Használjuk ki amíg tart a szezon - sütőtökkrémleves
2017. február 19. írta: GasztroÉden

Használjuk ki amíg tart a szezon - sütőtökkrémleves

img_20160921_104754.jpg

Igazi őszi/téli szívmelengető leves. Egyszerű recept, nekem ez vált be a legjobban. Készítettem mézes-chilis-gyömbéres verziót is ami nagyon különlegesnek hangzik, de nekünk nem jött be. A fokhagyma és a sütőtök viszont nagyon jól passzol egymáshoz, pláne ha van hozzá egy kis ropogós bacon. 

Hozzávalók 

1db közepes 1,5 kg körüli sütőtök 

5-6 gerezd fokhagyma 

5 dkg vaj 

1 tejföl vagy 2 dl tejszín 

10 dkg bacon 

2 zsemle 

ízlés szerint tökmagolaj 

liszt

bors

só 

olíva olaj

A tököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját kenjük meg egy kevés olíva olajjal és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon süssük készre. 

Közben alacsony hőfokon olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a zúzott fokhagymát és kicsit pirítsuk át a hagymát. Ügyeljünk rá hogy tényleg alacsony fokon végezzük a műveletet, hogy se a hagyma se a vaj ne éghessen meg. 4-5 perc után szórjunk rá 1-1,5 ek lisztet kicsit pirítsuk át ezzel is majd engedjük fel kevés vízzel. Amíg fel nem forr kevergessük ügyeljünk rá, hogy ne csomósodjon be a liszt. 

Ha elkészült a tök, akkor egy kanál segítségével kanalazzuk ki a héjból és tegyük a leves alapba. Akkor jó a tök ha a nedvesség nagy része kisül belőle és kap egy karamelles réteget, egész más lesz a leves íze így hogy előre megsütjük mintha csak nyersen beletennénk a levesbe. 

Vegyük le a tűzről a levest, majd tegyük hozzá a tejfölt és egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre. Ha ez megvan, tegyük vissza a tűzhelyre és kezdjük el ismét közepes lángon főzni. Ha felforrt 1-2 perc forralás után tegyünk bele sót, borsot ízlés szerint és a levessel már meg is vagyunk. 

A bacont vágjuk apróra, pirítsuk le, hogy ropogós legyen. A zsemlét kockázzuk fel, esetleg locsoljuk meg fokhagymás olíva olajjal és úgy pirítsuk meg sütőben vagy serpenyőben. 

Tálaláskor tehetünk rá tökmagolajat is, de önmagában a pirított zsemlekockával és baconnel is megállja a helyét. 

Finom, tápláló és egészséges étel. Aki nem szereti a sütőtököt, még vele is sikerült megkedveltetni. 

Próbáljátok ki ti is! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr212237160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása