Horvátországi nyaralásunk ihlette karácsonyi vacsora. A horvátok mángold-os burgonyával, kagylóval szervírozták az ottani friss tengeri "orada"-t és persze faszenes grillen amivel sajnos a hagyományos sütő nem veheti fel a versenyt, de azért így is nagyon finom, az egyszerűség jegyében készült étel. Illetve mivel étteremben ettük így sajnos az elkészítés pontos módját nem tudom, de a kagylóhoz volt egy vajas fehérboros fokhagymás mártás amivel a natúr grillezett hal meg volt locsolva innen jött az ötlet :)
Hozzávalók (3 személyre)
- Sügérhez
1 kg hal (durbincs/tengeri sügér)
5 dl fehérbor (félszáraz)
3 ek fokhagymapor
125 g margarin
3 db citrom
só ízlés szerint
5 dl tej
- Spenótos burgonya
1 kg burgonya
250 g spenót (leveles/fagyasztott)
125 g margarin
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
- Sügérhez
Mossuk át jól a halakat, majd a fél liter tej és fél liter fehérbor és 1 citrom levének a keverékébe egy éjszakán át áztassuk. Vagy legalább 3-4 órát.
Vegyük ki majd itassuk le róla a felesleges nedvességet papírtörlővel. Sózzuk be mindenhol majd egy halra 1 ek fokhagymaport dörzsöljünk. A vajat osszuk 3 részre és apró darabokban fektessük a halakra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, közepes hőfokon süssük pirosra őket.
- Spenótos burgonya
Hámozott felkockázott burgonyát főzzük készre sós vízben. A margarint olvasszuk meg zúzzuk bele a fokhagymát kis lángon a spenótlevelekkel együtt pároljuk 10-15 percig majd forgassuk bele a burgonyákat. Tálaláskor fektessük a burgonyára a halakat és negyedekbe vágott citrommal kínáljuk.
A recept a NoSalty-n is megtalálható a szakácsprofilomban.