A legfincsibb magyaros desszert kicsit másképp!
2016. május 24. írta: GasztroÉden

A legfincsibb magyaros desszert kicsit másképp!

img_20160522_125954-001.jpg

Íme a csokis mascarpone krémes képviselőfánk receptje. Szinte minden a hagyományos menetrend szerint készül, kivéve hogy pluszban az egyébként is nagyon fincsi vanília krémet feldobjuk egy friss tejcsokis mascarpone krémmel. Próbáljátok ki ti is! 

Hozzávalók a tésztához: 

250 g margarin 

2 dl víz 

5 ek cukor 

250 g liszt

1 csipet só 

1 nagy csipet cukor

1 kk szódabikarbóna

5 egész tojás 

Hozzávalók a krémhez: 

4 tojássárgája 

4 dl tej 

5 ek liszt 

5 ek cukor

1 vanília rúd/kivonat 

100 g tejcsoki 

1 ek porcukor 

250 g mascarpone 

 

Kezdjük a krémmel. A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a vanília rúd kikapart belsejét majd dolgozzuk bele a lisztet és keverjük el jól a tejjel. Alacsony hőfokon főzzük sűrűre a krémet gyakori kevergetés mellett. Ha ez megvan tegyük félre hűlni. 

A tésztához a vizet és a margarint a sót és a cukrot forraljuk fel egy edényben, adjuk hozzá a szódabikarbónát is, majd ha felforrt húzzuk le a tűzről és keverjük el benne a lisztet, tegyük vissza a tűzre és kevergessük addig amíg az edény oldalán egy vékony fátyolos bevonat nem keletkezik. Ha a tészta már összeállt és elvált az edény falától, akkor zárjuk el alatta a lángot. Várjunk vele amíg kicsit lehűl, majd egyesével dolgozzuk el benne az egész tojásokat. Ha elkészült a massza töltsük habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle egyenlő kupacokat. Ha nagyobb diónyi kupacokat nyomunk belőle akkor kb. 30 fánkra elég ez a mennyiség, ha ennél picit nagyobbakra készítjük akkor 20 db készülhet egy ekkora adagból. 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (sütőben közepes láng), majd tegyük be a fánkokat és hagyjuk sülni 15-20 percig. Ez idő alatt ne nyitogassuk az ajtót, mert vissza eshetnek. Majd vegyük lejjebb a hőfokot olyan 160 fok körülire és süssük további 15-20 percig. 

Ha elkészültek akkor szúrjuk meg őket egy késsel és várjuk meg amíg kihűlnek. 

Ha ez megvan vágjuk ketté, töltsünk mindegyikbe egy keveset a vanília krémből. Ha ez megvan akkor a csokis mascarpone krémet is állítsuk össze. Ehhez törjük össze a csokit és tegyük egy mikrózható edénybe, amit helyezzünk a mikróba 1,5 percre (900W), majd keverjük át és tegyük vissza fél percre, ismét keverjük át és ismét fél percre mehet vissza. Ha már teljesen folyós a csoki akkor meg is vagyunk. A mascarponét kézi habverővel keverjük simára, és adjuk hozzá a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett csurgassuk bele a csokit. Ha jól lehűlt mascarpone-t használunk akkor a hideg meleg találkozása miatt kis csoki darabok is keletkeznek a krémben, ha időben elővesszük és szoba hőmérsékletűre melegszik, akkor homogén egységesebb krémet kapunk. 

Osszuk el a krémet a fánkokon, tegyük vissza a "kalapjukat", majd tegyük be 1 órára a hűtőbe és utána máris tálalhatjuk.

Tipp: a mascarpone krémet bármilyen egyéb sütihez alkalmazhatjuk, nagyon jó az állaga, nem folyós, és nem utolsó sorban finom is. Tehettek bele gyümölcsöt, jól passzol a csokihoz a málna, meggy, menta, kandírozott narancshéj vagy ami épp otthon van. 

Jó étvágyat hozzá! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr918743924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása