Tekintettel a hűvös időre, jól jön most egy jó forró leves ebédre. Próbáld ki ezt a finom burgonya gombóc levest, nem fogsz csalódni!
Hozzávalók:
1 db csirkemellfilé
1 db tv paprika
1 ek aprított petrezselyemlevél
2-3 szál répa
2 szál petrezselyemgyökér
1 csipet őrölt kömény
zeller
karalábé
3 közepes burgonya
liszt
só
bors
1 db tojás
1 db vöröshagyma
olaj
A vöröshagymát apró kockára vágva kezdjük el hevíteni kevés olajon. Közben hámozzuk meg a zöldségeket vágjuk nagyjából egyforma darabokra. A csirkemellet, kockázzuk fel. Ha a hagyma már megdinsztelődött, helyezzük a csirkét is az edénybe, és fehéredésig pirítsuk, adjuk hozzá a zöldségeket, 2-3 percig pirítsuk át ezeket is, majd öntsük fel kb. 1-1.5 liter vízzel. A paprikát vágjuk nagyon apró kockákra és adjuk a leveshez. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a köményt.
Közben hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk fel kockákra, és egy másik edényben enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
Ha a leves hozzávalói már megpuhultak, akkor elkezdhetjük összeállítani a burgonya gombócot. Törjük össze a burgonyát, keverjünk hozzá annyi lisztet amitől formázható tésztát kapunk (kb. 1 bögre, de ez burgonyák méretétől is függhet), majd üssünk bele egy tojást, sózzuk, dolgozzuk jól el. Vizezzük be a kezünket és formázzunk gombócokat a masszából, melyek mehetnek is rögtön a forró levesbe. 8-10 percig főzzük, a főzési idő függhet a gombócok méretétől is, de ha nem vagyunk biztosak a sikerben akkor vágjunk félbe egyet és teszteljük le. A végén adjuk hozzá az aprított petrezselymet is, esetleg aki szereti friss erős paprikát.
Jó étvágyat hozzá!