Az egyik legjobb csirkeleves

dscn9168.JPG

Hozzávalók: 

2 csirkeláb 

2 csirkeszárny

2 csirkenyak 

2 csirkemáj 

1 nagy egész csirkefarhát 

1 csirkeszív 

2 csirkezúza 

6-7 szál sárgarépa

3 burgonya 

2 vöröshagyma 

2 szál fehérrépa 

1 közepes zellergumó 

1 közepes zellergumó szára és levele

2 gerezd fokhagyma 

1 tv paprika 

1 paradicsom 

15-20 szem egész fekete bors 

1 tyúkhúsleves kocka (opcionális akár el is hagyhatjuk, de egy jobb fajta ízfokozó mentes kocka sokat dob a levesen, hisz abban fűszerek és természetes kivonatok vannak)

só 

bors 

levestészta (cérnametélt) 

A húst, a meghámozott zöldségekkel (a burgonya kivételével), tegyük fel főni egy nagy fazékba kb. 3-3,5 liter vízzel. Forraljuk fel, szedjük le a habot, majd állítsuk be úgy alatta a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön. Tegyünk rá egy fedőt, és hagyjuk legalább 1.5-2 órát főni. 

dscn9164.JPG

Ekkor tegyük bele a meghámozott egész burgonyákat, és főzzük azt is puhára. Ha ezzel is megvagyunk, vegyük le a tűzről a levesünket, és szedjük ki a húst, és a zöldségeket egy tálra. A hagymát, paprikát, zellerlevelet, paradicsomot, fokhagymát dobjuk ki.

dscn9167.JPG

Majd a levest szűrjük át, és forraljuk fel (csírátlanítás céljából). Közben főzzük ki a levestésztát, mindenből tegyünk keveset a tányérra, merjünk rá a léből és tálalhatjuk is. 

dscn9168.JPG

Csirke alaplének is kiváló, ha már látjuk előre, hogy nem fog mind elfogyni 1-2 napon belül, akkor fogjunk egy műanyag fagyasztható edényt, és a léből fagyasszunk le akkora mennyiséget amit később fel tudunk használni alaplének egy másik ételnél.