Egyszerű és gyors tepsis pizza vacsorára vagy leves mellé ebédre.
Hozzávalók (2 tepsihez)
Tészta:
1kg liszt
2 cs instant élesztő
1.5 dl olívaolaj/hagyományos étolaj
1 kk pizzafűszer
2 csapott ek finomsó
1 csapott ek cukor
1 kk fokhagymapor/ 1 gerezd zúzott fokhagyma
5.5-6 dl langyos víz
Feltét:
1 nagy pohár tejföl
30 dkg sajt
20 dkg (16 szelet) sonka
4 vöröshagyma
1 kk fokhagymapor/ 1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csipet só
A lisztet, a sót, cukrot, fokhagymát, pizzafűszert, porélesztőt keverjük el jól egy tálban. Adagoljuk hozzá a vizet majd kezdjük gyúrni. 5 dl víz hozzáadása után, adjuk hozzá az olajat, gyúrjuk át azzal is jó alaposan. Ha száraznak érezzük, akkor tehetünk még bele vizet. Lágy, de nem folyós nem ragacsos tésztát kell kapnunk, ami jól összeáll. Ha megvagyunk formázzunk bucit belőle, tegyük egy tálba, kenjük meg egy kevés olajjal fedjük le konyharuhával vagy folpack-al és tegyük meleg helyre legalább 50-60 percre.
Ha megkelt, akkor vegyük két részre. Az egyiket nyújtsuk ki vékonyra, gáztepsi méretűre és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A tejfölt keverjük el a sóval, fokhagymával és 2-3 ek langyos vízzel, majd a felét kenjük a tésztára. A sajt felét reszeljük le, majd tegyünk egy marékkal a pizzánkra, a sonkából 8 szeletet vegyünk el, vágjuk őket félbe és fektessük a tésztára szintén, majd a maradék sajttal tegyük ugyanezt. 2 vöröshagymát gyaluljunk le nagyon vékonyra zöldséggyalun/élesebb uborka szeletelőn, majd helyezzük ezt is a tésztánkra.
Melegítsük elő a tepsit 20 percig a legnagyobb hőfokon, majd vegyük le közepes hőfokra és várjunk még 10 percet. Ha ezzel megvagyunk helyezzük a pizzát a sütőbe 25-30 perc elteltével ellenőrizzük az alját, ha már szép pirosra megsült az alsó fele, akkor több mint valószínű, hogy elkészült.
Szeleteljük fel, majd a másik tésztadarabbal ismételjük meg a műveletet. Ha valakinek alul felül sütő elektromos vagy légkeveréses sütője van, akkor egyszerűbb a helyzet. Sajnos a gázsütők esetében a sütő minőségétől is függ, hogy mennyire tudjuk a tetejét megpirítani. Az én esetemben erre sajnos nincs lehetőségem, mert mire a teteje megpirulna az alja elégne. Ha valaki hasonló cipőben jár, sokat javít a helyzeten ha kibéleljük a tepsi alját alu-fóliával, de sajnos ez sem hoz tökéletes eredményt. De ami a végeredményt illeti, így is finom :)