Igaz a klasszikus húsvéti kötözött sonkának már nincs szezonja, de azért év közben is kaphatunk jóféle füstölt sonkát. Íme egy fincsi leves sonkából, amit nem csak húsvétkor készíthetsz el!
Hozzávalók:
500-600 g füstölt sonka
2-3 szál répa
2 szál petrezselyem gyökér
zeller
karalábé
burgonya
2 dl vörösbor
2 ek csípős torma
1 fél citrom leve
1 ek aprított petrezselyem
2 ek liszt
2 dl tejföl
1 vöröshagyma
2 babérlevél
bors,só
csipetke tészta
A sonkát tegyük fel főni a meghámozott hagymával, babérlevéllel, borssal. Ha a sonka készre főtt vegyük ki a léből. Hámozzuk meg majd aprítsuk fel a zöldségeket (burgonya kivételével) és tegyük a sonka főzőlevéhez. Vágjuk kockára a sonkát, majd mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak tegyük vissza a felkockázott sonkát a levesbe, illetve most jöhet a hámozott, kockázott burgonya is.
Ha megfőtt a burgonya is, akkor készítsük el a habarást a tejfölből és a lisztből, majd adjuk a leveshez. Most jöhet bele a vörösbor, a torma, a citromlé is, majd ha újra forrt mehet bele a csipetke tészta és a petrezselyem is.
Próbáljátok ki ti is! :)