Fokhagymás fehérboros tengeri sügér
2015. február 07. írta: GasztroÉden

Fokhagymás fehérboros tengeri sügér

dscn3117.jpg
Horvátországi nyaralásunk ihlette karácsonyi vacsora. A horvátok mángold-os burgonyával, kagylóval szervírozták az ottani friss tengeri "orada"-t és persze faszenes grillen amivel sajnos a hagyományos sütő nem veheti fel a versenyt, de azért így is nagyon finom, az egyszerűség jegyében készült étel. Illetve mivel étteremben ettük így sajnos az elkészítés pontos módját nem tudom, de a kagylóhoz volt egy vajas fehérboros fokhagymás mártás amivel a natúr grillezett hal meg volt locsolva innen jött az ötlet :)
 
Hozzávalók (3 személyre)
 
  • Sügérhez
1 kg hal (durbincs/tengeri sügér)
5 dl fehérbor (félszáraz)
3 ek fokhagymapor
125 g margarin
3 db citrom
só ízlés szerint
5 dl tej
  • Spenótos burgonya
1 kg burgonya
250 g spenót (leveles/fagyasztott)
125 g margarin
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
 
  • Sügérhez
Mossuk át jól a halakat, majd a fél liter tej és fél liter fehérbor és 1 citrom levének a keverékébe egy éjszakán át áztassuk. Vagy legalább 3-4 órát.
Vegyük ki majd itassuk le róla a felesleges nedvességet papírtörlővel. Sózzuk be mindenhol majd egy halra 1 ek fokhagymaport dörzsöljünk. A vajat osszuk 3 részre és apró darabokban fektessük a halakra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, közepes hőfokon süssük pirosra őket.
  • Spenótos burgonya
Hámozott felkockázott burgonyát főzzük készre sós vízben. A margarint olvasszuk meg zúzzuk bele a fokhagymát kis lángon a spenótlevelekkel együtt pároljuk 10-15 percig majd forgassuk bele a burgonyákat. Tálaláskor fektessük a burgonyára a halakat és negyedekbe vágott citrommal kínáljuk.
 
A recept a NoSalty-n is megtalálható a szakácsprofilomban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr167148659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása