín
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (hőlégkeveréses), gázsütő esetén ez olyan közepes lángot jelent. A tojásokat a kristálycukorral kezdjük el összedolgozni a robotgéppel. Ha már kezd habosodni adjuk hozzá a porcukrot, keményítőt, ecetet majd verjük kemény habbá. Ha színeset szeretnénk akkor a színezéket a keményítővel együtt adjuk hozzá. Folyékony vizes ételfestéket nem javaslok, mert tönkre teheti a hab állagát, elfolyósodhat tőle. A gél állagúból azonban rendkívül kevés elég ahhoz hogy szép színt érjünk el, de színezés nélkül is szép mutatós a sütemény.
Béleljünk ki egy tepsit sütő papírral, majd halmozzuk a közepére a habot, és egy kanál segítségével a belsejétől kifelé haladva egyengessük el kör formában. A szélei lehetnek magasabbak.
Helyezzük a sütőbe a habcsókunkat, majd egy picit vegyük vissza a hőfokot olyan 160 fokra, (gázsütőnél felétől kicsit lejjebb), és hagyjuk így 10 percet hogy kicsit megemelkedhessen a hőtől. Vegyük vissza a sütőt olyan 110-125 fokra (gázsütő legalacsonyabb foka) és süssük így legalább 60-70 percig. Ennyi idő alatt alul és felül is a külseje ropogósra sül, belül azonban krémes marad.
Vegyük ki a habcsókot és sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt helyezzük tányérra, ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni hogy sütőpapírral együtt ráborítjuk egy tányérra, lehúzzuk a papírt majd egy másik tányérra vissza borítjuk, hogy ismét a teteje legyen felül.
Készítsük el közben a zselét. Tegyünk félre díszítésnek 3-4 szem epret, a többit vágjuk 4 részre. Forraljunk fel egy kis csésze 1-1,5 dl vizet 4 ek cukorral majd adjuk hozzá a zselatint, tegyük bele az epret majd forraljuk át 4-5 perc alatt. Tegyük félre az epret hűlni, de időnként azért keverjük át.
Verjük habbá a cukrászhabot robotgéppel (ha habtejszínt vásárolunk akkor tegyük ugyan ezt egy kevés porcukor hozzáadásával). Simítsuk a tejszínhabot a tortára. Ha már kellőképp lehűlt a zselés eper, akkor mehet ez is a tejszínhabra. Díszítsük fel a félre tett eprekkel, esetleg pár mentalevéllel és már fogyasztható is!
Összeállításnál ügyeljünk arra hogy miután rákerült a tejszín és a gyümölcs ne álljon sokat a sütemény, hanem lehetőleg azonnal tálaljuk is. Máskülönben a tejszínhab felpuhítja a habcsók torta roppanós részeit. Ha valamilyen eseményre készítjük, akkor magát a habcsókot elkészíthetjük előbb, hagyhatjuk rácson a tálalás előtt, de a többi alkotó elem csak tálalás előtt pár perccel kerüljön rá (tejszín, gyümölcsök).
Ha még nem kóstoltál pavlovát, feltétlen vedd fel a "bakancs listádra" és próbáld ki te is!