A zsemle nagyon egyszerű, nem kell dagasztani, csak gyorsan összegyúrod, félre teszed és már kész is.
Hozzávalók (4 hamburgerhez)
A zsemléhez:
30 dkg liszt
1 kis pohár natúr joghurt
0.5 dl olaj
cukor
só
kevés víz
1 csomag porélesztő
1 mk sütőpor
1 tojás
pirított szezámmag
Répás raguhoz:
2 szál répa
1 ek balzsam ecet
1 ek fehérbor ecet
1 ek szójaszósz
1 vöröshagyma
2 ek margarin
durvára tört mustármag, és egész bors 1-1 kk
2 kk cukor
2 kk pirított szezámmag
Összeállításhoz:
4 db hamburgerhús
2 csemegeuborka
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 vajretek
mustár, ketchup, majonéz ízlés szerint
Elkészítés:
Kevéske vízben (kevesebb mint fél dl) a cukorral futtassuk fel az élesztőt, öntsük rá a lisztre, a joghurttal, fél tojással, olajjal, sóval dolgozzuk jól össze, és hagyjuk 40 percet pihenni. (Ha nagyon lágy tegyünk bele lisztet, de ügyeljünk rá hogy ne legyen kemény). A felvert tojás másik felét tegyük félre a kenéshez. Ha pihent akkor vegyük 4 részre formázzunk belőle bucikat, és pihentessük tovább 15-20 percig, kenjük meg tojással, szórjuk meg pirított szezámmaggal, és tegyük előre melegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük készre.
Közben olvasszuk meg a vajat, v-gyalu vagy szeletelős robotgép segítségével a répát nagyon vékony szeletekre gyaluljuk le, majd a vöröshagymát is. Pirítsuk addig amíg meg nem barnul, majd tegyük rá az eceteket, meg a szójaszószt, a fűszereket, sózzuk, majd a cukrot. Kis lángon addig pirítsuk tovább amíg ragacsos karamelles masszát nem kapunk. Majd szórjuk meg pirított szezámmaggal.
Majd forrósítsunk fel egy grillserpenyőt, süssük meg a hamburgerhúst, vágjuk félbe a zsemléket pár percre tegyük a belsejével lefelé a grillre. Az alsó felét kenjük meg ketchuppal, majd a répás ragu felét helyezzük alulra, erre jöjjön a hús, majd a mustár, paradicsomkarika, uborka, nyers hagyma, és retek, majd a végén majonézt is tehetünk rá és fedjük be a zsemle másik felével.