A franciák legnépszerűbb melegszendvicse!

dscn9135.JPG

A croque monsieur (krok mösziő) egy "egyszerű" francia melegszendvics, besamellel. Vitathatatlanul Franciaország legnépszerűbb melegszendvicse, a lényege a mustáros besamel. Rendszerint toast kenyérből készítik, a besamelbe pedig tesznek némi dijoni mustárt. Olvastam olyan verziót ahol a tetején csak besamel van, van ahol sajt is, esetleg a végén tükörtojás, vagy csak serpenyőben sütik át a két oldalát. Kívül ropogósnak kell lennie, belül pedig krémes, olvadt sajtosnak. Íme az én saját gombás verzióm kívül belül sajtosan. 

Hozzávalók: 4 szendvicshez 

8 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér 

8 szelet jó minőségű sonka

8 nagy szelet ementáli sajt (vagy 16 toast kenyér méretű)

8-10 szem kis csiperke 

25 g vaj 

1 kk dijoni mustár 

só, bors

1-1.5 dl tej 

2 ek liszt 

1 tk olíva olaj 

2 gerezd fokhagyma 

A vajat az olíva olajjal olvasszuk meg, a tisztított csiperkét szeleteljük fel, tegyük a vajba, adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Pirítsuk meg, majd szedjük ki a zsiradékból a gombát a fokhagymát és tegyük félre. A megmaradt vajba tegyünk 2 csapott ek. lisztet, nagyon enyhén pirítsuk át, sózzuk borsozzuk, majd öntsük fel tejjel. Keverjük el alaposan egy kézi habverővel hogy ne legyen csomós, majd forraljuk át. A sűrű krémes besamelhez miután már elzártuk alatta a gázt keverjünk egy kávés kanál dijoni mustárt. Fektessük le a 8 szelet kenyeret, mindegyikre kenjünk 1 tk mártást, majd 4 szeletre tegyünk 2-2 szelet sonkát. Az ementáli sajtot vágjuk el félbe. Így kapunk 8 épp akkora szeletet ami befedi a toast kenyereket. Tegyünk 1-1 sajtszeletet az összes kenyérre, majd amin csak sajt van azon osszuk el a maradék pirított gombánkat. 

dscn9132.JPG

A sajtos kenyerekkel fedjük be a sonkásakat, majd tegyük hagyományos grill sütőbe (ha van ilyenünk) ha nincsen, akkor a sima sütőt forrósítsuk jól elő, majd ebben süssük készre, amíg a sajt meg nem pirul, és az alja ropogós nem lesz. 

Az én croque monsieur-mnek inkább az alja ropogós, de a krémes olvadt sajtos, besameles gombás egyveleg nagyon jól érvényesül ebben a szendvicsben. 

dscn9149.JPG

Próbáljátok ki!