Csigaperec szalonnával és hagymával töltve
2015. november 09. írta: GasztroÉden

Csigaperec szalonnával és hagymával töltve

dscn9315.JPG

Tegnap jutott eszembe, hogy sütnék valami jó ropogós finomságot. Ez lett belőle :) (És hogy miért csigaperec? Mert perec tészta csiga formában :)

 

Hozzávalók (9 db nagyobb csigához) 

900 gramm liszt 

2 tojás + 1 a kenéshez

1 dl olaj 

1 ek. só

2 csomag porélesztő

1-2 ek. cukor 

3-4 dl langyos víz 

200 g szalonna apróra vágva  

3 vöröshagyma apróra vágva

150 g reszelt sajt 

1 ek. só 1 ek. keményítővel és kevés vízzel elkeverve 

 

A lisztet tegyük egy tálba, (ha kicsit megmikrózzuk előbb megkel), majd adjuk hozzá az élesztőt, cukrot olajat, tojásokat, langyos víz egy részét és a sót. Alaposan gyúrjuk át, amíg szépen össze nem áll a tészta. Lágy könnyen formázható tésztát kell kapnunk. (Akár a pogácsa tészta). Egy órára tegyük félre kelni. Közben a szalonnát süssük ki, szedjük ki a zsírból tegyük egy edénybe. A maradék zsírban a vöröshagymát pirítsuk meg lassan aranybarnára, majd ezt is szedjük ki a zsírból. A reszelt sajttal keverjük el a hagymás, szalonnánkat. 

Ha a tészta megkelt, akkor osszuk 9 egyenlő részre. Közben tegyünk fel forrni 4-5 liter enyhén sós vizet. Vegyünk egy adag tésztát, és nyújtsunk belőle hosszú téglalap alakú formát. (Kb 25 cm hosszú és 10-15 cm széles legyen). Ennek a közepére egy vonalban oszlassunk egy ek. szalonnás keveréket. Majd tekerjük fel a hosszabbik oldalánál fogva. Ha feltekertük ellentétes irányban kezdjük el csavarni mindkét oldalát, és a csavart henger formát alakítsuk csigává, tegyük lisztezett tepsire és hagyjuk még kelni amíg a víz fel nem forr. 

Ha felforrt a víz, akkor tegyük bele a csigákat egyesével a tetejükkel lefelé. És kb. fél percig főzzük. Majd szedjük ki és tegyük vissza a tepsire. Kenjük meg felvert tojással, majd a sós-keményítős elegyből csorgassunk rá. Toljuk előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon süssük aranybarnára. 

Azért kell forrásban lévő vízbe előfőzni, mert így kap egy szép kérget, ami sütés közben nem szárad ki, szép fényes lesz, és ropogós. Egész más lesz tőle az állaga is, mintha csak úgy simán betettük volna a sütőbe. Ez a kéreg lezárja a nedvesség útját így a tészta nem szárad ki.

 

Próbáljátok ki ti is! :) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr268064378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása