Burgonyás kenyér
2015. február 15. írta: GasztroÉden

Burgonyás kenyér

burgonyas_kenyer.JPG

Egyszerű, nem kell agyondagasztani, nem kell sok időt tölteni vele, és a végeredmény nagyon könnyű és lágy ruganyos buci lesz. 

Hozzávalók: 

500 g liszt

1 tasak porélesztő (kb 7 g)

1 tk cukor

1 tk só

1,5-2 dl langyos víz

2 sós vízben főtt és kihűtött burgonya

A burgonyát, a liszttel morzsoljuk el. Fontos, hogy szoba hőmérsékletűre hűljön, ha túl meleg, az az élesztőre, és a lisztre sincs jó hatással. Futtassuk fel az élesztőt, kb. 1.5 dl langyos vízben a cukor hozzáadásával. Ha felfutott adjuk a krumplis liszthez és dolgozzuk el alaposan a kezünkkel 5 percig kb. Adjunk hozzá még kb. fél dl vizet. A lényeg, hogy egy ragacsos masszát kapjunk amiben jó sok a nedvesség. Nem kell hogy folyékony legyen, de legyen jó ragacsos. 5 perc gyúrogatás után, szedjük le a kezünkről a rátapadt darabokat, a tésztát fedjük le egy konyharuhával és tegyük 50-60 percre meleg helyre. 

Ha megkelt, akkor jó fél marék lisztet dobjunk a deszkánkra, a kezünket is alaposan lisztezzük be, majd a tésztát borítsuk a lisztre, és a maradékot az edényből kapargassuk ki. Majd a tetejét is jó alaposan szórjuk meg 2x fél marék liszttel, és kezdjük el a szélei felé a tenyerünk élével nyújtani. Közben ha azt érezzük, hogy ragad akkor lisztezzünk alá, annak érdekében, hogy ne ragadjon a deszkához. Nem kell nagyra kinyújtani olyan 30x20 körüli méret elegendő, majd ezt tekerjük fel, és tegyük egy kenyérsütő tepsibe, vagy csak sütőpapírral bélelt sima tepsire. A tetejét vágjuk be késsel, szórjunk rá lisztet (ne sokat csak hogy a tetejét befedje), majd terítsük le ismét konyharuhával, és tegyük félre 40-50 percre. 

Ez idő alatt a sütőt melegítsük elő, nagy lángon, majd vegyük vissza közepes és a kis hőfok közé, majd tegyük be a kenyerünket. 40-45 perc alatt készre sütjük, de közben ellenőrizzük, nehogy túlságosan megégjen. 

kenyer.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr287177975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása