Egy recept 3 étel! Ideális nyárra, hidegen és melegen egyaránt nagyszerűen használható! Az alapreceptet kombinálhatod meleg fogásként, hideg fogásként, szendvicsben vagy ahogy csak szeretnéd. Az alap sült receptjét lentebb találod, illetve utána pár tippet fotóval, hogy hogyan használhatod fel a maradékot.
Kacsasütőben sült sörös sertés lapocka
- Hozzávalók:
2-2,5 kg lapocka
0,5 l világos sör
1 tk őrölt színes bors (rózsa, zöld, fekete, fehér)
olaj
1 fej fokhagyma
1 vöröshagyma
1 tk pirospaprika
1 ek vörösborecet
só
agyagedény
Egy agyag kacsasütőt használtam a művelethez, amit áztassunk be. A húst az alapanyagokkal alaposan dörzsöljük be, olaj, zúzott fokhagyma, bors, só, majd tegyük az edénybe, öntsük le a sörrel, öntsünk rá kevés olajat, majd a vöröshagymát vágjuk cikkekre és dobjuk mellé. Tegyük forró előmelegített sütőbe 1,5 órára, majd fordítsuk meg a húst, vegyük le közepesre a hőfokot ismét hagyjuk 1,5-2 óráig sülni lefedve, majd ismét fordítsuk meg, vegyük le a fedelét és további 1,5-2 órát süssük. A végén szálakra fog szétesni. Ha egyben vásárolunk 2.5 kg lapockát, akkor mindenképp vágjuk el legalább 2 darabra így könnyebben sül át. Hosszadalmas művelet, de igazán nem munkaigényes, csak 1-1 alkalommal kell ránézni, és a végeredmény miatt megéri türelmesnek lenni.
Ha kész akkor aznap tálalhatjuk pirított burgonyával melegen, vagy rizzsel és vegyes savanyúval.
A maradék sültből másnapi ebéd!
Kéksajtos vegyes saláta, sörös hideg sülttel, és tojásos pepperónis salátával:
- Hozzávalók a kéksajtos salátához:
5 dkg kéksajt
2 ek vörösborecet
2 ek cukor
só
1 pohár tejföl
egy csomag vegyes saláta
koktél paradicsom/sima paradicsom
- Hozzávalók a pepperónis salátához:
20 dkg kukorica
1 kg francia saláta alap (mirelit borsó, répa, burgonya keverék)
4-5 szál pepperóni paprika
2 citrom leve
2 tk dijoni mustár
8 főtt tojás
2 ek olaj
2 ek sima mustár
1 nagy pohár tejföl
só
bors
Tojásos pepperónis saláta:
A tojások sárgáját, a mustárokkal, olajjal, sóval borssal keverjük el, egy villa segítségével kissé nyomkodjuk össze, adjuk hozzá a citrom levét, tejfölt. Majd tegyük bele a pepperónit karikázva, tegyük hozzá a maradék tojást felaprítva, a főtt zöldségeket, keverjük át. Kedvünk szerint tehetünk bele bármi más zöldséget, vagy akár almát is. Pár órára tegyük fogyasztás előtt hűtőbe.
Kéksajt öntetes saláta:
A kéksajtot törjük össze villával, keverjük el tejföllel, tegyük bele a cukrot, ecetet, sót, borsot. Majd öntsük vegyes salátára.
Tálaláskor tegyünk mindkét salátából egy tálra, majd a sültből akár szálakra szedve, akár egyben.
Sörös-húsos szendvics:
A hideg sültet szedjük szálakra. Vegyünk elő 2 szelet magos toast kenyeret és az alsó felet kenjük meg majonézzel, a felsőt ami a teteje lesz dijoni mustárral. Az alsóra tegyünk egy szelet sajtot, halmozzunk rá vegyes házi savanyút, majd a húst, amire ízlés szerint tehetünk még vagy mustárt, vagy majonézt, uborka szeleteket, és hegyes erős paprikát. Helyezzük rá a másik felét a kenyérnek nyomjuk jól össze és vágjuk háromszög alakra.
És végül a harmadik recept ugyan abból a húsból: gyros tál.
Erről sajnos fotóm nincs, de nagyon egyszerűen készül. A hideg húst szálaira szedjük, 3-4 ek. olajat felforrósítunk egy serpenyőben és ebben alaposan átpirítjuk a húst, tehetünk hozzá oreganot. Hasábburgonyát sütünk ki, ebből teszünk a tányér egyik felére, a másik felére pedig jégsaláta, lila hagyma, uborka, paradicsom kerül. Az egészet alaposan locsoljuk meg fokhagymás tejföllel, és a még meleg ropogósra pirított hússal pakoljuk meg alaposan.
Még számtalan formájában fel lehetne használni ezt a receptet, csak a saját kreativitásunkon múlik. Egy biztos, hogy nyáron nem kell többször befűtenünk a konyhát, mert másnap akár hidegen saláta mellé vagy szendvics formájában is nagyon finom.