Abszolút nyári finomság. A cukkininek és a kovászos uborkának is szezonja van és együtt is nagyon finomak. Egyszerű, gyors és könnyű vacsora, de akár ebédre egy leves mellé is kiváló.
- Hozzávalók a lepénykékhez(4 személyre) :
2 kisebb cukkini (a salátacukkininél valamivel nagyobbat használtam, de olyat amiben még nem túl nagyok a magok)
2 nagyobb burgonya
10 ek liszt
ételízesítő
bors
1 vöröshagyma apró kockára vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1 tojás
olaj a sütéshez
- Hozzávalók a mártogatóshoz:
1 tk dijoni mustár
1 ek sima mustár
só
bors
1 tk olaj
2 tk lime lé
1 fél citrom leve
1 nagy pohár görög joghurt vagy tejföl
2 nagyobb kovászos uborka apróra vágva
díszítéshez koktél paradicsom
1 tk torma
Elkészítés
A cukkinit hámozzuk meg magostól reszeljük le a nagy lyukú reszelőn, majd a két burgonyát is hámozzuk meg, a reszelő kis lyukain át reszeljük le, adjuk hozzá a tojást, ételízesítőt, borsot, az apróra vágott vöröshagymát, és a fokhagymát, majd egy kicsit hagyjuk állni, hogy az ételízesítőben lévő só hatására a cukkini levet engedjen. Keverjünk hozzá 10 ek lisztet (vagy amennyit felvesz), jó sűrű, de halmozható masszát kell, hogy kapjunk.
Egy nagyobb serpenyőt forrósítsunk fel, tegyünk bele ujjnyi olajat, és kezdjünk el egy evőkanállal kis halmokat szaggatni az olajba, amiket kissé lapítsunk el. Süssük mindkét oldalát aranybarnára. Figyeljünk arra, hogy az állag megfelelő legyen, ha túl folyós a massza, akkor tegyünk még bele lisztet, máskülönben nagyon felszívja az olajat. A kész lepénykéket, helyezzük papírtörlővel vagy szalvétával bélelt tálra, hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.
A mártogatós összetevőit keverjük jól el, majd a végén a kovászos uborkát apróra szeleteljük fel, egy részét keverjük bele, egy keveset hagyjunk a díszítéshez, illetve a tetejére még tehetünk apró félbe vágott és egész koktél paradicsomokat.