Régies csirke fehérboros káposztával, töltelék gombóccal
2015. február 10. írta: GasztroÉden

Régies csirke fehérboros káposztával, töltelék gombóccal

kaposztas.JPG

Öreganyáink előfőzéses módszerével készült étel. Lehet kicsit macerás az elkészítése, de legalább egyszer megéri kipróbálni. 

Hozzávalók:

  • Sülthúshoz

 

6 csirkeszárny

5 csirke felsőcomb

2 csirkemellfilé

1 csirkefarhát

3 vöröshagyma

1 fej fokhagyma

2 tk ételízesítő

fél kk bors

0,5 paradicsom

0,5 paprika

ízlés szerint só

 

  • Töltelék gombóc:

 

35-40 dkg kenyér

2 ek aprított petrezselyem

1 tojás

1 kk ételízesítő

1 csipet bors

0,5 kk majoránna

1 ek fokhagymakrém/ugyanennyi zúzott fokhagyma kb 5 gerezd

2 csapott kk só

fél kk sütőpor

zsemlemorzsa

  • Fehérboros káposzta:

 

1 közepes fej káposzta

2 dl fehérbor

6 ek cukor

5 ek olaj

só 

1 ek 10% ecet (fél ek 20%)

2 ek fehérborecet (ha ez nincs akkor kicsivel több bort tegyünk bele és több sima ecetet, de nem lesz ugyanolyan)

Elkészítés

Kezdjük a hússal. Amiről tudjuk comb, farhát szedjük le a bőrt, a csirkeszárnyakat vágjuk ketté, majd tegyük egy edénybe, engedjük fel annyi vízzel ami épp ellepi, tegyünk bele 3 kk sót, fedő alatt forraljuk fel, majd 4-5 percig főzzük. Öntsük le róla a levet, hideg vízben mossuk át, és szedjük le a bőrt a többi "alkatrészről" szárnyakról is. Ismét engedjük fel annyi vízzel ami ellepi, szeljük rá a vöröshagymát, fokhagymát durvább darabokba, fűszerezzük, sózzuk, majd fedő alatt kezdjük főzni legalább 30-40 percet. 

dscn5715.JPG

Közben szeljük fel a káposztát tegyük egy tálba, és 3 kk sóval sózzuk le kicsit kézzel forgassuk át. 

Majd áztassuk be egy tálba a kenyeret (kézmeleg vízbe) legalább 3-5 percre, hogy jól megszívja magát. Majd csavarjuk ki a kenyeret amennyire tudjuk, és tegyük egy tálba. Üssünk rá egy tojást, az aprított petrezselymet, majoránnát, sót, borsot, ételízesítőt, fokhagymát, sütőport majd alaposan gyúrjuk össze. 

dscn5717.JPG

Formázzunk belőle gömböket és tegyük sütőpapírra. Én a formázást egy amolyan hagyományos régi zománcozott tea-merőkanállal oldottam meg. Gyorsabb mint a gombócozás. Ha van ilyenünk, vizezzük be, merítsünk a töltelékből, és ütögessük a tepsire amíg rá nem esik. Az optimális a fagyis kanál lenne ehhez a művelethez, de azzal sajnos nem vagyok felszerelve. 

dscn5721.JPG

Locsoljuk meg egy nagyon kevés olajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával majd tegyük be a sütőbe, közepes lángon süssük addig amíg megpirulnak (hideg sütőben 40-50 perc, előmelegített sütőben 20-30).

Ha kész a töltelék, akkor fogjunk egy másik tepsit, szedjük ki rá a főtt húsokat, kevés 0.5 cm levet öntsünk alá és szedjük rá a hagymákat is. Locsoljuk meg kevés olajjal, ha szükséges sózzuk (ennél a fázisnál kóstoljuk meg hogy eléggé sós-e), majd toljuk be a sütőbe közepes lángra, és pirítsuk meg. 

Közben egy edényben olvasszuk fel a cukrot az olajjal, kicsit karamelles állagúra, majd hirtelen öntsük fel a 2 dl fehérborral (ha apránként adjuk hozzá fröcsögni fog), majd tegyük rá a káposztát, adjunk hozzá ecetet, fedjük le fedővel és időnként megkevergetve pároljuk puhára. Ha már közepesen puha, akkor vegyük le a fedőt, hogy a nedvesség egy része el tudjon párologni. Ha szükséges tegyünk még rá cukrot, ecetet, sót (a káposzta méretétől függ, és az ízlésünktől is, hogy mennyire szeretnénk intenzívre, az én esetemben még utána kellett ízesíteni).

Ha a káposzta megpuhult, a hús megpirult, akkor meg is vagyunk a művelettel, én még egy kevés főtt burgonyát készítettem hozzá. 

Az elkészítési módja miatt régies. Szokás volt az öregek körében, hogy a sült húst előbb megfőzték, majd csak akkor sütötték át, ha már teljesen puha volt. 

Az első lé, és a bőrtelenítés művelete pedig hasznos akkor ha nem akarunk köszvényesek lenni idő előtt :) Meg aztán sokan amúgy sem szeretik a bőrös, zsíros dolgokat így ezt az elkészítési módot nekik is tudom ajánlani. 

Próbáljátok ki, remélem ízleni fog!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr427159889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása