Így készül a pita kenyér!
2016. május 26. írta: GasztroÉden

Így készül a pita kenyér!

img_20160526_104806.jpg

Házi pita kenyér amit megtölthetsz bármilyen finomsággal, salátával, húsokkal. A köztudatban persze a legismertebb a gyros húsos töltet, zöldségekkel, tzatzikivel, de mással is meg lehet tölteni; akár csirkemájjal, hallal stb. Próbáljátok ki ti is!  

Hozzávalók (8 személyre): 

500 g liszt 

1 tasak porélesztő 

250 ml víz 

só 

cukor 

1 dl olíva olaj 

 

Keverjünk el egy csipet cukrot fél dl vízbe, adjuk hozzá a porélesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót (2 nagyobb csipet), öntsünk rá 2 dl langyos vizet, kezdjük el gyúrni, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd az olíva olajat és gyúrjuk át jó alaposan. 

Formáljunk belőle bucit, kenjük be olíva olajjal és lefedve hagyjuk kelni 30-40 percet. 

Vegyük ki, vágjuk 8 részre (akár a tortát) majd minden adagból formáljunk kis gömböket. Hagyjuk további 15 percet kelni a szétosztott tésztát. Közben melegítsük elő a sütőt 250 fok hőlégkeveréses sütőnél, gázsütőnél pedig teljes lángon. Tegyük be a sütőlapot is hogy az is átforrósodhasson. 

Ha már teljesen forró a sütő, kezdjük el kinyújtani a pita tésztákat. Olyan fél cm vastagnak kell lennie kb. 15-16 cm átmérővel. Ha ez megvan mehet is a sütőbe. Egyszerre egyet süssünk, kb. 3 perc elég neki, közben figyeljünk rá nehogy túlsüssük. Miután megtelnek levegővel kb. 1 perc kell nekik hogy készre süljenek. 

img_20160526_101252.jpg

Ha megsült, hagyjuk kihűlni egy rácson, majd tegyük félre felhasználásig. Felhasználás előtt melegítsük át mindkét oldalát száraz serpenyőben, majd vágjuk le a kalapját és máris mehet bele a sok-sok finomság. Belül az üreges, zsebes része szépen megmarad. 

Akár fagyaszthatjuk is, és amikor szükség van rá, szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni melegítsük át és szinte épp ugyan olyan finom mint ha frissen sült volna! 

img_20160526_104759.jpg

Jó étvágyat hozzá! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr118748438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása