Ha hihetünk a korabeli leírásoknak akkor először Czifray István szakácskönyvében jelent meg a tejfölös csirke receptje 1830-ban. Persze feltételezhető, hogy ez az elkészítési mód ismert volt korábban, de ennek a szakácskönyvnek a megjelenésével vált népszerűvé a pörköltek tejfölös változata. A könyv elérhető a http://mek.oszk.hu/14300/14303/ oldalon. Én most nem csirkét, hanem tejfölös sertéspörköltet hoztam nektek. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
1,5 kg sertéscomb
4-5 vöröshagyma
1 tv paprika
1 paradicsom
1 csapott ek fűszerpaprika
só
bors
1 ek sertészsír
1 gerezd fokhagyma
1 pohár (2 dl tejföl)
1 ek liszt
A húst ezúttal nem kockákra hanem kis szeletekre vágjuk. A hagymát a szokott módon aprítsuk fel, majd a zsíron kezdjük el dinsztelni. Közben adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a pirospaprikát, majd a húst. Fehéredésig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel ami ellepi. Tegyük bele az 1 gerezd zúzott fokhagymát, majd fedő alatt főzzük puhára a húst.
Ha már a hús teljesen megpuhult készítsünk habarást a tejfölből és adjuk a pörkölthöz. Forraljuk át újra és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!