Karácsonyi recept. Alapvetően valami finomat szerettem volna, a hentes módra készült ételekből indultam ki, de hagyományos értelemben véve, nem túl mutatós a hentes módra készült csirke/sertés. Ezért jött az ötlet, hogy valami ehhez hasonlót készítsek, de más formában.
Hozzávalók (5 adag):
2.5 db csirkemell filé
10 dkg sonka
20 dkg sajt
3 ek mustár
4 közepes db vöröshagyma
0.5 dl fehérbor
3 gerezd fokhagyma
10 szelet bacon
5 közepes db csemegeuborka
0.5 dl olívaolaj
3 közepes db alma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
- elkészítés
A csirkemelleket szétnyitjuk, kiklopfoljuk. A vöröshagymákat felkarikázzuk, pár evőkanál olajon pirítani kezdjük. Ha aranybarnára pirult és kicsit karamelles állaga lett, akkor kis részletekben hozzáöntjük a fehérbort, és a mustárt, majd a folyadék nagy részét elpároljuk róla, sózzuk, borsozzuk.
A csirkeszeletek egyik oldalát enyhén sózzuk, a sós felével letesszük és a sótlan felére kenünk a hagymás mustáros szószból, fektetünk mind szelet húsra 2-2 szelet sonkát, 2-2 szelet sajtot, és 1 csemege uborkát, melyet hosszában csíkokra vágunk, majd feltekerjük a húsokat. Végül mindegyikre 2 szelet bacont tekerünk. Ha ez kellően nem tartja össze őket akkor megtűzzük fogvájóval.
Egy hőálló tálat a maradék olajjal kikenünk, majd az almát meghámozzuk, felkarikázzuk az edény aljára tesszük, ezekre fektetjük a tekercseket, lefedjük fóliával, közepes lángon 40-50 percig sütjük, majd fólia nélkül 10 percig nagy hőfokon, amíg a bacon kicsit rápirul.
Tejfölös burgonyapürével, és fokhagymás párolt zöldbabbal tálaltam.