Hozzávalók
A tésztához:
6 tojás
10 ek liszt
6 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
4 ek olaj
1 cs sütőpor
csipet só
A krémhez:
350 g (egy nagy pohár) tejföl
500 ml cukrászhab/habtejszín
5 ek porcukor
1 ek vaníliás cukor
1 cs dr oetker színtelen zselatin + 1 dl víz
1 citrom leve és héja
10-15 csepp citromsárga folyékony színezék
A mázhoz:
1 cs dr oetker zselatin
2 dl 50% citromlé
0.5 dl víz
5 ek cukor
1 ek folyékony citromsárga színezék
Díszítéshez:
cukorba mártott citromdarabok
Verjük habosra a tojások fehérjét egy csipet sóval. A sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olajat, 6 ek vizet, keverjük el, majd a sütőport és a lisztet is alaposan oszlassuk el benne. Keverjük hozzá a hab 1/4 részét intenzíven, majd óvatosan forgassuk bele a megmaradt 3/4 részt. Előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben süssük készre, közepes hőfokon kb. 30 perc alatt.
A krémhez a tejfölt keverjük el egy citrom reszelt héjával, 5 ek porcukorral, 1 ek vaníliás cukorral, és 1 citrom levével. . Tegyük 1 dl vízbe a zselatint, hagyjuk megduzzadni. A cukrászhabot robotgéppel keverjük kemény habbá, majd forgassuk össze a tejföllel. A zselatint mikróban melegítsük fel, keverjük el hogy teljesen feloldódjon, majd adjuk a masszához, és kis fokozaton robotgéppel keverjük bele.
A kihűlt piskóta lapot, a tetejével lefelé tegyük vissza a tepsibe, oszlassuk el rajta a krémet egyenletesen és simítsuk el a tetejét, tegyük hűtőbe dermedni.
Közben a másik csomag zselatint tegyük egy edénybe a 2 dl citromlével, fél dl vízzel, cukorral, színezékkel együtt, és gyakori kevergetés mellett forraljuk fel. 1 perc forralás után zárjuk el alatta a lángot, majd hagyjuk hűlni, időnként megkevergetve. Ha már sűrűsödik, akkor öntsük egyenletesen a sütemény tetejére, majd tegyük hűtőbe 1 éjszakára.
Másnap szeleteljük, és tálaláskor cukorba mártott citromszelettel tálaljuk.
A zselatinos máz elég vékony lesz ezekkel az arányokkal, ha valaki szereti, akkor készítsen hozzá dupla mennyiséget. A tepsi amiben sült olyan 30-35x20-25 cm körüli volt.