A rizsfőzés 7 féle módja
2015. május 07. írta: GasztroÉden

A rizsfőzés 7 féle módja

A korábbiakban olvashattatok a 10 legjobb főzési praktikáról. Talán némi félreértésre adhatott okot, hogy a vízben való rizsfőzést is a legjobb 10 praktika közé soroltam. Ezt csupán az elkészítési módjának az egyszerűsége miatt tettem, de most vegyük sorra, hogy hányféle módon készíthetünk rizst!

14190_0_1_rizs.jpg

1. A tökéletes rizs sütőben: végy fél kg rizst és pirítsd meg olajban egy olyan edényben, amit később a sütőbe is át tudsz tenni (akár jénai tál is lehet). Egy másik edényben forralj fel 1 liter vizet, ízlés szerint sózd. Közben melegítsd elő a sütőt közepes hőfokra. Ha már fehérek a rizsszemek öntsd fel a forró vízzel, azonnal zárd el alatta a gázt, egyszer keverd át, fedd le és tedd a sütőbe. 20 perc után nézz rá, kóstold meg, és ha már jó vedd ki, ha majdnem jó, akkor tedd vissza (A főzési időt a rizsfajta befolyásolhatja), viszont nyugodtan kapcsold ki a gázt így biztosan nem fog leégni, de a megmaradt hőmérsékleten tökéletesre megpuhul. Én a rizses húst is ezzel a módszerrel készítem, annyi különbséggel hogy külön edényben előfőzöm hozzá a pörköltet, majd a pirított rizzsel, és a forró vízzel felöntöm. Sokkal jobb, mert a szaftot így a rizs magába szívja. 

basmati_rizs2.jpg

2. Hagyományos rizsfőzés: úgy készül ahogy az első verzió, csak a gázon. Fél kg rizst kifehéredésig pirítunk, majd felöntjük 1 liter vízzel, ízlés szerint sózzuk, majd fedő alatt felforraljuk. Ekkor egyszer átkeverjük, levesszük alatta a lángot a legkisebbre és fedő alatt hagyjuk 15-18 percig főni. Ekkor nézzük meg, hogy mennyire puha. Ha már majdnem kész elzárhatjuk alatta a lángot, és fedő alatt teljesen készre fog puhulni. 

20120517-fottrizs3.jpg

3. "Pergős" rizs: Ehhez szintén kezdjük úgy mint az összes többi verziót. Fél kg rizst pirítsunk kifehéredésig olajban. Közben tegyünk a gázra egy öntöttvas lángelosztót (ha van ilyenünk akkor ehhez a vastag feltétre van szükség ami megtartja a hőt). Majd ezen a lángelosztón forraljunk fel egy másik edényben 1 liter vizet, amit ízlés szerint sózzunk. Ha a rizs kész, öntsük fel vízzel, egyszer keverjük át, fedjük le fedővel, tegyük a vas lángelosztóra, ami alatt zárjuk el a lángot. Hagyjuk itt 30 percig. 30 perc után keverjük át. Egyenletes lesz, és a rizsszemek sem tapadnak egyáltalán egymáshoz még másnap sem. 

zoldseges-rizs.jpg

4. Vajas rizsfőzés: én ezt a módszert akkor használom, ha zöldséges rizsköretet készítek. Ez esetben fél rész olaj és fél rész vaj segítségével végzem el ugyan azt a műveletet amit, a hagyományos rizsfőzésnél tennénk. Szerintem a zöldséges rizskörethez, nagyon jól illik a vaj, sokkal finomabb lesz mintha szimplán olajon pirított rizzsel készítenénk. 

rizs-mikroban.jpg

5. "Pergős" rizs mikróban: 1 rész rizst, 2,5 rész vizet, egy kis sót, és egy kanál olajat összekeverünk.
A rizst 5 percig áztatjuk, aztán nagy teljesítménnyel 10 percig főzzük a mikróban, majd 5 percet állni hagyjuk a zárt mikróban, végül újabb 5 percig főzzük. Szumma 25 perc, ami sok, de semmit se kell vele csinálni, csak kapcsolgatni a mikrót.

(Az ötlet nem saját, "Koszider" felhasználóé a NoSalty-ról. Jómagam még soha nem gondoltam arra, hogy rizst készítsek mikróban, de ki tudja lehet, egy főiskolásnak vagy egy mini garzon tulajdonosnak még jól jöhet az ötlet ezért ezt is belevettem a listámba. )

rizs.jpg

6. Ragacsos rizs: ehhez lehet kimondottan "ragacsos rizsfajtát" is használni, de hagyományos fehér rizsből is elkészíthető. Forralj fel 1liter vizet, sózd ízlés szerint, majd tegyél a forrásban lévő vízbe fél kg rizst. Újraforráskor keverd át, fedd le fedővel 10 perc után, vedd le a fedőt, keverd át egy villával, majd hagyd ismét 10 percet fedő alatt puhulni. Ezután nézd meg keverd át, ha van még rajta folyadék akkor tedd vissza a fedőt zárd el alatta a lángot és hagyd további 10 percet puhulni. Nagyanyáink minden bizonnyal inkább "elrontott rizsnek" neveznék, de az Ázsiai konyhában inkább ezt a fajtát kedvelik akár köretről, vagy sushi-ról legyen szó. Ideális rizsgombóc készítéséhez is. Lehet külön erre a célra ragacsos rizst vásárolni, ami apró kerek szemű és magasabb a keményítő tartalma az átlagos fehér rizsnél. 

sweet-corn-risotto-1.jpg

7. Rizottó: lényege a folyamatos folyadékadagolás, és a kevergetés. 10 dkg vajat olvassz fel, tegyél hozzá egy kevés 2-3 ek olívaolajat. Vágj egy vöröshagymát nagyon apróra, és dinszteld meg a zsiradékon, nyomj bele 4-5 fokhagymagerezdet, szórd bele a rizst és egy két percig kevergesd. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, és kevés fehérbort is adjunk hozzá. Közben legyen kéznél a forró zöldség vagy húsleves alaplé. Kb 1.2-1.5 liter. (A legjobb ha egy másik gázrózsán ezt folyamatosan melegen tartjuk.) Merőkanállal apránként adagoljuk, és keverjük, ha beszívta a folyadékot ismét kis merőkanál folyadék, és kevergetés. Ezt ismételjük amíg meg nem puhul a rizs. A végén szaftos és sűrű kell hogy legyen, a rizs puha de ne essen szét. Készíthető zöldséggel, gombával, csirkével, májjal, hallal vagy amihez épp kedvünk van.  

Szerinted melyik a legjobb elkészítési módszer? Szavazz, vagy ha van jobb ötleted írd meg a kommentben!

Fotók az alábbi forrásból: 

http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20120517-rizsfozes-101.html

http://www.gyulaihirlap.hu/6851-a-rizs

http://milstory.blogrepublik.eu/2012/03/13/334-az-orosz-kocsma/

http://www.nosalty.hu/praktika/rizs-keszitese-mikrohullamu-sutoben

http://www.lapiccolafontana.com/1-classic-recipe-9-variations-risotto/

http://2.bp.blogspot.com/-nfBxWIfRIDs/UzMPwPUrjKI/AAAAAAAABFA/ajnPQnO3i2s/s1600

http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/wp-content/uploads/

top

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr307439510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása