Az unalmas levesek helyett próbáld ki te is most ezt a kurkumás sárgaborsó krémlevest. Az ötlet onnan jött, hogy nézelődtem krémlevesek után, a sárgaborsó mint alapanyag adott volt, de a legtöbb recept inkább olyan főzelék szerű volt és nem volt túl egyedi. Ez a verzió talán egy kicsit leves-szerűbb a zöldségek miatt.
A kurkumáról: nincs túl intenzív íze ha nem túlozzuk el, azonban nagyon szép színt ad az ételeknek és rendkívül jó hatással van a keringési rendszerre, egyesek szerint értisztító hatással bír és gyógyítja az ízületi bántalmakat.
Hozzávalók:
250 g sárgaborsó
1 nagy szál répa
1 nagyobb fehérrépa
0.5 zellergumó
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk ételízesítő
2 tk őrölt kurkuma
1 kis pohár tejföl
kb 2.5-3 liter víz
4-5 ek liszt
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1 ek olaj
Az olajon kezdjük el pirítani a felaprított vöröshagymát, adjuk hozzá a hámozott darabolt zöldségeket. A sárgaborsót ha van rá módunk áztassuk be 1 órára meleg vízbe így könnyebben megfő. Adjuk hozzá a fokhagymát, öntsük fel vízzel, majd fűszerezzük a fenti arányokban, és főzzünk mindent puhára. Ha ez megvan akkor egy botmixer segítségével pürésítsük a levest, vagy ha nincs ilyenünk akkor öntsük át turmixgépbe.
Készítsünk a lisztből vizes habarást, majd adjuk a leveshez. A tejfölt alaposan keverjük el kb 2 dl vízzel (így nagy valószínűséggel nem fog kicsapódni belőle a fehérje a hő hatására), majd ezt is keverjük a levesbe.
Forraljuk össze, és már kész is.
Szerintem pár csepp citromlé vagy egy kis pirított zsemlekocka illik hozzá.