Könnyű, habos, barackos hűs finomság! Kell ennél több? Nyáron nincs is jobb egy könnyed gyümölcsös desszertnél. Nagyon egyszerű recept!
Hozzávalók a habcsókhoz:
4 tojásfehérje
100 g kristálycukor
100 g porcukor
1 ek kukorica keményítő
fél tk almaecet
késhegynyi sárga ételfesték (opcionális)
Hozzávalók a krémhez:
4 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor/esszencia/vanília rúd
4 ek cukor
5 ek liszt
4 dl tej
Zselés barackhoz:
1 cs zselatin
2 dl víz
csipet citromsav
3 ek cukor
4 barack
1 nektarin
késhegynyi sárga színezék (opcionális)
Díszítéshez:
200 ml cukrászhab
A habcsók alaphoz a kristálycukrot a tojás fehérjével verjük habbá, majd adjuk hozzá a porcukrot, ecetet, keményítőt, színezéket és keverjük át újra. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a masszát, majd egy kanállal egyengessük kör formájúra. Tegyük a sütőbe hagyjuk 10 percet 175 fokon, majd vegyük vissza a sütőt 100-125 fokra és süssük/szárítsuk 60-70 percig.
A vanília krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosítsuk fel, adjuk hozzá a lisztet, vaníliás cukrot, tejet majd kezdjük el közepes hőfokon melegíteni. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a krémet. Ha felforrt tegyük félre hűlni. Mialatt hűl időnként kevergessük át.
Egy edényben forraljunk vizet, dobjuk a forró vízbe a barackokat, zárjuk el alatta a lángot majd 3-4 perc elteltével emeljük át a barackokat hideg vízbe. Húzzuk le a héjukat, vegyük ki a magját (esetleg héjas szeleteket hagyhatunk meg díszítésnek) és szeleteljük fel.
A zselatint keverjük el a vízzel, kevés késhegynyi sárga ételfestékkel, cukorral, csipet citromsavval és kezdjük el közepes hőfokon melegíteni. Adjuk hozzá a barackot, majd forraljuk át pár perc alatt. Tegyük félre hűlni, majd ezt is kevergessük át időnként.
Ha minden kellőképpen kihűlt jöhet is az összeállítás.
A habcsók alapra egyengessük el a krémet, verjük habbá a 200 ml cukrászhabot majd kenjük a krémre, erre jöhet is rögtön a kihűlt barackos zselé. Díszítsük ki pár szelet héjas barackkal, esetleg menta levéllel és azonnal tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá!