A hét utolsó napjára jöjjön egy igazi francia finomság!
2015. október 11. írta: GasztroÉden

A hét utolsó napjára jöjjön egy igazi francia finomság!

A tarte flambée és a tarte forestiére

dscn9218.JPG

A tarte flambée egy vékony tésztájú hagymával és szalonnával megpakolt francia finomság. A forestiére pedig ennek a gombás verziója. Létezik sajtos, de desszert formációban is. Eredete arra vezethető vissza, hogy a megmaradt kenyértésztát kinyújtották, majd finomságokkal megpakolva kisütötték. Módfelett hasonlít a magyar langallóra, vagy töki pomposra, de talán annyi a különbség, hogy ez rendszerint vékonyabb, és ettől ropogósabb. Van ahol készítik sütőporos tésztával is, de ha kicsit hűek akarunk maradni az eredetihez akkor inkább válasszuk a kenyér tésztát vagy a pizza tésztát. Én jelen esetben az utóbbit választottam. 

Hozzávalók: 

500 g liszt 

1 tasak por élesztő 

1 csipet cukor 

kb. 3 csipet só 

2 nagyobb vöröshagyma 

10 dkg bacon 

10 dkg ementáli sajt 

10 dkg rókagomba (vagy egyéb gomba)

1 dl + 1 ek olíva olaj 

kb. 2.5 dl langyos víz 

1 kis pohár tejföl 

A lisztet én fel szoktam kicsit melegíteni mielőtt bármihez is kezdenék vele. 600 watton kb. fél percig. Majd elkeverem a kezemmel, hozzáadom a porított élesztőt, a cukrot, az 1 dl olíva olajat sót, majd alaposan összedolgozom, majd bucit formázok belőle amit megolajozok. Lefedve meleg helyen pihentetem kb. 50-60 percig. 

dscn9202.JPG

Ha jó kis laza tésztát sikerült gyúrnunk, akkor ha megkel szépen kitölti majd a tálat és mivel megolajoztuk könnyen ki is jön abból. Osszuk el két részre. Lisztezett felületen nyújtsuk ki gáztepsi méretűre, jó vékonyra. Forrósítsuk elő a sütőt teljes nagy lángon, majd üresen tegyük be a sütőlemezt is, hogy az is át tudjon rendesen melegedni. 

dscn9204.JPG

Közben egy serpenyőbe tegyünk 1 ek olíva olajat, illetve a 10 dkg bacon-t vágjuk csíkokra és kezdjük el pirítani. A 2 vöröshagymát hámozzuk meg, és gyalun vagy robotgépben szeljük nagyon vékonyra. A tejfölt egy csipet sóval keverjük el. A bacon ha félig átsült akkor vegyük ki a zsiradékból, majd tegyük a helyére a felaprított róka gombát és pirítsuk át azt is. 

A felforrósított sütőlapra szórjunk kevés lisztet, majd helyezzük rá a tésztát. A tejföl felével kenjük meg, szórjuk meg a vöröshagyma felével, bacon-el, majd olyan 15 perc alatt süssük készre. 

Ha az első elkészült, akkor a maradék tésztával is tegyük ugyan ezt, nyújtsuk vékonyra, kenjük meg tejföllel, helyezzük rá 10 dkg reszelt ementáli sajtot, a hagymát, róka gombát és süssük készre. 

dscn9214.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr427893988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása