Igazi őszi/téli szívmelengető leves. Egyszerű recept, nekem ez vált be a legjobban. Készítettem mézes-chilis-gyömbéres verziót is ami nagyon különlegesnek hangzik, de nekünk nem jött be. A fokhagyma és a sütőtök viszont nagyon jól passzol egymáshoz, pláne ha van hozzá egy kis ropogós bacon.
Hozzávalók
1db közepes 1,5 kg körüli sütőtök
5-6 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 tejföl vagy 2 dl tejszín
10 dkg bacon
2 zsemle
ízlés szerint tökmagolaj
liszt
bors
só
olíva olaj
A tököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját kenjük meg egy kevés olíva olajjal és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon süssük készre.
Közben alacsony hőfokon olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a zúzott fokhagymát és kicsit pirítsuk át a hagymát. Ügyeljünk rá hogy tényleg alacsony fokon végezzük a műveletet, hogy se a hagyma se a vaj ne éghessen meg. 4-5 perc után szórjunk rá 1-1,5 ek lisztet kicsit pirítsuk át ezzel is majd engedjük fel kevés vízzel. Amíg fel nem forr kevergessük ügyeljünk rá, hogy ne csomósodjon be a liszt.
Ha elkészült a tök, akkor egy kanál segítségével kanalazzuk ki a héjból és tegyük a leves alapba. Akkor jó a tök ha a nedvesség nagy része kisül belőle és kap egy karamelles réteget, egész más lesz a leves íze így hogy előre megsütjük mintha csak nyersen beletennénk a levesbe.
Vegyük le a tűzről a levest, majd tegyük hozzá a tejfölt és egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre. Ha ez megvan, tegyük vissza a tűzhelyre és kezdjük el ismét közepes lángon főzni. Ha felforrt 1-2 perc forralás után tegyünk bele sót, borsot ízlés szerint és a levessel már meg is vagyunk.
A bacont vágjuk apróra, pirítsuk le, hogy ropogós legyen. A zsemlét kockázzuk fel, esetleg locsoljuk meg fokhagymás olíva olajjal és úgy pirítsuk meg sütőben vagy serpenyőben.
Tálaláskor tehetünk rá tökmagolajat is, de önmagában a pirított zsemlekockával és baconnel is megállja a helyét.
Finom, tápláló és egészséges étel. Aki nem szereti a sütőtököt, még vele is sikerült megkedveltetni.
Próbáljátok ki ti is!