Az egyik legfinomabb spenótos galette

dscn9110.JPG

A galette (ejtsd: galett) nem más mint egy felül nyitott omlós francia pite. Ennek a legelterjedtebb verziója ma a gyümölcsökkel töltött galette. De tölthetjük krémekkel, vagy elkészíthetjük sósan is. Íme az én sós változatom.

Hozzávalók: (2 közepes pitéhez kb. 4 személyre).

30 dkg liszt
5 dkg feta sajt
12 dkg margarin
2 csipet só
0.5-1 dl hideg tej

  • A spenótos töltelék:

2 ek. vaj
2 ek liszt
1 gerezd fokhagyma
400 g spenót
1 dl tejszín

  • A burgonyás töltelék:

2 burgonya
1 dl tejszín
2 ek. vaj
csipet só
fél gerezd fokhagyma
1 tojássárgája

2 egész tojás
+ 5 dkg kecskesajt a díszítéshez/ vagy juhsajt

 

A tészta hozzávalói közül először a margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a sót, a sajtot majd kevés tejet. A tej mennyisége függhet a liszt minőségétől is. Annyit adjunk hozzá, amitől egy könnyen nyújtható lágy rugalmas tésztát kapunk. Osszuk el 2 részre (vagy akár 4 kisebbet is készíthetünk belőle).

A spenótos töltelékhez a vajat olvasszuk meg, majd tegyük rá a lisztet, ezt követően tejszínt. Habverővel keverjük egyenletesre kis hő mellett, majd tegyük bele a kiolvasztott lecsepegtetett spenótot, forraljuk össze. Tegyük félre.

A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük teljesen puhára majd szűrjük le, törjük össze, ekkor adjuk hozzá a vajat, a fél gerezd zúzott fokhagymát, a tojássárgáját majd keverjük jól át.

Az egyik tésztát nyújtsuk ki, helyezzük a kivajazott kilisztezett sütőlemezre. A közepére terítsük el a burgonya felét, majd a spenót felét, hajtogassuk fel a széleket, üssünk egy nyers tojást a közepére, majd sózzuk meg. Tegyük ugyan ezt a maradék tésztával is.

Jól előmelegített sütőben süssük közepes lángon 30-35 percig amíg a tészta felszíne aranybarna nem lesz.

Ha elkészült, akkor morzsoljunk a tetejére kevés kecskesajtot, vagy juhsajtot, kevés frissen őrölt borsot és már tálalhatjuk is. Ha megvárjuk míg teljesen kihűl szépen lehet szeletelni és a rétegek is szépen elválnak egymástól.

Tipp: utólag jutott eszembe, hogy esetleg lehetne valamelyik réteg közé tenni egy szelet sajtot (edami, ementali egyéb), ami szépen beleolvadna sütés közben :) Szerintem így is finom lehet.