Konzervből is lehet finomat. Aki szereti a halat és egy gyors vacsit szeretne összedobni próbálja ki.
Hozzávalók (4 főre):
2 dobozos szardínia
2 vöröshagyma
4 nagyobb burgonya
0,5 tk oregano
1 ek aprított petrezselyem (ha van friss/fagyasztott)
Fokhagymás besamel
10 dkg margarin
3 ek liszt
2-3 dl tej
2 gerezd fokhagyma
só
bors
Tegyük a szardíniákat egy hőálló tál aljába az olajjal együtt.
A vöröshagymákat gyaluljuk le nagyon vékony karikára, vagy késsel vágjuk fel amilyen vékonyra tudjuk és helyezzük a halra, kevés sót, borsot és oregano kerüljön rá.
A burgonyákat hámozzuk meg és szintén zöldség gyalu segítségével vagy egy késsel szeljük minél vékonyabb karikára, és tegyük rá szép sorban sózzuk, borsozzuk a rétegeket.
Készítsük el a fokhagymás besamelt. Olvasszuk meg a margarint, tegyük rá a lisztet, kicsit pirítsuk össze, majd öntsük fel tejjel, egy kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre, zúzzuk bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és főzzük sűrűre. Majd ezzel borítsuk be a burgonya tetejét. Szórjuk meg aprított petrezselyemmel (ebből tehetünk a mártásba is).
Tegyük be előmelegített sütőbe közepes hőfokra, először fóliával lefedve legalább 40 percre. Majd vegyük le a fóliát, üssünk a 4 sarkába 1-1 tojást, és díszítésként húzzunk rá ketchup csíkokat. Tegyük vissza a sütőbe és ha a tojások is átsültek elkészült.
Lehet kicsit szokatlan tálalása a konzerv halnak, de megéri kipróbálni. Meg persze itt-ott lehet rajta változtatni. Pl. fetát, vagy sima reszelt sajtot, tükör tojás helyett főtt tojást is tehetünk bele, vagy lila hagymát, esetleg besamel helyett paradicsomszószt.