Bulgáriai nyaralás ihlette leves. Van benne minden ami jó, a cukkinitől pedig nem kell félni, teljesen jól áll neki a leves szerep. Ha még valaki nem próbálta volna a cukkinit levesben, akkor itt a lehetőség és tessék tesztelni ezzel a recepttel :)
Hozzávalók:
500 g sertéscomb
2 vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 közepes cukkini
2 szál répa
zeller
karalábé
1 ek petrezselyemlevél
1 szál petrezselyemgyökér
1-2 marék fagyasztott zöldbab
2 db burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 tk fűszerpaprika
2 tk szárított kapor
csipet kömény
só
bors
levestészta
A kezdet ugyan az akár csak a babgulyásnál. Aprítsuk fel a hagymát, kevés zsiradékon kezdjük pirítani, majd adjuk hozzá a paradicsomot, paprikát, felkockázott húst, zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, csipet kömény is mehet bele, majd kevés vízzel öntsük fel. Ha felforrt, tegyük hozzá a meghámozott felaprított zöldségeket (zöldbab,cukkini és burgonya kivételével).
Ha a hús és a zöldségek már majdnem megpuhultak mehet bele a zöldbab és a kockára vágott burgonya. Közben hámozzuk meg a cukkinit, vágjuk félbe szedjük ki a magját majd vágjuk félkarikára. Ha már minden hozzávaló megpuhult, akkor mehet bele a kapor, petrezselyem, levestészta és a cukkini is.
Mialatt a tészta megpuhul a cukkini is elkészül, előbb nem érdemes bele tenni, mert nagyon kevés idő elég neki.
Bulgáriában elég sokféle levest készítenek hasonlóképpen, ami az állandó alkotó elem az a kapor, a hús/hal és a cukkini. Érdemes kipróbálni, jól passzol a friss cukkini állaga a többi nehezebb rostosabb alapanyaghoz. Nyárra épp ideális, akár hús nélkül is készíthető zöldséglevesként.