Utolsó kommentek:

Monopolygamer 2017.03.04. 15:44:13

Nagy kedvencem a bagel, ennél már csak a magyar molnárka lenne jobb :) ha jól tudom azt is forró vízbe kell dobni sütés előtt. Körözöttel és tojáskrémmel is isteni a bagel...

Bejegyzés: Süssünk bagelt!

ajvéból jelentik 2017.03.04. 15:43:31

Jól hangzik, de lemaradt, hogy kb hány percig kell a 180 fokos sütőben lennie! pedig meg szeretném csinálni. Üdvözlettel, András

Bejegyzés: Süssünk bagelt!

Timea Kindla 2017.02.07. 20:23:31

jók a szakácsok imádom őket

Bejegyzés: TOP 6 legjobb külföldi szakács!

GasztroÉden 2015.10.11. 20:09:57

@Silbermann: mindössze 1 db-ot tettem bele. Köszi az észrevételt, pótoltam a hiányosságot a receptnél. Valóban elfelejtettem feltüntetni.

Bejegyzés: A legjobb francia boros szárnyas ragu

Silbermann 2015.10.11. 20:05:50

Akár hogyis nézem, nem találom a hozzávalóknál a kápia paprikát. Mennyi kell bele?
Köszönöm!

Bejegyzés: A legjobb francia boros szárnyas ragu

GasztroÉden 2015.10.09. 15:11:46

@Phteven: olíva olajjal is kiválóan lehet sütni és pirítani, csak tudni kell róla, hogy sokkal alacsonyabb hőt bír el, hamarabb megég, de aki használ olíva olajat szerintem ezzel tisztában van. Én mindig ezt teszek a vajhoz, és nem volt vele gondom. De valóban az olaj csak azt a funkciót tölti be a vaj mellett, hogy a vaj ne égjen el, ebben teljesen igazad van.

Bejegyzés: A franciák legnépszerűbb melegszendvicse!

GasztroÉden 2015.10.09. 15:07:37

@Xmas: :D egy félregépelés amit azóta már javítottam

Bejegyzés: A franciák legnépszerűbb melegszendvicse!

GasztroÉden 2015.10.09. 15:02:00

@A fickó: A lényeges különbség talán a pácolás kihagyása, gondolom emiatt mondhattad, hogy szerinted nem egy Coq au vin. Biztos, hogy a pácolással sokkal másabb jelleget kap az étel, és olvastam is róla, nem csak az általad küldött linken. De több francia szakács készít Coq au vin-t pácolás nélkül. Én azt gondolom, hogy az általam készített recept is egy Coq au vin, de mivel annyi féle recept létezik, és az elkészítési módban sincs etalon így nehéz lenne a témában igazságot tenni. Én olvastam olyat ahol pl. pácolás után forgatta lisztbe és sütötte rá a kérget az illető, de olyat is ahol előbb sütötte a kérget, majd utóbb pácolta, szóval rengeteg féle étel fut Coq au vin néven. Szerintem az étel jó, de valóban nagyon intenzív íze van, így illik hozzá egy kis bagett vagy más kenyér is. Amúgy köszi a hozzászólást, és a linket is hasznos megnézni, mert sok infó van a Coq au vinről, ha valakit tüzetesebben érdekel a történet. :)

Bejegyzés: A legjobb francia boros szárnyas ragu

Phteven 2015.10.09. 14:50:28

Csendben jegyzem meg, hogy a jelenlegi divat szerint mindenhez oliva olajat kell használni, de az sütéshez, pirításhoz nem annyira alkalmas. Egyszerű napraforgó olaj sokkal jobban megfelel erre a célra, lévén annyi dolga van az olajnak, hogy ne fröcsögjön, ne égjen le a vaj.

Bejegyzés: A franciák legnépszerűbb melegszendvicse!

A fickó 2015.10.09. 14:49:49

Nem kétlem, hogy finom étel ez, mert biztosan az, de sajnos ennek nincs sok köze a Coq au vin-hez. Főbb konyhatechnológiai fogásokat és készítési folyamatokat be kell tartani, mert máskülönben nem az az étel fog megszületni. Számtalan boros, vörösboros szárnyas recept létezik, de az attól még nem Coq au vin.

Nagy rajongója vagyok ennek az ételnek, de jellemzően én sem kakasból készítem. Jó kis szabadtartású jérce, vagy még inkább gyöngytyúk jó választás. Itt egy jó kis recept, amit értelemszerűen lehet egyszerűsíteni, ha nem kakasból készül.

buvosszakacs.blog.hu/2007/06/10/kakas_borban_coq_au_vin

A burgundi köret és a fokhagymás bagett szinte kötelező hozzá, mert ez a szósz igen intenzív ízű.
Végül, tényleg ne érts félre mert jó a kaja, de nem úgy mint egy Coq au vin.

Bejegyzés: A legjobb francia boros szárnyas ragu

3x 2015.10.09. 14:49:09

Úgy vettem észre, hogy aminek tojás van a tetején azt croque madame-nak hívják! :)

Bejegyzés: A franciák legnépszerűbb melegszendvicse!

Hock 2015.10.09. 14:48:58

Jól hangzik ez a recept, ki fogom próbálni!

Bejegyzés: A legjobb francia boros szárnyas ragu

GasztroÉden 2015.10.07. 11:15:28

@szsuzsanna: a helyzet az, hogy neked is igazad van, de nekem is. A hajdinalisztes palacsinta szerűség is galette, és a nyersen töltött vajas tésztás pite is galette. Gondolom Franciaország minden térségében nem jártál. A kettő merőben eltér egymástól, hisz az a palacsinta szerű egy előre kisütött tészta, aminek a jellegét a hajdina adja meg. Valószínű a palacsinta szerű lehetett a régebbi, mert ezt a pite szerűséget is korábban részben hajdina liszttel sütötték, de ma már fehér lisztes és sok egyéb változata van. A fő különbség, hogy ennél ugye a nyers tésztába kerül a töltelék és utána sütjük meg. De amit te írsz is és amit én írok is ugyan azon a néven fut. Könnyedén utána tudsz nézni akár a neten is. Úgyhogy lényegében neked is igazad van, sőt különös területeken ez a közkedveltebb. Nézz utána a galette de roisnak. Területileg ugyan arra a térségre vezethető vissza, sokkal "fiatalabb keletű" és cseppet sem hasonlít az általad említett régebbi recepttúra alapján készített galett-re. Pedig mindkettő az. Igaz a palacsinta szerűt már "ősidők óta készítik" ez pedig ehhez képest egy fiatalabb keletű étel, de bármilyen furcsa is ugyan arról az eredetű ételről van szó, csak formálódott az idők során..

Bejegyzés: Az egyik legfinomabb spenótos galette

szsuzsanna 2015.10.07. 11:03:28

-Éérdekes, -galette "néven" Franciaországban, kizárólag, egy vastagabb "óriás" palacsintát, árulnak, -aminek a tésztája, legalább fele részben hajdinalisztből készül!, -"nyitott", -hasonlóan, van hajtogatva, mint itt, hasonló töltelékekkel (is) töltik, -de az "ótentikus" a füstölt, vagy sült lazac, vagy sonka+ tükörtojás....
-Ők bretagne-i "eredetűnek" tartják, -ott tényleg mindenütt árulják, piacoktól a legelőkelőbb éttermekig, ---még a szupermarketekben, pékségekben, stb., is kapni "üreset"...-otthoni elkészítésre.
Bocs., én így tapasztaltam, ezt láttam....

Bejegyzés: Az egyik legfinomabb spenótos galette

GasztroÉden 2015.10.04. 21:08:53

@motoroskonyhaja: megkeresem azt a linket az oldaladon! Érdekel az ilyesmi, mert pillanatnyilag esélyem nincs arra, hogy magam termeljek bármit is :D 3. emelet erkély nélkül, vas megyében azt pedig már írtam, hogy megyeszékhely. De most tervben van, hogy változik a helyzet, és talán jövőre ha minden össze jönne, akkor már lenne lehetőségünk legalább baromfit tartani, meg kertészkedni is. Korábban kertészkedtünk, de nem volt túl ideális, mert innen 8-10 km-re volt a kert, napi szinten nem tudtuk gondozni. Persze többségében olyasmit termeltünk amit nem is kell. (Cukkini, tök, hagyma, stb.) De nem volt túl kifizetődő a kijárás miatt nem, bonyolult volt ezt munka mellett csinálni. Kb. 3 év múlva fel is hagytunk vele. Egy saját kis kertes házban ez már optimálisabban működhetne. Meg persze egy tömbházban gond volt a termények tárolása is. Azért egy tömbházi pincerekesz, mégsem igazi pince.
De utána nézek annak a linknek mindenképp, mert érdekel. Miért költsön az ember vízzel meg egyebekkel feltöltött alapanyagokra, ha ugyan annyi pénzért találhat jó minőségű egészséges húst is. Már megérte ez a sok hozzászólás :)
(Ui.: "természetesen hozzátartozik a láb" erről eszembe jutott egy humoros eset. Kaptunk egyszer egy olyan fóliás kacsát, rokontól. Nagy örömmel hozta, hogy jó áron sikerült hozzájutnia. Majd mivel épp nem használtam volna fel, lefagyasztottuk. Talán 1 hét után olvasztottam ki kb., és nagy meglepetésemre nem volt combja :D De egyáltalán. Úgyhogy manapság már annak is örülhetünk a bolti termékeknél ha megvan minden alkatrész ami rá van írva. A belsőségről már ne is beszéljünk... az valóban alapból nem jár hozzá.)

Bejegyzés: Az egyik legjobb csirkeleves

GasztroÉden 2015.10.04. 20:59:14

@Marcellusca: Igen az lenne az igazi, de még nem tudom, hogy valóban sikerrel járunk-e. Ez még nagyon sok mindentől függ. Pillanatnyilag esélyünk sem lenne arra, hogy ilyennel foglalkozzunk. De talán jövőre a lehetőségek adottak lesznek. Tésztát én is szoktam készíteni, cérnametéltet is. Sikerült megörökölnöm a nagyanyám tésztavágó gépét. Van olyan csilli-villi rozsdamentes több féle vágófunkciójú is, de azzal messze nem lehet olyan vékonyat csinálni, mint az övével :D Láttam a piacon egyszer hasonlót, de szerintem az már messze nem lehet olyan jó készülék mint ez. Azért örülök, hogy egy csirkeleves másokból is előhozza a gyerekkor szép emlékeit. Azt sajnálom, hogy ezt a most született generáció nagy része már nem éli majd át. És nem lesz mire visszavágynia, visszaemlékezni. Persze kivételek vannak, és lesznek is, de sajnos nem erre tendál a világ manapság..

Bejegyzés: Az egyik legjobb csirkeleves
süti beállítások módosítása