Hozzávalók:
2 csirkeláb
2 csirkeszárny
2 csirkenyak
2 csirkemáj
1 nagy egész csirkefarhát
1 csirkeszív
2 csirkezúza
6-7 szál sárgarépa
3 burgonya
2 vöröshagyma
2 szál fehérrépa
1 közepes zellergumó
1 közepes zellergumó szára és levele
2 gerezd fokhagyma
1 tv paprika
1 paradicsom
15-20 szem egész fekete bors
1 tyúkhúsleves kocka (opcionális akár el is hagyhatjuk, de egy jobb fajta ízfokozó mentes kocka sokat dob a levesen, hisz abban fűszerek és természetes kivonatok vannak)
só
bors
levestészta (cérnametélt)
A húst, a meghámozott zöldségekkel (a burgonya kivételével), tegyük fel főni egy nagy fazékba kb. 3-3,5 liter vízzel. Forraljuk fel, szedjük le a habot, majd állítsuk be úgy alatta a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön. Tegyünk rá egy fedőt, és hagyjuk legalább 1.5-2 órát főni.
Ekkor tegyük bele a meghámozott egész burgonyákat, és főzzük azt is puhára. Ha ezzel is megvagyunk, vegyük le a tűzről a levesünket, és szedjük ki a húst, és a zöldségeket egy tálra. A hagymát, paprikát, zellerlevelet, paradicsomot, fokhagymát dobjuk ki.
Majd a levest szűrjük át, és forraljuk fel (csírátlanítás céljából). Közben főzzük ki a levestésztát, mindenből tegyünk keveset a tányérra, merjünk rá a léből és tálalhatjuk is.
Csirke alaplének is kiváló, ha már látjuk előre, hogy nem fog mind elfogyni 1-2 napon belül, akkor fogjunk egy műanyag fagyasztható edényt, és a léből fagyasszunk le akkora mennyiséget amit később fel tudunk használni alaplének egy másik ételnél.