Ki kér egy kis házi bolognait?
2016. május 20. írta: GasztroÉden

Ki kér egy kis házi bolognait?

img_20160519_104713.jpg

Itt egy isteni olasz recept. Ha valaki szereti a bolognait, még véletlen se kezdjen bele ilyen olyan zacskós, konzerves változat elkészítésébe. A szószt használhatod lasagnehoz, pizzához, melegszendvicshez. Készítsd el te is!

Hozzávalók: 

500 g darált hús

2 közepes vöröshagyma 

1/4 zeller vagy kevés zellerlevél

4 db sárgarépa 

1 gerezd fokhagyma 

1 tk bazsalikom 

1 kk oregano 

bors

pici cukor 

500 ml sűrű paradicsompüré

(esetleg 1 db babérlevél) 

1 dl rosé vagy fehérbor

olaj (lehetőleg olíva) 

A vöröshagymát vágjuk kockára kezdjük el pirítani az olajon. Adjuk hozzá a darált húst és a sót, majd a meghámozott feldarabolt sárgarépát, zellert is. Pirítsuk addig, amíg az edény alján szép barnás karamelles-pirult réteg nem keletkezik. Ekkor öntsük fel a borral, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, fűszereket, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a zöldségeket és a húst. Ennél a fázisnál tehetünk bele egy kisebb babérlevelet. Gyakori kevergetés mellett főzzük, pároljuk puhára a répát és a húst, ha ez megvan, akkor öntsük fel a paradicsompürével, vegyük ki a babérlevelet, fogjunk egy botmixert és pürésítsük át az egészet. Sűrítő anyag (liszt, keményítő) nem kell bele. Ha kicsit rusztikusabb eredményt szeretnénk nagyobb húsdarabokkal, akkor készíthetjük úgy is, hogy kihagyjuk a botmixert a képből, és nagyon apróra vágjuk a hagymát és a répát. 

Ha kész már mehet is a főtt tésztára, lasagneba, kenyérre vagy amit épp készítünk :) 

Tipp: még finomabb ha friss paradicsomból készítjük el, friss fűszerekkel. Ez esetben ekkora mennyiséghez 5-6 nagyobb paradicsom kell, aminek le kell húzni a héját, illetve kikaparni a magját. 

Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr778735020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása