Hozzávalók
500 g liszt
1 tasak porélesztő
250 ml langyos víz
nagyobb csipet só és cukor
1 ek olívaolaj
1 ek zsír+1 ek liszt
A lisztet a porélesztővel és a vízzel, sóval, cukorral és az olíva olajjal 10 percig dagasztjuk. Kiolajozott edényben 1 órát kelesztjük. Közben a zsírt és a lisztet jól össze keverjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk, kézzel rá kenjük a lisztes zsírt, majd félbe és újra félbe hajtjuk. Ezután újra kinyújtjuk úgy 1 cm vastagra. Ha kifli lesz belőle akkor 8 felé vágjuk (mint a pizzát) és a szeleteket a szélesebbik felétől kezdve feltekerjük, ha kenyér készül belőle akkor a kör alakra nyújtott tésztát feltekerjük.
Mindkét esetben 10-15 percig pihentetjük a megformázott tésztákat, majd lekenjük vízzel. A kenyeret bevagdossuk a kiflit sóval megszórhatjuk.
185°C-on a kifli úgy 35 perc alatt készül el a kenyér 40-45 perc alatt.
A zsíros-lisztes rétegtől lesz réteges a tészta.
Videó a kifli készítésről:
https://www.facebook.com/gasztroeden/
vagy
TikTok: gasztroeden