A legjobb dolog ami az eperrel történhet: epres pavlova torta
2016. május 25. írta: GasztroÉden

A legjobb dolog ami az eperrel történhet: epres pavlova torta

img_20160525_192323.jpg

Akár csak egy jókora rózsaszín felhő aminek eper íze van. Jól hangzik nem? Mindezek mellett pofon egyszerű süteményről van szó, olcsó, és bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető. Ez a habcsók alapú sütemény remek választás ha kevés energiával szeretnénk szépet és finomat készíteni. A habcsók alatt azért ne a karácsonyi habkarika jusson eszünkbe. A pavlova torta külseje roppanós akár a habcsók, a belseje pedig puha könnyed. Íme a recept ahogy én készítem. 

Hozzávalók a pavlova alaphoz:

4 db tojásfehérje 

100 g kristálycukor

100 g porcukor 

fél tk almaecet

1 ek kukoricakeményítő 

1 késhegynyi pink/piros gél állagú ételfesték Wilton vagy Dr. Oetker (opcionális)

 

Hozzávalók az eperzseléhez: 

1 tasak színtelen zselatin 

450-500 g eper vagy egyéb gyümölcs 

4 ek cukor 

 

Díszítéshez: 

200 ml cukrászhab/habtejszín

 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (hőlégkeveréses), gázsütő esetén ez olyan közepes lángot jelent. A tojásokat a kristálycukorral kezdjük el összedolgozni a robotgéppel. Ha már kezd habosodni adjuk hozzá a porcukrot, keményítőt, ecetet majd verjük kemény habbá. Ha színeset szeretnénk akkor a színezéket a keményítővel együtt adjuk hozzá. Folyékony vizes ételfestéket nem javaslok, mert tönkre teheti a hab állagát, elfolyósodhat tőle. A gél állagúból azonban rendkívül kevés elég ahhoz hogy szép színt érjünk el, de színezés nélkül is szép mutatós a sütemény. 

Béleljünk ki egy tepsit sütő papírral, majd halmozzuk a közepére a habot, és egy kanál segítségével a belsejétől kifelé haladva egyengessük el kör formában. A szélei lehetnek magasabbak. 

img_20160525_165755.jpg

Helyezzük a sütőbe a habcsókunkat, majd egy picit vegyük vissza a hőfokot olyan 160 fokra, (gázsütőnél felétől kicsit lejjebb), és hagyjuk így 10 percet hogy kicsit megemelkedhessen a hőtől. Vegyük vissza a sütőt olyan 110-125 fokra (gázsütő legalacsonyabb foka) és süssük így legalább 60-70 percig. Ennyi idő alatt alul és felül is a külseje ropogósra sül, belül azonban krémes marad. 

Vegyük ki a habcsókot és sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 

Ha kihűlt helyezzük tányérra, ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni hogy sütőpapírral együtt ráborítjuk egy tányérra, lehúzzuk a papírt majd egy másik tányérra vissza borítjuk, hogy ismét a teteje legyen felül. 

Készítsük el közben a zselét. Tegyünk félre díszítésnek 3-4 szem epret, a többit vágjuk 4 részre. Forraljunk fel egy kis csésze 1-1,5 dl vizet 4 ek cukorral majd adjuk hozzá a zselatint, tegyük bele az epret majd forraljuk át 4-5 perc alatt. Tegyük félre az epret hűlni, de időnként azért keverjük át.

Verjük habbá a cukrászhabot robotgéppel (ha habtejszínt vásárolunk akkor tegyük ugyan ezt egy kevés porcukor hozzáadásával). Simítsuk a tejszínhabot a tortára. Ha már kellőképp lehűlt a zselés eper, akkor mehet ez is a tejszínhabra. Díszítsük fel a félre tett eprekkel, esetleg pár mentalevéllel és már fogyasztható is! 

img_20160525_192433.jpg

Összeállításnál ügyeljünk arra hogy miután rákerült a tejszín és a gyümölcs ne álljon sokat a sütemény, hanem lehetőleg azonnal tálaljuk is. Máskülönben a tejszínhab felpuhítja a habcsók torta roppanós részeit. Ha valamilyen eseményre készítjük, akkor magát a habcsókot elkészíthetjük előbb, hagyhatjuk rácson a tálalás előtt, de a többi alkotó elem csak tálalás előtt pár perccel kerüljön rá (tejszín, gyümölcsök). 

Ha még nem kóstoltál pavlovát, feltétlen vedd fel a "bakancs listádra" és próbáld ki te is! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr38747358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása