Kovászos uborka télire
2015. február 07. írta: GasztroÉden

Kovászos uborka télire

kovaszos_uborka.jpg

Még nyáron készítettem el, de sajnos nem eleget. Mivel a harmadikon nincs megfelelő hőmérsékletű kamra, így tartottam tőle, hogy nem áll el. Azonban egész jól eláll, és a borkénpor jót tesz az állagának. A boltban kapható iszonyú puha, ez a változat viszont egész friss marad. 
 
1 csokor kapor
10 gerezd fokhagyma
2,5 kg kovászolni való uborka
só (a felöntőléhez literenként 1 k)
2 ek egészbors
fél szelet kenyér
egy ruhazsebkendő vagy egy darab textil
0.5 tk borkénpor literenként amit csak a végén tegyünk rá (2l üvegbe 1 tk)
 
Mossuk meg az uborkákat, a végüket vágjuk le és vágjuk be kereszt alakban. Egy 2 literes üveg aljába szórjuk az egészborsot, fokhagymákat, kaprot majd szorosan tömködjük bele az üvegbe az uborkákat. Készítsünk a fenti arány szerint felöntőlevet (kb. 1,5 literre lesz szükségünk), öntsük az uborkára. Majd a kenyeret csomagoljuk a textilbe, és tegyük a tetejére. Fedjük le egy kistányérral, és tegyük olyan helyre ahol éri a nap. Pár nap alatt elkészül, (2-3 nap), akkor jó ha már látunk pici buborékokat a lében és az uborkák színe megváltozott. Ekkor vegyük le a kenyeret, tegyük egy napra hűvös helyre lefedve. Másnap kóstoljuk meg a levet. Ha kell még bele só akkor tegyünk bele a lének sósabbnak kell lennie egy picivel az átlag ételeknél, és szórjuk rá a borkénport, majd szorosan fedjük le az üveget. Tegyük hideg helyre. Ha nyáron tesszük el, akkor minimum februárig eláll. Lehet tovább is elállna, de hamar elfogyott :) 
 
A következő verzióba már tettem tormát is, pár 5-10 cm-s darabot ha tuszkolunk az üvegbe attól még finomabb lesz.



A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroeden.blog.hu/api/trackback/id/tr657148675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása