Babgulyás házi galuskával
2015. február 07. írta: GasztroÉden

Babgulyás házi galuskával

babgulyas.JPG

Saját recept alapján készült, az alap egy pörkölt, amit ha külön készítek is, hasonlóan ízesítem.

Leves
0.5 kg sertéscomb
0.5 kg vörösbab
5 közepes db sárgarépa
1 közepes db zeller
1 db zellerlevél
1 csokor petrezselyem
2 közepes db fehérrépa
3 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes db paradicsom
1 közepes db paprika
7 ek napraforgó olaj
0.5 kávéskanál őrölt fűszerkömény
3 db babérlevél
1 teáskanál fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
1 ek gulyáskrém
1 dl vörösbor
1 késhegynyi mustár
1 késhegynyi cukor
3 púpozott ek finomliszt
1 kávéskanál csípős paprikakrém
5 l víz
Galuska
3 púpozott ek finomliszt
1 db tojás

elkészítés

A vöröshagymát kockára vágjuk, 3 evőkanál olajon pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a húst, kissé átpirítjuk, majd a babot (elő este a száraz babot célszerű beáztatni), pirospaprikát, és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük az ételízesítőt, paradicsomot felaprítva, a paprikát egészben, a babérlevelet, zúzott fokhagymát, paprikakrémet (helyettesíthető hegyes erős paprikával vagy el is hagyható), késhegynyi cukrot, mustárt, vörösbort, gulyáskrémet, köményt, az apróra vágott zeller és petrezselyem levelet, majd forrástól számítva lassú tűzön főni hagyjuk.
Ha a bab kellőképpen megfőtt (1,5-2 óra), hozzáadjuk a darabolt répát, fehérrépát, zellergumót, és ezeket is puhára főzzük.
Négy ek olajból és 3 ek lisztből rántást készítünk, ezzel sűrítjük be a levest. Majd a tojást 3 ek liszttel elkeverjük, sózzuk. Ha túl sűrű, adunk hozzá kevés vizet, és a forrásban lévő levesbe egy nokedli szaggató segítségével beleszaggatjuk. Majd pár percig főni hagyjuk, amíg a galuska is megfő.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr707149657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása