A 10 legjobb főzési praktika
2015. május 06. írta: GasztroÉden

A 10 legjobb főzési praktika

Te melyiket ismered?

670px-make-fried-potatoes-step-15.jpg

1. A tökéletes sültkrumpli: ne vágd fel a burgonyát sütés előtt, hanem hámozd meg, és főzd 3/4-ig puhára.  De fogj egy hegyes kést, vagy hústűt és főzés közben ellenőrizd az állagát, a közepe ha még kemény de már a felső 2-3 cm-n könnyen átmegy a kés vagy a tű akkor a művelettel elkészültél. Vedd ki a burgonyákat, és hűtsd le. Majd forrósítsd fel az olajat, közben szeleteld fel az általad kiválasztott formára, és tedd a forró olajba pár percre. Sokkal ropogósabb lesz a burgonya, és mivel már előfőzted, belül krémes puha. Ha kevés olajjal sütőben akarunk ropogós burgonyát készíteni, akkor ez a módszer erre is tökéletes. Ez esetben tegyük tepsire, locsoljuk meg olajjal, és toljuk forró tepsibe.

sugar-and-salt-combo.jpg

2. Összhang az ételeidben: biztos sokan hallottak már róla, hogy minden sós ételbe kell egy kevés édes és minden édesbe egy csipet só. Aki mégnem próbálta tegye meg! Nem észrevehető a süteményekben sem az a csipet só, ha csak nagyon keveset teszünk bele. És pl. egy pörköltben is jól mutat a cukor, de csak egy csipet szintén. Én a sós ételeknél a cukron kívül gyakran használok ecetet. De csak nagyon kis mennyiséggel, és nem a szokványos háztartási ecetet, hanem vörös vagy fehérbor ecetet. Amibe a fehér vagy vörösbor jó lenne, abba kiváló az ecet is. Pl. pirított hagymára ha teszel egy kevés fehérborecetet, és egy kevés cukrot egész egyedi lesz az íze. De a fehérborecet jó a sültekhez, fokhagymás húsokhoz. 3-4 csirkemellfiléhez kb. 1 evőkanál fehérborecet elég kezdésnek. Pörköltekbe pedig a vörösborecet. Akkor jó a fűszerezés ha nem érződik ki belőle markánsan 1-1 íz, de a végén összhangot alkot.

buffet-perunat1.jpg

3. Gyors burgonyafőzés: Lehet másoknak evidens, de nekem nem volt az. Mikor először láttam, hogy van aki leszedi a habot a burgonya főzőlevéről, akkor kicsit meglepődtem. De mivel ezzel a keményítőt távolítja el róla, nagyságrendekkel gyorsabban fő meg a burgonya, és az íze is jobb lesz. Azóta ha köretet, vagy főzeléket készítek mindig leszedem a habot. Ha eddig nem tetted, eztán figyelj rá te is, megéri!

6a00d83451fa5069e201630047b5a5970d-800wi.jpg

4. Gyorsítsd meg a bab főzési idejét! Hogyan? Szódabikarbónával! Nem kell sok, ha egy csomag száraz babbal van dolgunk, akkor egész egyszerűen ha már felforrt tegyünk a főzővízbe 1 teáskanál szódabikarbónát, ami felgyorsítja a főzési időt, de nem hagy mellékízt. Akár levest, akár főzeléket készítesz, ez a kis csavar mindig beválik. Továbbá csak a végén sózzunk, mivel a só viszont valamelyest lassítja a bab főzési idejét.

0169.jpg

5. Egyenletes aranybarna szín, friss ízek! Nem kell más csak egy kis citrom. Akár olajban sült ételeknél, akár tepsiben sütéskor, nincs más dolgunk mint egy kevés lehetőleg friss citromlével meglocsolni a sütni kívánt hozzávalót. Burgonyához is nagyon jó. Nem lesz tőle markáns citrom íze, de lesz benne egy kis extra amitől biztos megkérdezik majd "ezt meg hogy csináltad?". A csirkénél is beválik, ha a felületét meglocsoljuk vele. Próbáld ki, ha eddig még nem tetted!h-kalacs11.jpg

6. Fényes kalács, csodaszép egyenletesen barnára sült sütemények? Igen, ismét a citrom! Végy egy tojássárgáját, keverd el legalább 1 evőkanál citromlével és 1 teáskanál olajjal és ezzel kend meg a süteményeid, kalácsaid tetejét. A különbség szemmel látható lesz!

kelt-teszta.jpg

7. Extra gyors kelttészta! Hogyan? Egyszerű, a kelesztéshez meleg kell. Ha megvárjuk amíg a mi kis összedagasztott kenyértésztánk, vagy pizzatésztánk magától melegszik át a konyharuha alatt eltellhet 1 óra is. De ha az alapanyagaink megfelelő hőmérsékletűek akkor az 1 óra 15-20 percre csökkenthető. Ehhez fogd a lisztet, tett egy tálba, és dobd be a mikróba 1 percre. Majd a kezeddel keverd át alaposan, és ha nem érzed forrónak, akkor máris mehet hozzá a felfuttatott élesztő, és a többi alapanyag. Fontos, hogy forró azért ne legyen, mert attól kitikkadnak a kis élesztőink és nemhogy pizzánk nem lesz, de mehet az egész massza a kukába és kezdheted az egészet előröl. Ami meleget a kezünk elbír az általában 50 fok körül van. Ha kész vagy a dagasztással, fedd le egy konyharuhával, készítsd el a pizzafeltétet, vagy a kalácstölteléket, és mire ezzel megvagy már nyújthatod is a tésztád! Elképesztő? Próbáld ki!

cooking-rice.jpeg

8. Rizsfőzés konyhai "analfabétáknak"! Bocsánat a kifejezésért, de néha azoknak is főzni támad kedvük, akik igazán nem értenek hozzá. A rizsfőzés azért valamivel több tudást igényel mint egy rántotta elkészítése, de nem ezzel a módszerrel! Rendkívül egyszerű és mindig tökéletes lesz. Forraj fel 3-4 liter vizet, tegyél bele 2 evőkanák sót, pár evőkanál olajat, és ha forr mehet bele fél kg rizs. Ne zubogva főzzük, hanem olyan kis békésen forró vízben főzzük puhára, nyugodtan meg lehet keverni sőt kell is időnként, illetve kóstolni, hogy megfelelő-e a puhasága. Majd ha kész (kb 20 perc forrástól számítva), egyszerűen szűrjük le, tegyük egy tálba locsoljuk meg olajjal, esetleg vágott petrezselyemmel, keverjük át és máris kész. Nem ragad, nem ég le, nem kemény, nem túl puha, és nem száraz.

opening-frozen-vegetables-ss.jpg

9. Fagyasztási tippek: biztosan sokan fagyasztanak le télre ezt-azt. Pl. tv paprikát, paradicsomot, petrezselymet, zellerlevelet, előkészített hússzeletet. De sokan találkozhattunk azzal a problémával, hogy a félbevágott paprika, és paradicsom, hússzelet hajlamos nagyon de nagyon összefagyni. Ha vásárolunk húst, előre kiklopfoljuk és egyben bedobjuk egy zacskóban a fagyasztóba, mondván, hogy majd valamikor megcsináljuk akkor azzal csan annyi baj van, hogy ha kivesszük elég soká fogjuk tudni felhasználni. De, ha a hússzeletek közé folpack-ot teszünk vagy sütőpapírt (utóbbi a legjobb), és úgy tesszük zacskóba, akkor sokkal gyorsabban ki tudjuk olvasztani az előkészített husikat, amik biztos nem szakadnak szét. A paradicsomból, és paprikából pedig 1-1 adagot fagyasszunk le vegyesen. Általában egy pörköltbe 1 paradicsomot és 1 paprikát használok fel. Ezt érdemes pici zacskókba így kiporciózni, és akkor nem kell azzal kínlódnunk majd a tél közepén, hogy az összetapadt papradicsom vagy paprika szeleteket szétszedjük. És a lényeg: tegyünk fél-fél citromot a fagyasztórekeszekbe, ha nem akarjuk, hogy a dolgok átvegyék egymás ízét.

french-bread_w520.jpg

10. Kenyérsütési praktikák: kacsasütő, római tál, jénai. Bizonyára keveseknek adatik meg, hogy kemencében süssenek kenyeret, vagy efféle pékárut. A gáz vagy villanysütővel az a baj, hogy párologtatják a vizet, nem sütnek egyenletesen, és nagy az esélye annak, hogy kiszárítják a kenyerünket. Ahelyett, hogy a gázsütő aljába vízzel teli edénykét tennénk, próbáljuk ki a tálba sütést. Egy kacsasütőbe pl. fél kg kenyértésztát érdemes betenni. A titka, hogy egyenletesen süt alul felül. Ez megvalósulhat fém, vagy üveg jénai használatakor is, mivel ezek ugyan úgy átforrósodnak és egyszerre adják le a hőt alul felül. Érdemes kipróbálni!

Te melyiket próbálnád ki? Szavazz!

 

Fotók az alábbi forrásból: 

http://www.wikihow.com/Make-Fried-Potatoes

http://ultimatemassagespa.com/shop/other-spa-services/sugar-and-salt-combo/

http://www.luonnosta.fi/

http://www.theperfectpantry.com/2013/08/canned-black-beans-recipe-vegan-black-bean-cakes-with-guacamole.html

http://nyammm.blog.hu/2013/03/19/klasszikus_kedd_husveti_fonott_kalacs

http://www.beatbull.net/hun/0169.html

http://www.tutitippek.hu/blog/kelt-teszta-szaritott-elesztovel.php

http://www.ptsmc.org/cooking-rice-easier-faster

http://www.fitbie.com/slideshow/best-frozen-fruits-and-vegetables

http://www.free-picture.net/food/bread/french-bread.jpg.html

top

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr1007434870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2015.05.07. 08:31:12

Eszedbe ne jusson olajban sütni krumplit, különösen, ha tökéletes sült krumplira vágysz. Az előfőzés jó dolog, de utána lassú tűzön (!) süsd zsírban (!) a krumplit, ropogósra, éppúgy, mintha nem főzted volna elő.

Tamas Adt Lenhardt 2015.05.07. 14:42:41

a rizsfőzés így ahogy írod egy nagy humbug.

a rizst elöször is kevés olajon fehérre pirítjuk, kicsit, nem sütjük! utána annyi vízben főzzük fedő alatt amennyi a rizs (1 bögre rizs, 1 bögre víz.) amikor már majdnem kész lekapcsoljuk a lángot és tegyünk a fedőre egy konyharuhát is. a gőz alatt szépen készre fől. nem kell rá olaj és nem fog összeragni sem, ha nem főztük túl.

GasztroÉden 2015.05.07. 14:55:44

Kedves Tamás! Nem a tökéletes rizsfőzés módszerét írtam le, hanem az egyszerű rizsfőzését. Általában én is megpirítom, fűszerezem és felöntöm vízzel. Ehhez én fél kg rizshez, 1 liter vizet használok, és nem a gázon készítem el, hanem fedőt teszek rá és a sütőbe rakom. Azért a vízben főzést választottam a listámba, mert még ma is vannak olyan emberek akik alkalmanként szeretnek főzni, de gondjuk akad a rizs lepirításával, a víz hozzáadásának arányával, és ha pl. gázon készítik a megfelelő hőfok beállításával. Aki tapasztalt és rendszeresen főz, annak nem okoz gondot rizst készíteni, de ha mindenki profi lenne e téren akkor a "rizsfőzőgép" már nem lenne kereskedelmi forgalomban.

OvisAries 2015.05.07. 14:57:57

A rizsnek egyebkent sincs tul sok ize, ha igy fozod akkor meg annyi sem lesz...bebietelbe tokeletes.

Inkabb a relative bo olajban feheredesig piritott, 2*-es vizben fozott modszert ajanlom, de ennel is jobb egy risotto, na az mar egy kicsit trukkosebb, de csak egyszer kell megtanulni.

gigabursch 2015.05.07. 18:45:56

@OvisAries: @GasztroÉden: @Tamas Adt Lenhardt:
Ami a rizsfőzést illeti.

Én csak a ragadós rizst szeretem, de ilyet alig-alig csinálnak.
Szeretem, ha belefőznek gombát és/vagy hagymát.
Sokkal jobb az íze.

@inebhedj - szerintem:
Pontosan.
Zsírban sokkal jobb.

Még érdekesebb íze van, ha egyszer kipróbálja az ember birkafaggyúban sütve.
Grillezett ételekhez isteni.
(Egyszer kényszerből csináltam így, meg is lepődtem az eredményen.)

Amit í hőfokról írtál - igaz.

Flasztimill 2015.05.07. 18:47:03

Az egyszerű rizsfőzés = zacskós rizs!
Ha már rizs, akkor vagy főzzük meg rendesen, vagy zacskós oszt csókolom!
Ne bohóckodjunk már 3-4 l vízzel, meg szűrögetéssel

A tökéletes sült krumplihoz meg elég követni Heston utasításait, igaz fél nap simán elmegy rá :D
www.youtube.com/watch?v=MCB9jIpNGzY

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.05.08. 06:02:35

A zacskós rizs ehetetlen.
Már vagy 10 éve csak jázmin rizst használok köretként. Annak valóban van íze, jó állaga, finom.
A rizs főzése egyébként bő vízben meglehetősen komoly merénylet és semmivel nem egyszerűbb (sőt, szerintem sokkal macerásabb és tovább tart), mint a többek által is ajánlott párolási módszer.
Nem kell alá olaj, én szárazon hevítem egy keveset, épp csak annyira, hogy kicsit kifehéredjen, majd meleg vízzel öntöm fel. A víz mennyisége rizsfajtánként eltérő 1-2szeres (térfogat szerinti) mennyiség kell a rizshez képest. A legtöbb normális rizs csomagolásán rajta van az ajánlott arány. A jázmin rizs esetében ez 1.25, esetleg picit több is lehet.
A felhevített rizst felöntöm a meleg (forró) vízzel, hozzászórom a megfelelő mennyiségű sót és egyszer átkeverem. Pár apró kockányi vajat dobálok a vízbe (illetve ilyenkor lehet további aromatizálókat beletenni, fokhagymát, petrezselyemszárat, stb), lefedem és a legalacsonyabb fokozatra veszem alatta a hőfokot. Mivel kerámialapon főzök, pár perc után felveszem a hőfokot a maximumra, néhány másodpercig, majd kikapcsolom a tűzhelyet. További 10-15 perc alatt elkészül, hozzá se kell nyúlni egyáltalán, csak tálalás előtt átkeverni, átlazítani egy villával.

anothernick 2015.05.08. 06:03:10

sültkrumpli: ki fogom próbálni a javasolt módszert, de nekem a legjobb eddig: vajon, sütőben, tepsiben. kavarghatni kell, pótolni a vajat, ha felvette. én is előfőzöm amúgy, mert úgy sokkal jobb. olivaolajjal locsolgatva a sütőben is nagyon finomra sül. de sok idő, jóval több, mint serpenyőben.

Labasmaz 2015.05.08. 16:00:06

3.: "Nagyságrendekkel" - azaz minimum kettő nagyságrenddel, azaz legalább 100x-os sebességgel készül el? Ez talán egy kicsit túlzás, nem gondolod...?

Viszont a kalácsra nem csak tojást kenni, hanem olaj+citromot is tenni hozzá ez tényleg jó ötlet. :-)
süti beállítások módosítása