Most lássuk az egyik legfinomabb gyümölcsös galette-et!
2015. október 06. írta: GasztroÉden

Most lássuk az egyik legfinomabb gyümölcsös galette-et!

Almás-körtés-vanília sodós galette

dscn9118.JPG

A francia galette sós verzióját láthattátok tegnap, most jöjjön egy gyümölcsös édes változata ennek a frenetikus francia pitének. Nagyon egyszerű, nem kell vele sokat bíbelődni, elég rusztikus a megformázása hisz semmit nem kell pontosan kiméregetni, csak felhajtogatni a szélét és így is milyen jól néz ki. A körtés változat nagyon gyakori, én ezzel kísérleteztem kicsit, az eredetihez kicsit más tésztával, vanília sodóval és két féle gyümölccsel, szerecsendióval. 

Hozzávalók a tésztához: 

30 dkg liszt 

12 dkg margarin 

10 dkg cukor 

1 dl tej 

csipet só 

1 kk vanília aroma

 

Hozzávalók a töltelékhez: 

2 körte 

1 alma 

2 csomag vaníliás cukor 

kevés friss reszelt szerecsendió

1 tojássárgája 

1,5 dl tej 

2-3 csipet kristálycukor a szóráshoz 

1 tojásfehérje a kenéshez 

 

Először is fogjuk a margarint és morzsoljuk el a liszttel, majd a cukrot csipet sót is adjuk hozzá. Kezdjük el gyúrni nagyon kevéske tejjel, aromával. Egész kevés elég ahhoz, hogy összeálljon. Egy jól formázható tésztát kell kapnunk. Egy pitesütő formát vajazzunk, majd lisztezzünk ki. 

A töltelékhez a gyümölcsöket hámozzuk meg, vágjuk félbe, a magházakat távolítsuk el. Majd szeleteljük nagyon vékony szeletekre. 

A tésztát nyújtsuk ki a formánál nagyobbra, helyezzük a formába. 

Keverjük el a tojássárgáját a 2 tasak vaníliás cukorral, tejjel, majd öntsük a tésztára. Helyezzük a gyümölcsöket is a tésztába, lehetőleg gyorsan hogy ne nagyon áztassa el a tésztát a sodónk. Majd szórjuk meg cukorral, reszeljünk rá friss szerecsendiót, hajtsuk fel a tészta széleit, kenjük meg a tojás fehérjével, és kevés cukorral szórjuk meg ezt is, majd jól előmelegített sütőben kezdjük sütni. 

Közepes lángon olyan 30-40 perc alatt készül el. A vége felé figyeljünk rá, ha szép arany barnára sült már kész is. Pihentessük 30-60 percet, majd szeleteljük fel. Kínálhatunk mellé lekvárt, vanília vagy csokoládé sodót, karamell öntetet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr57881888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása