Meggyes clafoutis borlekvárral
2015. október 01. írta: GasztroÉden

Meggyes clafoutis borlekvárral

avagy a francia tejes pite

dscn9088.JPG

A francia clafoutis eredeti receptje friss magozatlan cseresznyéből készül, a tészta alapreceptje is kicsit más, de alapjában véve a clafoutis tészta receptje roppant hasonló a palacsinta tésztához. Egy nagyon egyszerű, könnyű, finom gyümölcsös tejes pite. Szinte bármilyen gyümölcs illik hozzá. Íme az én receptem. :) 

Hozzávalók: 

2 tojás

15 dkg rétesliszt

2 dl tej (1 bögre) 

2 ek finomliszt

csipet só

10 dkg cukor

1 csapott kk szódabikarbóna 

1 kk fahéj 

3 kk cukor 

1 üveg magozott meggybefőtt 

1 ek cukor 

1 dl meggybor/ édes vörösbor 

3-4 szem szegfűszeg

1 kis tasak színtelen tortazselé (1 kanál zselatin kb) 

 

Egy pitesütő formát vajazzunk, majd lisztezzünk ki. A tojást a 10 dkg cukrot, a lisztet, réteslisztet, a tejet, csipet sót, a szódabikarbónát keverjük el egy kézi habverővel jó alaposan. A meggyet szűrjük le, ha házi meggybefőtt, akkor a levét tegyük félre. A leszűrt meggyet terítsük szét a pitesütőformában, majd öntsük nyakon a tésztával. Az 1kk fahéjat keverjük el 3 kk cukorral és hintsük a tetejére. Toljuk előmelegített sütőbe, majd olyan közepes lángon 30-35 perc alatt süssük készre. 

Közben a megmaradt meggybefőtt levét (csak akkor ha házi, ha ilyenünk nincs, akkor meggylét használjunk) öntsük egy fazékba, kezdjük el forralni, adjuk hozzá a meggybort, egy ek. cukrot, dobjuk bele a szegfűszeget és forraljuk be. Nálam 2 dl meggybefőttlé és 1 dl meggybor volt az alap. Ezt 2 dl-re forraltam össze kb. 15 perc alatt. Ha ezzel megvagyunk zárjuk el alatta a lángot, adjuk hozzá a tortazselét, keverjük jól el, tegyük félre, (vegyük ki a szegfűszegeket) időnként kevergessük meg, hogy megfelelő állagot kapjunk. 

Ha a clafoutis kisült, pihentessük 2-5 percet, majd vágjunk belőle egy szeletet, helyezzük a tányérra, tegyünk mellé egy keveset a boros lekvárból, porcukrozzuk meg és máris nekieshetünk :)  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr297877538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása