Gasztro Éden

2017.már.06.
Írta: GasztroÉden Szólj hozzá!

Kirándulás: Demre-Myra-Kekova

A törökországi élménybeszámoló folytatásaként most jöjjön egy egy napos élménybeszámoló a Demrei kirándulásról. Busszal indultunk Alanyából szintén a greentravel szervezésében. 

dscn1385.JPG

Első megállóként megtekinthettük Demre sziklasírjait. A 2400 évvel ezelőtt készült építményt már kifosztották. A sziklába vájt helységek szolgáltak az elhunytak nyughelyéül. Közvetlen a sziklasírok szomszédságában található egy rendkívül jó akusztikával megáldott színház. 

dscn1412.JPG

A következő megálló a myrai Szent Miklós templom. Oroszok ezrei látogatnak ide évente. A templomot Oroszország védőszentjeként tartják számon. 

dscn1450.JPG

Az itt elfogyasztott ebédet követően indultunk el hajóval Kekovába. Kekovát elsüllyedt városként is emlegetik hisz a romváros egy része már víz alá került. 

dscn1528.JPG

A víz azonban olyan tiszta, hogy sok helyen még a hajóról is kivehetők a víz alatt lévő házak romjai. Az ókori város két részből állt egy része a szárazföldön volt másik része pedig a félszigeten a tengerhez közel. Feltehetően egy földrengés hatására került víz alá a város ezen része. 

dscn1517.JPG

A város szárazföldi részén kötött ki a hajó. Itt lehetőségünk volt megkóstolni a híres török ayrant. Ez egy joghurt féléből készített enyhén sós hideg ital. Számomra kissé szokatlan volt az íze, de a törökök rendkívül kedvelik és előszeretettel fogyasztják a meleg nyári napokon. 

Ez a térség is rendkívül szép, így megéri az utazást. Alanyától közel 300 km-re található, de szervezett út formájában elviselhető a közel 4 órás út és az ott szerzett élmények kárpótolnak mindenért. 

Kirándulás a sapadere kanyonhoz

dscn1182.JPG

Egy egész napos kirándulás, ami szintén Alanya-ból indul. Az első megálló egy hatalmas márvány feldolgozó üzem volt. Szemtanúi lehettünk a hatalmas márványtömbök felszelésének, és megmunkálásának. 

img_7445.JPG

A kanyonba érés előtt megálltunk egy helyi gözleme árusnál ahol többféle töltelékkel lehetett gözlemét vásárolni. Mi a fetasajtosat próbáltuk ki, de volt még burgonyás és a nyugati turisták kedvéért édes töltelékkel töltött gözleme is. Alapvetően a gözleme egy sós alaptészta amit forró vaslapon sütnek ki, és a töltelék is rendszerint sós nem jellemző az édes. A turisták többségét palacsintára emlékezteti ezért készítik az árusok az édes változatot.

dscn1242.JPG

Majd ezt követően megérkeztünk a kanyon bejáratához. Alanyától 45-50 km távolságra található a kanyon, egy mesterségesen kialakított kis függő ösvényen közelíthető meg. A kanyonba egyre beljebb haladva kisebb vízesések és természetesen kialakult tiszta vízzel teli medencék találhatók. 

dscn1246.JPG

Majd a kanyonból kiérve visszafelé a hercules pikniknél álltunk meg ebédelni. 

dscn1284.JPG

Frissen grillezett egész hal és grillezett csirke volt a menü salátával és friss kenyérrel. 

dscn1296.JPG

Bájos kis víz fölé lógatott kényelmesen berendezett stégeken lehetett pihenni az ebéd elfogyasztása után.

dscn1273.JPG

A következő megálló egy mai is működő kézműves selyem üzem volt. A képen látható miként nevelik és etetik a hernyókat, majd a kis selyem gubókból készítenek selyem fonalat. 

img_7506.JPG

A selyemfonalból hagyományos szövőszéken készítenek sálat többféle színben, melyekből a helyszínen akár vásárolni is lehet. A selyem műhely után egy kis méretű régi mecsetet is meglátogattunk ami tényleg aprócska és sokkal visszafogottabb díszítéssel rendelkezett mint a manavgati. 

A következő megálló a visszaúton az Alanyától nem messze elterülő banánültetvény volt. 

dscn1335.JPG

A banánültetvény egy hatalmas domboldalon terül el mely a tengerre néz. Az alanyai banán jóval kisebb az általunk ismert afrikai banánhoz képest, viszont édesebb és ízletesebb is. 

dscn1336.JPG

Exportra nem termelnek, ami van az jórészt felhasználásra és eladásra kerül országon belül. 

dscn1351.JPG

A területet öntözniük kell ahhoz, hogy a termés megfelelő legyen, ezt egy ügyesen elvezetett öntöző rendszerrel és egy víztározóval oldják meg. 

Nagyszerű egész napos program, inkább a természeti jelenségeket figyelhetjük meg egy ilyen kirándulás során, de azért némi kulturális értékkel is találkozhatunk. 

Hálásak vagyunk, hogy megadatott az, hogy ide is eljussunk. Egy örök élmény marad!

 

Városnézés: Side

dscn0958.JPG

Az alanyai élménybeszámoló folytatásaként, most egy rövidke cikket szeretnék szentelni Side városának. Sokan csak "shoppingolni" járnak ide, és részben a szervezett kirándulások egy része is inkább arra megy ki, hogy az emberek vásároljanak, így külön megállót szerveztek egy szőrme boltba és egy ékszer boltba. 

dscn0955.JPG

Ami számomra értékesebb volt az az ókori romváros melyből most már kevés elem maradt épen és a sós tengeri levegő káros hatása jól látható egy egy darabon, de ettől függetlenül is lenyűgöző látványt nyújt. 

dscn1002.JPG

Ami miatt még sokan szeretik Side-t hogy sok lassan mélyülő homokos partja van, így egyre felkapottabb turista célpont lett. 

img_7369.JPG

A városka sétáló utcái tiszták és rendezettek. A bazársoron több helyen kaphatóak különféle aszalványokból és magvakból készített csemegék. 

dscn0932.JPG

A sidei városnézés körülbelül fél napos programnak ideális. Szervezés nélkül is könnyedén megközelíthető egyénileg akár busszal vagy akár taxival. 

 

 

 

Út a manavgati nagymecsethez

dscn1870.JPG

A manavgati hajókirándulást a green travel szervezte. Első megállóként a manavgati vízesést néztük meg. Itt lehetőségünk volt kipróbálni a híres török ragacsos fagyit. Különlegessége hogy kecsketejből készül és mindemellett az orchidea szárából kinyert anyaggal dúsítják amitől kicsit olyan állaga lesz mint a rágónak. A fagyisok kivétel nélkül különféle bűvésztrükkök kíséretében szolgálják ki a vendégeket, érdemes a youtube-on rákeresni ha még nem hallottunk eddig róla. 

dscn1874.JPG

Tevegelésre itt is volt lehetőség, ennek mint mindenhol elég jól megkérik az árát. 

dscn1899.JPG

Majd ezt követően indultunk is a mecsethez. Gyönyörű építmény. Az Alanyai élménybeszámolómban már említettem, hogy bizonyos szabályok övezik a mecsetek látogatását. Megkülönböztetik a vallásos és nem vallásos látogatókat. Aki vallásos a mecsetbe lépés előtt először meg kell mosakodnia. Erre a célra került a mecset elé egy külön építmény ahol ezt a szertartást a hithű törökök el tudják végezni. 

dscn1953.JPG

Majd ha ezzel megvagyunk mehetünk is a mecset bejárata felé. Csodás látvány tárul elénk a hatalmas épület láttán. 

dscn1900.JPG

A bejáratnál szoknyák és török "bugyogók" találhatóak kendők társaságában. Ezt jórészt a turisták kedvéért helyezték el, hisz a hithű emberek eleve úgy készülnek a mecset látogatásra hogy annak megfelelő öltözékük van. Amit elvárnak, hogy a férfiak hosszú nadrágban és a vállukat fedő felső öltözékben jelenjenek meg. A nők részéről szintén a térd nem látszódhat ezért kell felvenni a szoknyát abban az esetben ha épp valaki short-ban jelenik meg, illetve a fejkendő használata pedig a fej és a vállak fedését szolgálja. A mecsetbe lépést kizárólag cipő nélkül lehet megtenni, és az sem mindegy melyik lábunkkal lépünk be előbb. 

dscn1917.JPG

A szabályok nem túl szigorúak a turistákra nézve, így senkit nem zavartak ki aki netán nem vette fel a szoknyát és kilátszott a térde, legyen szó akár nőről vagy férfiról. Az épület belmagassága, a díszítés a hely magasztossága és tisztasága lenyűgöző volt. 

dscn1916.JPG

dscn1930.JPG

A mecset látogatását követően hajóra szálltunk és elindultunk a tenger felé a manavgat folyón. Rendkívül csendes sétahajókázásra kell számítani és elég nagy forgalomra hisz több utazási iroda is szervez hajó utakat a térségbe. 

dscn2134.JPG

A hajóról látható a mecset is, illetve útközben sok érdekességet láthattunk. Volt a napozó teknősöktől kezdve, a halászokon át a tehenekig és a kiszáradt hajóromokig minden. 

dscn2002.JPG

A hajón all inclusive ital fogyasztás és ebéd is volt. A fotó már nem a legszebb az étekről, mert későn jutott eszembe a fotózás, de egy ízletes egész farkassügér volt a menü, salátával és paradicsomos bulgur körettel. dscn2039.JPG

A hajóút a tengernél ért véget. Egy szép homokfövenyes részen aztán strandolhattunk, kóstolhattunk gözlemét és gyönyörködhettünk a csodás tájban a visszaindulásig. 

dscn2058.JPG

Nagyszerű és jól megszervezett kirándulás volt szuper élményekkel. 

 

Az a csodás Alanya

Lassan elérkezünk az előfoglalási szezon végére. A legtöbb utazási iroda március közepéig vagy végéig biztosít előfoglalási kedvezményt. Még 2013-ban volt szerencsénk eltölteni 2 csodás hetet Alanyában és a térségében. Hihetetlenül szép hely, azóta is voltunk már pár helyen, de egyik sem volt ennyire lenyűgöző. Ha épp most tervezed a nyaralásod, vagy csak kíváncsi vagy milyen élmények érnek egy ilyen helyen akkor olvasd el a cikket.

dscn1143.JPG

Íme a csodás alanya látképe az alanyai várból. Nem kis város, de a buszközlekedés jó. A taxisokkal nem árt vigyázni, személyes élményem nem volt, de a szállodában több magyar vendég is beszámolt róla, hogy a kialkudott ár valahogy magasabbra kúszott mire az úticélhoz értek. A buszközlekedés viszont megbízható és olcsó. A legközelebbi reptér Antalya-ban van, onnan a transport kb 1,5 óra a szállodáig. Mi a Hotel Melissa Kleopatra hotelt választottuk, és maximálisan meg voltunk vele elégedve. 

dscn1105.JPG

A hatalmas felhőkbe burkolózó hegyek és közvetlen emellett a tengerpart nagyon romantikus hatást kelt. Az Alanyai várba akár gyalog vagy busszal is fel lehet menni, csodás kilátás nyílik a térségre és nem utolsó sorban a tengerrel. 

dscn1123.JPG

A vár és környéke szépen gondozott, ahogy a város többi része is. Találunk itt csodás parkokat, mecseteket, de még egy aprócska cseppkő barlangot is. 

img_7405.JPG

A vár túloldalán helyezkedik el a kikötő, innen számos hajótúra indul, akár itt is befizethetünk egy hajós kirándulásra, vagy a saját utazás szervezőnknél. Ha tehetjük egy ilyen hajós utat iktassunk be a nyaralásba, megéri!

dscn1725.JPG

A kikötőből közelíthető meg a vörös torony. Lényegében egy erőd melyet belépő ellenében lehet látogatni. A tetejéről csodás panoráma nyílik a kikötőre és a város ezen részére. 

dscn1754.JPG

A tenger ezen a környéken is szép tiszta, többnyire homokos a strand viszont elég erősek a hullámok így úszni nem tudóknak nem ajánlott messzire menni a parttól. 

dscn1763.JPG

A damlatas barlangot az alanyai vár tövében találhatjuk. Nem túl nagy méretű, de figyelemre méltó hely így ha tehetjük térjünk be ide is. dscn1588.JPG

A cseppkő barlangtól nem messze találunk egy régészeti múzeumot, bámulatos kerttel, szabadban tárolt régészeti leletekkel és egy bájos páva párral akik a kertben szabadon közlekedhetnek. 

dscn1673.JPG

dscn1684.JPG

A térségben a levegő meleg és párás. Június elején utaztunk, de szerveznek ide április és május környékén is utakat. A sétányok város szerte tiszták, gondozottak, telis-tele van pálmákkal, sok helyen automata öntöző rendszerrel. Ami még figyelemre méltó, hogy törődnek a kóbor állatokkal. Több parkban kihelyezett kutya és macska etető és itató található, az éttermekből esténként rendszeresen visznek ki maradékot a kutyáknak, a macskák pedig napközben is a nyitott éttermek teraszain somfordálnak. Van akinek ez zavaró aki viszont szereti az állatokat annak maga a kánaán ez a hely. 

img_7597.JPG

img_7750.JPG

img_7734.JPG

A mecsetek is csodaszépek és mind működő, a napi imádságot kántálás formájában kihangosítva hallani városszerte naponta többször. Erős a hitük, azonban nem szélsőségesek. 

img_7596.JPG

A mecsetek többsége látogatható, ami kifejezetten turisztikai célpont ott többnyire a mecset bejárata előtt adnak kendőt és egy vékony szövetből készített nadrágot azoknak akik a mecset látogatásához nem megfelelő öltözéket választottak. Ahogy a keresztény templomok látogatása is szabályokhoz kötött úgy a mecseteknél is megvan, hogy milyen feltételekkel lehet őket látogatni. Erről majd egy későbbi cikkben szeretnék írni  bővebben ahol a túra alatt több mecsetet is meglátogattunk. 

dscn2418.JPG

Van a városban egy nagypiac amit érdemes felkeresni, itt többek közt vásárolhatunk helyi banánt, okra-t ami arrafelé egy nagyon kedvelt zöldségnövény. Minden rendkívül friss és nagyon olcsó - a magyar gyümölcs és zöldségárakhoz képest. 

dscn2431.JPG

Itt aztán különféle fűszereket, szárított aszalt termékeket is vásárolhatunk. 

És akkor most térjünk át kicsit az ételekre. Az All inclusive ellátás keretén belül, több féle ételt sikerült megkóstolunk. Reggelinél mindig volt rengeteg kecskesajt/fetasajt és rengeteg aludt tej. Ezt mézzel vagy édes mézes gyümölcsös sziruppal fogyasztják. Fekete tea mindig van minden mennyiségben.

img_7783.JPG

A törökök imádnak teázni, bizonyos üzletekben a vásárlókat teával kínálják amit nem illik visszautasítani. A másik kedvenc italuk a raki ami szakasztott mása a görög ouzo-nak annyi különbséggel, hogy a törökök ezt általában jéggel vagy vízzel higítva fogyasztják amitől tejfehérré változik az ital színe. A helyi köznyelvben hívják oroszlántejnek is. 

img_7611.JPG

A főétkezésekkor mindig többféle salátát, öntetet, savanyúságot szolgáltak fel. A leveseik többnyire krémlevesek, burgonya, paradicsom, paraj és még sok más. 

img_7610.JPG

Kedvelik a párolt káposztát köretként, és a bulgur salátát. Itt a képen párolt káposzta és csevap szerű fasírt volt a menü. Az ízlésvilág nem sokban tér el a magyartól. Kedvelik a petrezselymet így a salátákba és a főtt ételekben is egyaránt megtalálható ez az összetevő. 

dscn1854.JPG

A helyi kebab is nagyszerű, általában pitakenyérbe tekerve árulják. Többnyire az all inclusive ellátás részeként is találkozhatunk kebab hússal, de a fenti finomságot a kikötőben lévő kis helyi étteremben fogyasztottuk el. 

Minden étkezésnél volt több féle olíva bogyó, több féle aszalt és friss gyümölcs. 

Eddigi utazásaim során ez volt a legpazarabb. Több szervezett kirándulásra is befizettünk, de ezekről majd később írok bővebben. Alanya is csodás helyen van, és rengeteg fakultatív programot találhatunk a környéken. A szállodákban a személyzet kedves, a kiszolgálás és a körülmények pedig teljesen elfogadhatóak egy 3 csillagos szállodához képest. Remélem lesz majd lehetőségünk egyszer visszatérni ide, bátran választanám újra szállásként a Hotel Melissa-t. 

Ár érték arányban Törökország az egyik legjobb úticélok között van, mind a ellátást mind a szálláshelyet és a látnivalókat tekintve. A most kialakult politikai helyzet, hogy mennyire van kihatással a turizmusra arról pedig mindig tudunk frissen informálódni az utazási irodáknál vagy a konzuli szolgálatnál. 

Tényleg fantasztikus hely, mindenkinek csak ajánlani tudom!

 

Juhtúrós lepény

img_20161101_110119.jpg

Ha már túl vagyunk a házi pizzatészta készítésén akkor bátran vágjunk neki ennek is. Ha pedig még egyiket sem próbáltuk akkor itt az ideje nekilátni a saját házi kelt tésztának. Adhatjuk leves mellé, vagy önmagában vacsoraként is megállja a helyét. 

Hozzávalók: 

500 g liszt 

7 g porélesztő 

csipet cukor

csipet só 

0,5 dl olíva olaj (opcionális) 

1 pohár tejföl 

1 gerezd fokhagyma 

10 dkg juhtúró

kaliforniai paprika

szárított petrezselyemlevél 

sajt 

Az élesztőt kevés cukros tejben futtassuk fel, a sóval liszttel és az olajjal gyúrjunk belőle sima tésztát, akár csak a pizzatésztánál. Tegyük meleg helyre kelni legalább 1 órára. Ha megkelt, akkor nyújtsuk tepsi méretűre, a tejfölt keverjük el egy gerezd zúzott fokhagymával és a petrezselyemmel majd ezzel kenjük le a tésztát. Morzsoljuk vagy csipkedjük rá a juhtúrót, tegyünk rá pár darab piros kaliforniai paprikát apróra vágva és szórjuk meg reszelt sajttal. 

250 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt készre sül. Próbáljátok ki ti is!

Tejes kifli

img_20161101_110240.jpg

A bolti kifli árak eléggé az egekbe szökkentek, főleg ha olyan pékárut szeretnénk venni ami nem a térfogatnövelő szerektől és adalékanyagoktól néz ki ahogy kinéz. A házi tejeskifli fillérekből összeállítható, több napig friss marad és messze felülmúlja a tömeggyártással készült társait. 

Hozzávalók: 

500 g liszt

7 g porélesztő 

tej

csipet cukor

csipet só 

5 dkg vaj 

Az élesztőt a cukros tejben futtassuk fel, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval és konyharuhával lefedve tegyük félre kelni. Ha megkelt osszuk el 8-10 gombócra attól függően hogy mekkora kifliket szeretnénk. A gombócokat nyújtsuk ki jó vékonyra majd kézzel az egyik oldalát húzzuk ki így egy kb 3 szög szerű formát kapunk. A szélesebbik oldaláról kezdjük el feltekerni (akár a csokis tekercsnél) és ha ezzel megvagyunk akkor hajtsuk kifli alakba, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még legalább 30 percet kelni konyharuhával lefedve. Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és mielőtt betennénk sülni kenjük le a tetejét tejjel. 7-8 perc alatt szép aranybarnára sülnek és sokkal tovább frissek maradnak mint a boltban vásárolt társai.  

Egyszerű, gyors csokistekercsek!

img_20160925_121244.jpg

A tésztából akár almáslepényt, pitét vagy bármi mást is készíthetünk, de ha valami olcsót és gyorsat szeretnénk akkor ez a legideálisabb választás. 

Hozzávalók: 

500 g liszt 

8-10 dkg cukor 

2 tojás

20+5 dkg vaj/margarin 

1 cs sütőpor 

1 ek tejföl 

3 ek cukrozatlan kakaópor+ 3ek kristálycukor/nádcukor

1 citrom reszelt héja 

A sütőporos lisztet morzsoljuk el a 20 dkg margarinnal adjunk hozzá 10 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját majd egy tojással és a tejföllel szükség esetén némi tejjel gyúrjunk belőle szép sima tésztát. Állagra olyannak kell lennie akár az almáspite tésztájának. Ha ezzel megvagyunk osszuk két részre lisztezett felületen nyújtsuk ki kerek pizza formájúra majd egy dereje vágóval vagy pizzavágóval vágjuk fel pizzaszelet formákra. Kb. 12 szelet kell hogy kijöjjön belőle. 5 dkg vajat olvasszunk fel, egy ecset segítségével kenjük le a tésztát, majd szórjuk meg a kakaóval és tekerjük fel. A tekercseket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire kenjük meg egy felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre. A másik adag tésztát ugyan így használjuk fel. 

Tipp: akár cukrozott darált dióval, vagy mákkal is megszórhatjuk vagy bármivel amihez kedvünk van, gyors és sokféle képpen felhasználható recept. 

 

Egészséges házi burger!

img_20160921_104344.jpg

Ismét folytatom a sort a tavaly fotózott receptjeimmel. Igaz nyáron készült, de bátran elkészíthetjük egy grill serpenyőben hidegben is, vagy a vállalkozó szelleműek beizzíthatják a grillt akár ilyen időben is. Alapvetően a hamburger nem lenne feltétlen egészségtelen étel, csak a gyorséttermek csináltak belőle azt. Házi zsemlével, házi húspogácsával ha nem tocsog a zsírban és a cukorban sok zöldséggel egy tápláló fogás lehet. 

Hozzávalók a zsemléhez: 

500 g liszt 

7 g porélesztő 

csipet cukor

csipet só 

fél pohár natúr joghurt 

2 tojás 

2 dkg vaj 

szezámmag

Hozzávalók a hamburger húshoz: 

500 g darált marhahús 

vöröshagyma 

fokhagyma 

bors 

pirospaprika 

1-2 evőkanál barbeque szósz 

1 kávéskanál dijoni mustár 

A zsemlékhez a szokott módon futtassuk fel az élesztőt kevés cukros vízben, majd 1 tojással, vajjal, joghurttal gyúrjunk sima tésztát belőle és tegyük félre lefedve kelni legalább egy órára. 

Ez alatt a húst a nagyon apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk össze, és tegyük félre lefedve a hűtőben amíg a zsemlék kelnek. 

Ha a tészta megkelt, osszuk 8 egyenlő részre és formázzunk belőle zsemléket. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és kelesszük újra 20-30 perc alatt. Kenjük meg a tetejét felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Helyezzük 250 fokra előmelegített tepsibe. 7-8 perc alatt megsül, de figyeljünk rá, nehogy megégjen. 

A húsos masszából formázzunk egyforma pogácsákat és vagy faszenes grillen vagy egy grillserpenyőben süssük át mindkét oldalát 5-6 perc alatt. 

Készíthetünk mellé grillezett zöldségeket, paprikát, cukkinit, paradicsomot, hagymát. Én a zöldségeket sóval, borssal és egy kevés bbq szósszal kentem be grillezés előtt. 

A hamburgerek összeállításához használjuk a kedvenc szószunkat: majonéz, ketchup, mustár vagy bbq szósz. Egy jókora adag salátát is helyezzünk a szendvicsbe és mehet rá a hús. 

Nyáron az igazi, de télen is előidézhetjük vele a meleg nyári hangulatot.

 

Spenótos gnocchi

img_20160925_142640.jpg

Egyszerű gyorsan elkészíthető étel, igaz én most bolti gnocchi tésztát használtam hozzá, érdemes elkészíteni frissen, mert egész más lesz az étel jellege tőle és semmivel nem bonyolultabb a friss gnocchi tészta elkészítése a krumplis nudlihoz képest. 

Hozzávalók: 

500 g gnocchi 

500 g leveles spenót (én jelenleg fagyasztottat használtam)

2 dl tejszín 

5 dkg vaj 

2 gerezd fokhagyma 

liszt 

bors

 

Kezdjük a mártással, olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a zúzott fokhagymát alacsony hőfokon pirítsuk át, tegyünk rá 1-1,5 ek lisztet, majd sűrítsük be a tejszínnel. Helyezzük a mártásba a spenótot ha frisset használunk elég annyira átmelegíteni, hogy a spenótlevelek megfonnyadjanak. 

Közben forraljunk sós vizet a gnocchi főzéshez, a friss 1-2 perc alatt elkészül a boltit valamivel tovább kell főzni. Amint kész szedjük ki a vízből közvetlen a mártásba és melegítsük át az egészet, majd tálalhatjuk is.

 

Ismét egy szezonális étel - Rántott sütőtök!

img_20160927_120256.jpg

A tavaly csak fotózott ételek receptjeivel folytatom a sort. A sütőtököt használhatjuk cukkini helyett télen. Tavaly ősszel próbáltam ki először rántva és isteni finom. Elsőre furcsának hangzik, bár biztosan nem én vagyok az étel feltalálója és már mások is készítettek ilyet, de keveseknek jut eszébe rántott sütőtököt készíteni, holott olcsó, finom húsmentes étel. 

Hozzávalók

1 db 1 kg körüli hosszúkás sütőtök 

tojás

zsemlemorzsa

liszt

olaj a sütéshez 

 

A tököt hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát, majd szeljük fel kb. 1 cm vastag csíkokra és sózzuk le. Tegyük félre legalább 20-30 percre panírozás előtt. Ha már a só kicsapta a nedvesség egy részét a tökből akkor kezdhetjük panírozni, liszt, tojás, zsemlemorzsa. Közepes hőfokon süssük akár a rántott húst, köretként én petrezselymes burgonyát, koktél paradicsomot, citromkarikát és kevés diót tálaltam hozzá, de készíthetünk mártogatóst vagy bármi mást amihez kedvünk van. 

Érdemes kipróbálni!

Használjuk ki amíg tart a szezon - sütőtökkrémleves

img_20160921_104754.jpg

Igazi őszi/téli szívmelengető leves. Egyszerű recept, nekem ez vált be a legjobban. Készítettem mézes-chilis-gyömbéres verziót is ami nagyon különlegesnek hangzik, de nekünk nem jött be. A fokhagyma és a sütőtök viszont nagyon jól passzol egymáshoz, pláne ha van hozzá egy kis ropogós bacon. 

Hozzávalók 

1db közepes 1,5 kg körüli sütőtök 

5-6 gerezd fokhagyma 

5 dkg vaj 

1 tejföl vagy 2 dl tejszín 

10 dkg bacon 

2 zsemle 

ízlés szerint tökmagolaj 

liszt

bors

só 

olíva olaj

A tököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját kenjük meg egy kevés olíva olajjal és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon süssük készre. 

Közben alacsony hőfokon olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a zúzott fokhagymát és kicsit pirítsuk át a hagymát. Ügyeljünk rá hogy tényleg alacsony fokon végezzük a műveletet, hogy se a hagyma se a vaj ne éghessen meg. 4-5 perc után szórjunk rá 1-1,5 ek lisztet kicsit pirítsuk át ezzel is majd engedjük fel kevés vízzel. Amíg fel nem forr kevergessük ügyeljünk rá, hogy ne csomósodjon be a liszt. 

Ha elkészült a tök, akkor egy kanál segítségével kanalazzuk ki a héjból és tegyük a leves alapba. Akkor jó a tök ha a nedvesség nagy része kisül belőle és kap egy karamelles réteget, egész más lesz a leves íze így hogy előre megsütjük mintha csak nyersen beletennénk a levesbe. 

Vegyük le a tűzről a levest, majd tegyük hozzá a tejfölt és egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre. Ha ez megvan, tegyük vissza a tűzhelyre és kezdjük el ismét közepes lángon főzni. Ha felforrt 1-2 perc forralás után tegyünk bele sót, borsot ízlés szerint és a levessel már meg is vagyunk. 

A bacont vágjuk apróra, pirítsuk le, hogy ropogós legyen. A zsemlét kockázzuk fel, esetleg locsoljuk meg fokhagymás olíva olajjal és úgy pirítsuk meg sütőben vagy serpenyőben. 

Tálaláskor tehetünk rá tökmagolajat is, de önmagában a pirított zsemlekockával és baconnel is megállja a helyét. 

Finom, tápláló és egészséges étel. Aki nem szereti a sütőtököt, még vele is sikerült megkedveltetni. 

Próbáljátok ki ti is! 

 

Rab sziget hajóval

És ahogy már korábban említettem most jöjjön a beszámoló a hajókirándulásunkról. Egy igazán szép szeles nappal indult. Ne aggódjunk a hajótúrák vezetői pontosan tisztában vannak a tenger veszélyeivel, így mérlegelni tudják mikor lehet indulni és mikor nem. Az öbölből nehézkesen sikerült kiérni a szél miatt, de aztán az út további része zökkenőmentesen zajlott. Az Angelina nevű társasággal utaztunk az úticél Rab sziget, Rab város. 

dscn1149.JPG

És a várva várt partot érés. Innentől az idegenvezetővel vagy anélkül is meg lehetett tekinteni a várost. Magyarul nem beszéltek, de angolul nagyjából igen. Az ebédig részben az idegenvezetővel részben saját magunk jártuk be a várost. Néhány harangtoronyba fel lehet menni, akit nem zavar a magasság érdemes megnézni, mert csodás kilátás nyílik a térségre. 

dscn1060.JPG

Az óváros rendkívül szép és jó hangulatú. Rengeteg pálmafa, pálmákkal övezett parkok a fallal körülvett részeken, és csodás kilátás nyílik a tengerre akár egy harangtoronyból vagy akár lentről szemléljük a helyet. 

img_20160707_113205.jpg

Az ebédet a hotel internationalban fogyasztottuk el, az angelina tours szervezésében. Svédasztalos rendszerben történt az étkezés, így több féle ételt is ki tudnak próbálni azok akik esetleg elsőre járnak ezen a környéken. Tintahalat, mángoldos burgonyát, grillezett halat kóstoltunk, illetve csevapot ami inkább hasonlított a pljeskavicára és volt még dzsuvecs ami jóformán egy horvát lecsó szerű egytálétel. 

rab_imperial.JPG

rab_imperial_2.JPG

Miután mindenki megebédelt indultunk vissza a hajóra és jött a következő úticél: Zavratnica fjord. A tenger felől és a szárazföldről is meg lehet közelíteni ezt a csodás helyet. Szemet gyönyörködtető a tenger színe, néhol 3-4 méter mély a víz ami kristály tiszta és szinte az aljáig lelátni. 

zavratnica_34.JPG

Egy szűk sétány vezet be a strandig, ahol sziklás sekélyebb részt követően a víz hirtelen mélyül. A hely a hatalmas sziklafalakkal és a csodás tengerrel eszményi látványt nyújt. Érdemes felvenni a bakancslistánkra Baška-val együtt. 

zavratnica_2.JPG

Az Angelina hajókirándulás ezen a két ponton áll csak meg, azonban számos érdekes hely mellett halad el - Barbat, Mišnjak, San Marino, Goli Otok, Grgur - ahol a hajó lelassít így ha távolról is de ezeket a helyeket is megtekinthetjük. 

A hajókirándulások lehetővé teszik, hogy megismerjük a környék nevezetességeit, fontosabb látnivalóit és még a tenger szerelmeseinek is kedvez hisz mennyivel csodálatosabb az út mintha mindezt autóval tennénk meg. 

Utazz te is, és láss többet a világból!

 

 

Krk sziget

Messze még a nyár de a nyaralásokat már bizonyára néhányan elkezdték tervezni, hisz ilyenkor érdemes lecsapni a kiszemelt apartmanokra, nyár elején már bizony felszökik az áruk. 

A valentin nap rajongóinak is számos romantikus helyet kínál a sziget, így érdemes az úticélok között számításba venni. 

Még tavaly júliusban jártunk Krk szigetén. Baška nem csak a sziget de talán nem nagy túlzás ha azt mondjuk, hogy Horvátország egyik legszebb tengerpartja közé sorolható. Csodás panoráma tárul elénk ha ellátogatunk Sveti Ivan templomhoz. Az ember egy pillanatra egészen elfelejti a hétköznapi gondokat egy ilyen hely láttán. Nyugodt, tiszta és szinte meditatív érzések járnak át. dscn0655.JPG

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy turistacsalogató, túlexponált fotókról van szó, de aztán megnézzük a helyet közelebbről, és nagy meglepetésünkre tényleg bámulatos a tenger színe. Az angol nyelv találóan caribbean blue-nak vagyis karibi kéknek nevezi ezt a színt. Íme a partszakasz közelebbről: 

img_20160703_183811.jpg

A szigeten az élelmiszer félék, főként a pékáru és a tejtermék drágábbak mint Horvátország egyéb területén, de a hely szépsége kárpótol mindezekért. A friss hal azonban elfogadható árban van, így egyszerűen és gyorsan készíthetünk belőle akár a nyaralás alatt is egy finom vacsorát. 

Természetesen éttermekből sincs hiány a környéken. A legtöbb helyen beszélnek magyarul, vagy legalább van magyar nyelvű menü is, de egy kis angol nyelvtudással bárhol el lehet igazodni. Itt helyben tintahalat kóstoltunk egy étteremben, de vannak kis büfék is ahol elvitelre kínálnak különféle olajban sütött tengeri herkentyűket. 

1-dscn0744.JPG

A pékségekben csak készpénzzel lehet fizetni, a zöldségeseknél vagy a szupermarketekben (Konzum) elfogadják a bankkártyát is. Bazársorból itt sincs hiány. A bazársor végén található egy csendes kis kikötő. Innen több féle hajóút indul, érdemes legalább egyre beruházni. Mi a Rab szigetre mentünk át egy szervezett hajó túrával, de erről majd egy későbbi posztban írok részletesebben. 

Érdemes ellátogatni Vrbnikbe ahol egy kis városnézéssel tudjuk eltölteni az időt, de itt is találhatunk nagyon szép sziklás partokat a kikötő felőli oldalon. 

dscn0636.JPG

Ne hagyjuk ki Stara baška-t sem. A kis városkába vezető úton csodás látvány tárul elénk, érdemes megállni és megcsodálni a tájat mielőtt beérnénk a városba. Nagyon kicsi településről van szó, viszont rendkívül tiszta a víz és rengeteg a tengeri sün. Mesterségesen kialakított strandolóhely ezen a környéken nincs. 

dscn0803.JPG

Punat is könnyedén megközelíthető autóval. Utóbbi azoknak kedvez akik a kényelmes jól felszerelt strandokat kedvelik. Aprókavicsos strandja mellett, számos pékség, fagyizó és hideg italt kínáló bódé található. 

dscn0860.JPG

Krk várost se hagyjuk ki ha már arra felé járunk. A városban található a krk aquarium, nem túl nagy méretű de érdemes betérni, itt élőben is megcsodálhatjuk azokat a halfajtákat melyeket akár ott helyben megkóstolhatunk - orada, brancin - vagy akár már az itthoni hypermarketekben is beszerezhetjük őket. Mindemellett a város szépsége miatt is érdemes ellátogatnunk ide. Romantikus, szűk utcácskák és szép kilátás a tengerre, hangulatos éttermek kell ennél több? 

dscn0494.JPG

Utolsó napra jó program ha hazafelé menet útba ejtjük a Biserujka barlangot Rudine-ben. Ez egy igazán aprócska de figyelemre méltó kis cseppkő barlang. Csak tárlatvezetéssel tekinthető meg, de általában fél óránként indul 1-1 15-20 perces túra a barlangba. 

img_20160709_144248.jpg

Szintén hazafelé ejthetjük útba Klimno-t és Silo-t. Utóbbi a gyógyiszapjáról híres. Klimno-ban nagyon kellemes a strand, jóval melegebb itt a víz hőmérséklete a korábbiakban taglalt partszakaszokhoz képest. A víz sekély, és nagyon apró kavicsos már-már itt ott homokhoz hasonló. Számos étterem közül választhatunk itt is. A hazafelé úton Klimno-ban ebédeltünk. Tintahal és csevap volt a menü. 

 klimno2_1.JPG

klimno.JPG

Saját kreációimat az ételek terén majd későbbi posztokban olvashatjátok, ahogy a Rab szigeteki hajós kirándulást is. 

Aki teheti utazzon, ne halogasd későbbre, tedd meg amikor lehetőséged van rá, mert az élmény az egyetlen ami örök!

Hogy kerül a kagyló a magyar konyhába?

img_20160525_202712.jpg

Kétség kívül kevesen fogyasztanak kagylót Magyarországon, pedig az ára semmivel sem több mint egy kg csirkemellé sőt. Abban a bizonyos nagykereskedésben ahol többnyire más tengeri herkentyűt is lehet kapni, és szinte minden megyeszékhelyen elérhető, a hálós kagyló általában 1300-1400 Ft kilós áron elérhető. Akkor miért nem fogyasztják többen? A válasz: mert nem ismerik. A jó magyar szokás pedig nagyon sok hagyományszerető háztartásban, hogy amit nem ismerünk az csak is rossz lehet. Próbáljunk nyitottabbak lenni és legalább egyszer megkóstolni, majd utána azt mondani, hogy rossz :) Az első kagylós élménynél azonban nagyon nem mindegy hogy van elkészítve az étel. Nézzétek meg én hogy készítem: 

Hozzávalók: 

1 kg kék kagyló/fekete kagyló 

4 gerezd fokhagyma 

100 g vaj 

1 csokor friss petrezselyem 

2 dl fehérbor 

só 

 

Kezdjük a lényeggel: nem árt ha a megvásárolt kagyló életben is marad amíg haza érünk vele. Mindig olyan kagylót vásároljunk ami teljesen zárt, előnyös a hálós kilós kiszerelés, mert azt feltehetően hálóban is szállították így épek és élnek a vacsora jelöltjeink. A legtöbb esetben én azt tapasztalom, hogy teljesen mindegy hogy kimértet vagy hálósat vásárolunk a halas pultban valahogy nincsenek tisztában a tárolásával és duplán bezacskózzák őket. Ha nem járunk utána, könnyen úgy járhatunk hogy mire haza érünk lesz egy zacskó döglött, romlott kagylónk. Még az üzletben nyissuk fel a zacskót, hogy a benne lévő kagylók ne fulladjanak meg. Igyekezzünk minél hamarabb haza érni vele, ami kinyílt dobjuk ki, a többit tegyük sós vízbe (1 liter vízhez 1 ek só), majd felhasználásig mehet a hűtőbe. Sokáig azért ne tartsuk ott, 1-2 napon belül használjuk fel.  

És akkor most jöjjön a lényeg az elkészítése: 

A vajat tegyük egy serpenyőbe, alacsony hőfokon olvasszuk fel, adjuk hozzá a zúzott fokhagyma gerezdeket és az aprított petrezselymet majd 1 percig pirítsuk össze, öntsük fel a fehérborral és sózzuk. 5-8 perc alatt forraljuk ki belőle az alkoholt, majd mehet is rá a kagyló. Jó nagy serpenyőt használjunk hogy nagyjából egyenletesen érhesse a hő a kagylókat. Ha kinyíltak, utána még forraljuk át 2-3 percig és tálalhatjuk is. 

Tálaláskor szórjuk meg aprított snidlinggel, vagy akár kaporral ahogy a bolgárok teszik. 

Fokhagymás pirítós, vagy fokhagymás olívával meglocsolt pita kenyér illik hozzá. 

A legtöbb tengerparti országban előételként fogyasztják, viszont van ahol a grillezett változata főételként szerepel a menü kártyákon. Horvátországban például 1 főre számolják a kilós adagot. 

A hálós kagyló úgy vettem észre, hogy már tisztítva érkezik, azonban ha kimértet vásárolunk, akkor elő fordulhat, hogy a "bajsza" még rajta lesz a kagyló héján. Ettől meg kell tisztítani egyesével a kagylókat mielőtt a serpenyőbe vagy a grillre kerülnek. 

Ha grillezve készítjük, akkor bátran lássunk neki a faszenes verziónak. Grillezzük meg a kagylókat amíg szét nem nyílnak, majd ha ez megvan, dobjuk őket az előre elkészített fehérboros fokhagymás vajba és forgassuk át. 

img_20160525_201053.jpg

Fontos! Azt a kagylót ami sütés-főzés közben nem nyílik ki, ne fogyasszuk el. 

Próbáljátok ki ti is!

Így készül a pita kenyér!

img_20160526_104806.jpg

Házi pita kenyér amit megtölthetsz bármilyen finomsággal, salátával, húsokkal. A köztudatban persze a legismertebb a gyros húsos töltet, zöldségekkel, tzatzikivel, de mással is meg lehet tölteni; akár csirkemájjal, hallal stb. Próbáljátok ki ti is!  

Hozzávalók (8 személyre): 

500 g liszt 

1 tasak porélesztő 

250 ml víz 

só 

cukor 

1 dl olíva olaj 

 

Keverjünk el egy csipet cukrot fél dl vízbe, adjuk hozzá a porélesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót (2 nagyobb csipet), öntsünk rá 2 dl langyos vizet, kezdjük el gyúrni, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd az olíva olajat és gyúrjuk át jó alaposan. 

Formáljunk belőle bucit, kenjük be olíva olajjal és lefedve hagyjuk kelni 30-40 percet. 

Vegyük ki, vágjuk 8 részre (akár a tortát) majd minden adagból formáljunk kis gömböket. Hagyjuk további 15 percet kelni a szétosztott tésztát. Közben melegítsük elő a sütőt 250 fok hőlégkeveréses sütőnél, gázsütőnél pedig teljes lángon. Tegyük be a sütőlapot is hogy az is átforrósodhasson. 

Ha már teljesen forró a sütő, kezdjük el kinyújtani a pita tésztákat. Olyan fél cm vastagnak kell lennie kb. 15-16 cm átmérővel. Ha ez megvan mehet is a sütőbe. Egyszerre egyet süssünk, kb. 3 perc elég neki, közben figyeljünk rá nehogy túlsüssük. Miután megtelnek levegővel kb. 1 perc kell nekik hogy készre süljenek. 

img_20160526_101252.jpg

Ha megsült, hagyjuk kihűlni egy rácson, majd tegyük félre felhasználásig. Felhasználás előtt melegítsük át mindkét oldalát száraz serpenyőben, majd vágjuk le a kalapját és máris mehet bele a sok-sok finomság. Belül az üreges, zsebes része szépen megmarad. 

Akár fagyaszthatjuk is, és amikor szükség van rá, szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni melegítsük át és szinte épp ugyan olyan finom mint ha frissen sült volna! 

img_20160526_104759.jpg

Jó étvágyat hozzá! 

 

A legjobb dolog ami az eperrel történhet: epres pavlova torta

img_20160525_192323.jpg

Akár csak egy jókora rózsaszín felhő aminek eper íze van. Jól hangzik nem? Mindezek mellett pofon egyszerű süteményről van szó, olcsó, és bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető. Ez a habcsók alapú sütemény remek választás ha kevés energiával szeretnénk szépet és finomat készíteni. A habcsók alatt azért ne a karácsonyi habkarika jusson eszünkbe. A pavlova torta külseje roppanós akár a habcsók, a belseje pedig puha könnyed. Íme a recept ahogy én készítem. 

Hozzávalók a pavlova alaphoz:

4 db tojásfehérje 

100 g kristálycukor

100 g porcukor 

fél tk almaecet

1 ek kukoricakeményítő 

1 késhegynyi pink/piros gél állagú ételfesték Wilton vagy Dr. Oetker (opcionális)

 

Hozzávalók az eperzseléhez: 

1 tasak színtelen zselatin 

450-500 g eper vagy egyéb gyümölcs 

4 ek cukor 

 

Díszítéshez: 

200 ml cukrászhab/habtejszín

 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (hőlégkeveréses), gázsütő esetén ez olyan közepes lángot jelent. A tojásokat a kristálycukorral kezdjük el összedolgozni a robotgéppel. Ha már kezd habosodni adjuk hozzá a porcukrot, keményítőt, ecetet majd verjük kemény habbá. Ha színeset szeretnénk akkor a színezéket a keményítővel együtt adjuk hozzá. Folyékony vizes ételfestéket nem javaslok, mert tönkre teheti a hab állagát, elfolyósodhat tőle. A gél állagúból azonban rendkívül kevés elég ahhoz hogy szép színt érjünk el, de színezés nélkül is szép mutatós a sütemény. 

Béleljünk ki egy tepsit sütő papírral, majd halmozzuk a közepére a habot, és egy kanál segítségével a belsejétől kifelé haladva egyengessük el kör formában. A szélei lehetnek magasabbak. 

img_20160525_165755.jpg

Helyezzük a sütőbe a habcsókunkat, majd egy picit vegyük vissza a hőfokot olyan 160 fokra, (gázsütőnél felétől kicsit lejjebb), és hagyjuk így 10 percet hogy kicsit megemelkedhessen a hőtől. Vegyük vissza a sütőt olyan 110-125 fokra (gázsütő legalacsonyabb foka) és süssük így legalább 60-70 percig. Ennyi idő alatt alul és felül is a külseje ropogósra sül, belül azonban krémes marad. 

Vegyük ki a habcsókot és sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 

Ha kihűlt helyezzük tányérra, ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni hogy sütőpapírral együtt ráborítjuk egy tányérra, lehúzzuk a papírt majd egy másik tányérra vissza borítjuk, hogy ismét a teteje legyen felül. 

Készítsük el közben a zselét. Tegyünk félre díszítésnek 3-4 szem epret, a többit vágjuk 4 részre. Forraljunk fel egy kis csésze 1-1,5 dl vizet 4 ek cukorral majd adjuk hozzá a zselatint, tegyük bele az epret majd forraljuk át 4-5 perc alatt. Tegyük félre az epret hűlni, de időnként azért keverjük át.

Verjük habbá a cukrászhabot robotgéppel (ha habtejszínt vásárolunk akkor tegyük ugyan ezt egy kevés porcukor hozzáadásával). Simítsuk a tejszínhabot a tortára. Ha már kellőképp lehűlt a zselés eper, akkor mehet ez is a tejszínhabra. Díszítsük fel a félre tett eprekkel, esetleg pár mentalevéllel és már fogyasztható is! 

img_20160525_192433.jpg

Összeállításnál ügyeljünk arra hogy miután rákerült a tejszín és a gyümölcs ne álljon sokat a sütemény, hanem lehetőleg azonnal tálaljuk is. Máskülönben a tejszínhab felpuhítja a habcsók torta roppanós részeit. Ha valamilyen eseményre készítjük, akkor magát a habcsókot elkészíthetjük előbb, hagyhatjuk rácson a tálalás előtt, de a többi alkotó elem csak tálalás előtt pár perccel kerüljön rá (tejszín, gyümölcsök). 

Ha még nem kóstoltál pavlovát, feltétlen vedd fel a "bakancs listádra" és próbáld ki te is! 

 

 

A legfincsibb magyaros desszert kicsit másképp!

img_20160522_125954-001.jpg

Íme a csokis mascarpone krémes képviselőfánk receptje. Szinte minden a hagyományos menetrend szerint készül, kivéve hogy pluszban az egyébként is nagyon fincsi vanília krémet feldobjuk egy friss tejcsokis mascarpone krémmel. Próbáljátok ki ti is! 

Hozzávalók a tésztához: 

250 g margarin 

2 dl víz 

5 ek cukor 

250 g liszt

1 csipet só 

1 nagy csipet cukor

1 kk szódabikarbóna

5 egész tojás 

Hozzávalók a krémhez: 

4 tojássárgája 

4 dl tej 

5 ek liszt 

5 ek cukor

1 vanília rúd/kivonat 

100 g tejcsoki 

1 ek porcukor 

250 g mascarpone 

 

Kezdjük a krémmel. A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a vanília rúd kikapart belsejét majd dolgozzuk bele a lisztet és keverjük el jól a tejjel. Alacsony hőfokon főzzük sűrűre a krémet gyakori kevergetés mellett. Ha ez megvan tegyük félre hűlni. 

A tésztához a vizet és a margarint a sót és a cukrot forraljuk fel egy edényben, adjuk hozzá a szódabikarbónát is, majd ha felforrt húzzuk le a tűzről és keverjük el benne a lisztet, tegyük vissza a tűzre és kevergessük addig amíg az edény oldalán egy vékony fátyolos bevonat nem keletkezik. Ha a tészta már összeállt és elvált az edény falától, akkor zárjuk el alatta a lángot. Várjunk vele amíg kicsit lehűl, majd egyesével dolgozzuk el benne az egész tojásokat. Ha elkészült a massza töltsük habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle egyenlő kupacokat. Ha nagyobb diónyi kupacokat nyomunk belőle akkor kb. 30 fánkra elég ez a mennyiség, ha ennél picit nagyobbakra készítjük akkor 20 db készülhet egy ekkora adagból. 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (sütőben közepes láng), majd tegyük be a fánkokat és hagyjuk sülni 15-20 percig. Ez idő alatt ne nyitogassuk az ajtót, mert vissza eshetnek. Majd vegyük lejjebb a hőfokot olyan 160 fok körülire és süssük további 15-20 percig. 

Ha elkészültek akkor szúrjuk meg őket egy késsel és várjuk meg amíg kihűlnek. 

Ha ez megvan vágjuk ketté, töltsünk mindegyikbe egy keveset a vanília krémből. Ha ez megvan akkor a csokis mascarpone krémet is állítsuk össze. Ehhez törjük össze a csokit és tegyük egy mikrózható edénybe, amit helyezzünk a mikróba 1,5 percre (900W), majd keverjük át és tegyük vissza fél percre, ismét keverjük át és ismét fél percre mehet vissza. Ha már teljesen folyós a csoki akkor meg is vagyunk. A mascarponét kézi habverővel keverjük simára, és adjuk hozzá a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett csurgassuk bele a csokit. Ha jól lehűlt mascarpone-t használunk akkor a hideg meleg találkozása miatt kis csoki darabok is keletkeznek a krémben, ha időben elővesszük és szoba hőmérsékletűre melegszik, akkor homogén egységesebb krémet kapunk. 

Osszuk el a krémet a fánkokon, tegyük vissza a "kalapjukat", majd tegyük be 1 órára a hűtőbe és utána máris tálalhatjuk.

Tipp: a mascarpone krémet bármilyen egyéb sütihez alkalmazhatjuk, nagyon jó az állaga, nem folyós, és nem utolsó sorban finom is. Tehettek bele gyümölcsöt, jól passzol a csokihoz a málna, meggy, menta, kandírozott narancshéj vagy ami épp otthon van. 

Jó étvágyat hozzá! 

 

A majdnem 200 éves főétel: tejfölös pörkölt

img_20160522_124321-001.jpg

Ha hihetünk a korabeli leírásoknak akkor először Czifray István szakácskönyvében jelent meg a tejfölös csirke receptje 1830-ban. Persze feltételezhető, hogy ez az elkészítési mód ismert volt korábban, de ennek a szakácskönyvnek a megjelenésével vált népszerűvé a pörköltek tejfölös változata. A könyv elérhető a http://mek.oszk.hu/14300/14303/ oldalon. Én most nem csirkét, hanem tejfölös sertéspörköltet hoztam nektek. Próbáljátok ki ti is! 

Hozzávalók: 

1,5 kg sertéscomb 

4-5 vöröshagyma 

1 tv paprika

1 paradicsom 

1 csapott ek fűszerpaprika 

bors

1 ek sertészsír 

1 gerezd fokhagyma 

1 pohár (2 dl tejföl) 

1 ek liszt 

 

A húst ezúttal nem kockákra hanem kis szeletekre vágjuk. A hagymát a szokott módon aprítsuk fel, majd a zsíron kezdjük el dinsztelni. Közben adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a pirospaprikát, majd a húst. Fehéredésig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel ami ellepi. Tegyük bele az 1 gerezd zúzott fokhagymát, majd fedő alatt főzzük puhára a húst.  

Ha már a hús teljesen megpuhult készítsünk habarást a tejfölből és adjuk a pörkölthöz. Forraljuk át újra és már tálalhatjuk is. 

Jó étvágyat hozzá!

 

A legegyszerűbb halvacsora: olajos hering saláta ágyon

img_20160522_200844-001.jpg

Az olajos halat is lehet szépen és gusztusosan tálalni. Hozzá illő paradicsom salátával, olívával és egy kis majonézzel :) 

Hozzávalók: (2 főre) 

2 konzerves hering filé

2 szál újhagyma 

2 paradicsom

pár szem olíva bogyó 

5 deka reszelt sajt 

pár szem koktél paradicsom 

citromlé 

olíva olaj 

majonéz 

kevés aprított snidling 

kevés só 

 

A paradicsomot karikázzuk fel és helyezzük el egy tányéron kör alakban. Aprítsuk fel az egyik újhagymát szárával együtt és helyezzük a paradicsomkör közepére. Hintsük meg egy csipet sóval, locsoljuk meg citromlével, kevés olíva olajjal. A koktél paradicsomokat csak vágjuk ketté, és tegyük a tányér szélére az olívabogyóval együtt. A reszelt sajt felét is tegyük a halom közepére, majd erre helyezzük az olajos heringet. A halat is locsoljuk meg citromlével, tegyünk rá egy jó adag majonézt és szórjuk meg snidlinggel. 

Tálaljunk hozzá fokhagymás pirítóst, és máris kész a finom vacsora! 

Tipp: ugyan ezt elkészíthetjük egy gyors ebédnek grillezett csirkemellel.