Kurkumás sárgaborsókrémleves
2015. február 09. írta: GasztroÉden

Kurkumás sárgaborsókrémleves


sargaborsokremleves.JPG

Az unalmas levesek helyett próbáld ki te is most ezt a kurkumás sárgaborsó krémlevest. Az ötlet onnan jött, hogy nézelődtem krémlevesek után, a sárgaborsó mint alapanyag adott volt, de a legtöbb recept inkább olyan főzelék szerű volt és nem volt túl egyedi. Ez a verzió talán egy kicsit leves-szerűbb a zöldségek miatt. 

A kurkumáról: nincs túl intenzív íze ha nem túlozzuk el, azonban nagyon szép színt ad az ételeknek és rendkívül jó hatással van a keringési rendszerre, egyesek szerint értisztító hatással bír és gyógyítja az ízületi bántalmakat. 

 

Hozzávalók: 

250 g sárgaborsó

1 nagy szál répa

1 nagyobb fehérrépa

0.5 zellergumó

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tk ételízesítő

2 tk őrölt kurkuma

1 kis pohár tejföl

kb 2.5-3 liter víz

4-5 ek liszt

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

1 ek olaj

 

Az olajon kezdjük el pirítani a felaprított vöröshagymát, adjuk hozzá a hámozott darabolt zöldségeket. A sárgaborsót ha van rá módunk áztassuk be 1 órára meleg vízbe így könnyebben megfő. Adjuk hozzá a fokhagymát, öntsük fel vízzel, majd fűszerezzük a fenti arányokban, és főzzünk mindent puhára. Ha ez megvan akkor egy botmixer segítségével pürésítsük a levest, vagy ha nincs ilyenünk akkor öntsük át turmixgépbe. 

Készítsünk a lisztből vizes habarást, majd adjuk a leveshez. A tejfölt alaposan keverjük el kb 2 dl vízzel (így nagy valószínűséggel nem fog kicsapódni belőle a fehérje a hő hatására), majd ezt is keverjük a levesbe. 

Forraljuk össze, és már kész is. 

Szerintem pár csepp citromlé vagy egy kis pirított zsemlekocka illik hozzá. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr427156459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása