A minap maradt némi zöldséges rizs, és igazán nem tudtam mihez használhatnám fel. Ekkor eszembe jutott a rizsgolyó. Nagyon egyszerű, gyors, finom és olcsó étel. Akár önmagában mártogatóssal vacsorára vagy köretként ebédre.
Hozzávalók:
Maradék zöldséges vagy sima rizs ( 4 maréknyi kb. ha nagyobb mennyiség maradt meg, akkor lehet növelni a sajt és a tojás mennyiségét a lényeg, hogy formázható legyen a massza, ne legyen folyós, de ne is legyen száraz mert akkor amiatt esik szét)
2 tojás
5 dkg sajt
2 gerezd fokhagyma
bors
zsemlemorzsa
1 ek liszt
olaj a sütéshez
A rizst keverjük össze a tojással, a liszttel, a reszelt sajttal, borssal, zúzott fokhagymával. Közben forrósítsunk fel olajat, ügyelni kell rá, hogy tényleg jó meleg legyen, mert hirtelen kell kisütni őket, 1-2 perc alatt, máskülönben hajlamosak szétesni.
Formázzunk a masszából golyókat, forgassuk morzsába és már mehetnek is az olajba. Ha minden oldala aranybarnára sült már kész is, vegyük ki papírtörlőre, kicsit hagyjuk pihenni. Közben készíthetünk hozzá tejfölös mártogatóst.
A tejfölös mártogatóshoz:
1 pohár tejföl
fél citrom leve
1 tk dijoni mustár
só, bors
A hozzávalókat csak keverjük össze, és meg is vagyunk.
Tálaláskor, tehetünk salátát, paradicsomot, zöldségeket a tányérra, majd helyezzünk pár gombócot mellé.
Jó étvágyat!
Ha van kedved próbáld ki! :)