Hogy kerül a kagyló a magyar konyhába?
2016. május 26. írta: GasztroÉden

Hogy kerül a kagyló a magyar konyhába?

img_20160525_202712.jpg

Kétség kívül kevesen fogyasztanak kagylót Magyarországon, pedig az ára semmivel sem több mint egy kg csirkemellé sőt. Abban a bizonyos nagykereskedésben ahol többnyire más tengeri herkentyűt is lehet kapni, és szinte minden megyeszékhelyen elérhető, a hálós kagyló általában 1300-1400 Ft kilós áron elérhető. Akkor miért nem fogyasztják többen? A válasz: mert nem ismerik. A jó magyar szokás pedig nagyon sok hagyományszerető háztartásban, hogy amit nem ismerünk az csak is rossz lehet. Próbáljunk nyitottabbak lenni és legalább egyszer megkóstolni, majd utána azt mondani, hogy rossz :) Az első kagylós élménynél azonban nagyon nem mindegy hogy van elkészítve az étel. Nézzétek meg én hogy készítem: 

Hozzávalók: 

1 kg kék kagyló/fekete kagyló 

4 gerezd fokhagyma 

100 g vaj 

1 csokor friss petrezselyem 

2 dl fehérbor 

só 

 

Kezdjük a lényeggel: nem árt ha a megvásárolt kagyló életben is marad amíg haza érünk vele. Mindig olyan kagylót vásároljunk ami teljesen zárt, előnyös a hálós kilós kiszerelés, mert azt feltehetően hálóban is szállították így épek és élnek a vacsora jelöltjeink. A legtöbb esetben én azt tapasztalom, hogy teljesen mindegy hogy kimértet vagy hálósat vásárolunk a halas pultban valahogy nincsenek tisztában a tárolásával és duplán bezacskózzák őket. Ha nem járunk utána, könnyen úgy járhatunk hogy mire haza érünk lesz egy zacskó döglött, romlott kagylónk. Még az üzletben nyissuk fel a zacskót, hogy a benne lévő kagylók ne fulladjanak meg. Igyekezzünk minél hamarabb haza érni vele, ami kinyílt dobjuk ki, a többit tegyük sós vízbe (1 liter vízhez 1 ek só), majd felhasználásig mehet a hűtőbe. Sokáig azért ne tartsuk ott, 1-2 napon belül használjuk fel.  

És akkor most jöjjön a lényeg az elkészítése: 

A vajat tegyük egy serpenyőbe, alacsony hőfokon olvasszuk fel, adjuk hozzá a zúzott fokhagyma gerezdeket és az aprított petrezselymet majd 1 percig pirítsuk össze, öntsük fel a fehérborral és sózzuk. 5-8 perc alatt forraljuk ki belőle az alkoholt, majd mehet is rá a kagyló. Jó nagy serpenyőt használjunk hogy nagyjából egyenletesen érhesse a hő a kagylókat. Ha kinyíltak, utána még forraljuk át 2-3 percig és tálalhatjuk is. 

Tálaláskor szórjuk meg aprított snidlinggel, vagy akár kaporral ahogy a bolgárok teszik. 

Fokhagymás pirítós, vagy fokhagymás olívával meglocsolt pita kenyér illik hozzá. 

A legtöbb tengerparti országban előételként fogyasztják, viszont van ahol a grillezett változata főételként szerepel a menü kártyákon. Horvátországban például 1 főre számolják a kilós adagot. 

A hálós kagyló úgy vettem észre, hogy már tisztítva érkezik, azonban ha kimértet vásárolunk, akkor elő fordulhat, hogy a "bajsza" még rajta lesz a kagyló héján. Ettől meg kell tisztítani egyesével a kagylókat mielőtt a serpenyőbe vagy a grillre kerülnek. 

Ha grillezve készítjük, akkor bátran lássunk neki a faszenes verziónak. Grillezzük meg a kagylókat amíg szét nem nyílnak, majd ha ez megvan, dobjuk őket az előre elkészített fehérboros fokhagymás vajba és forgassuk át. 

img_20160525_201053.jpg

Fontos! Azt a kagylót ami sütés-főzés közben nem nyílik ki, ne fogyasszuk el. 

Próbáljátok ki ti is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr128749768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása