Tejfölös sertéspörkölt
2015. február 07. írta: GasztroÉden

Tejfölös sertéspörkölt

tejfolos_sertes_porkolt.jpg

A pörkölt részben a nagymama receptje. A tésztának az elkészítési módját a nagymamám csinálta így. Egész más íze lesz, mint egy szimplán vízben kifőzött tésztának, a pirítás miatt.
 
Hozzávalók (6 adag):
 
1 kg sertéscomb
1 közepes db paradicsom
5 közepes db vöröshagyma
1 közepes db tv paprika
3 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
1 teáskanál fűszerpaprika
0.5 l víz
2 dl tejföl
1 csapott ek finomliszt
0.5 kg tészta
0.5 dl napraforgó olaj
 
  • elkészítés
 
A hagymákat meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és kevés olajon elkezdjük dinsztelni. Ha már kicsit megpirult, sózzuk, majd a 3 fokhagyma gerezdet fokhagymanyomón át belenyomjuk, hozzáadjuk az 1 tk fűszerpaprikát és a kis darabokra vágott hámozott paradicsomot. A húst felkockázzuk (ezt érdemes előre), és a hagymára tesszük, víz hozzáadása nélkül kicsit átpirítjuk, majd, ha már kicsit kifehéredett, hozzáadjuk a kb. 0.5 l vizet. Ételízesítőt, borsot teszünk bele. A paprikát kettévágjuk, majd a csutkájával együtt beletesszük.
Felforraljuk, és kis lángon kb. 1 órát főzzük fedő alatt. Majd ezt követően a paprikát kivesszük belőle. Ilyenkor érdemes megkóstolni, ha kell, sózhatjuk, illetve az elpárolgott vizet pótolhatjuk, ha szükséges. További 40 percet hagyjuk főni.
A tejfölt, 1 evőkanál liszttel és kevés vízzel csomómentesre keverjük. A pörkölt szaftjából/levéből kanalazunk bele, egy-egy merőkanállal addig, amíg csomómentes híg állagot kapunk. Majd ezt hozzáöntjük a pörkölthöz, és kevergetés mellett újraforraljuk. Az újraforrástól számítva elég 2-3 perc, és elzárhatjuk alatta a lángot.
A tésztát, sós vízben kifőzzük. Majd leszűrjük, és hideg vízzel alaposan átmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Közben egy fazékban kevés olajat melegítünk, amibe fél kk. sót teszünk. (Kb. 4-5 ek. olaj szükséges.) Ha átforrósodott az olaj, a tésztát beleöntjük, és kevergetés mellett átpirítjuk, amíg az egész újra át nem melegszik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr147148591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása