Mediterrán lángos

img_20160704_200534.jpg

A sorozat következő darabját a véletlen alakította így. Előző nap vacsorára készítettem egy gyorspácolt csirkemellet amiből egy kevés megmaradt. Egy pici apartman pici hűtőjét nem nehéz telepakolni, így arra gondoltam fel kellene használni valamire a maradékot. A kelt tészta nem nagy ördöngösség, a többi pedig csak a feltétet szolgálta. 

Hozzávalók a lángoshoz: 

500 g liszt 

5-7 g porélesztő 

víz 

csipet cukor

1-2 ek olíva olaj 

Hozzávalók a feltéthez:

1 kis pohár tejföl

uborka

paradicsom

fokhagyma

1 csirkemellfilé

fűszerkeverék (oregano, petrezselyem, pirospaprika, fokhagyma por, bors, só, kömény)

olíva olaj 

Az élesztőt felfuttatjuk kevés vízben a cukorral és egy csipet liszttel. A lisztet a sóval, olíva olajjal és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, lágy tésztát kell kapnunk így ennek megfelelően adagoljuk a langyos vizet gyúrás során. 

A csirkét szeletekre vágjuk, kevés olíva olajjal megkenjük majd a fűszerkeverékünkkel megszórjuk és grill serpenyőben vagy sima serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük, majd kis pihentetés után csíkokra vágjuk. 

Ha megkelt a tésztánk, a szokott módon süssünk belőle lángosokat, a frissen sült lángost kenjünk meg fokhagymás tejföllel, tegyünk rá a sült hús szeletekből, uborkából, paradicsomból, ha szeretjük tehetünk rá hagymakarikákat is. 

Főfogásként megállja a helyét! Kicsit a gyros ízvilága, de a lángos az lángos :) így mégis csak egy magyaros fogás mediterrán köntösben. 

Variálhatjuk a lángos tésztáját is és a feltétet is, határ a csillagos ég akár a pizzánál. 

Próbáljátok ki ti is!